Uit de wasserette van Henk …

© Henk Theuns

“Deze welgedane meneer met zijn oranje truitje is Martin Venix, gepensioneerd wielrenner en gepassioneerd keukenverkoper. Geboren in Tilburg, getogen in Rotterdam, maar al een mensenleeftijd woonachtig in Zevenbergen. Martin was twee keer wereldkampioen stayeren bij de profs. In 1979 en 1982. In het boek ‘Wielerhelden van Oranje’, dat in 2003 verscheen ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de KNWU, vertelt hij over dat vak. Als ik het zo lees, is het een verdomd moeilijk vak. Alleen het kiezen van de juiste versnelling is al een kwestie van veel ervaring, want dat is op iedere baan anders. Dan het rijden aan de rol. Dat ging bij Martin in het begin nog al eens mis. Gebrek aan concentratie, oordeelde de toenmalige bondscoach van de stayers en Martin ging op yoga. Waarom deed-ie het allemaal? Niet voor het geld, want van het stayeren werd je niet rijk. Maar met mooie uitslagen achter de motor, verdiende je contracten voor de zesdaagsen. Martin reed er iedere winter een stuk of tien à twaalf en als het seizoen erop zat, dan lag-ie drie weken op z’n bed. Zo had-ie moeten …

… afzien, omdat het z’n eer te na was om door de grote jongens op dertig ronden te worden gereden. Later werd hij de grote man achter ‘Ahoy’op zondag’, een wekelijks baanprogramma op de zondagmorgen waarvoor het publiek uit het hele land naar de Maasstad kwam om in het voormalige Rotterdamse sportpaleis week na week van topsport te genieten. Nederland heeft een rijk stayersverleden en Martin was de allerlaatste Nederlandse wereldkampioen. Ze beweren dat het weer terugkomt, maar dat moet ik nog zien. Martin houdt hier het truitje omhoog waarmee hij in 1982 in het Engelse Leicester de series en de finale reed. Na afloop van de eindstrijd kreeg hij het pak aangemeten, dat op de foto helemaal links hangt. Dat met de regenboogstrepen, bedoel ik. Op de broek staat de naam ‘Potgieter’, het Amsterdamse schildersbedrijf van Harry Mater dat destijds Martin Venix sponsorde. De carrière van Martin eindigde wat lullig. Hij viel thuis van de trap en hij blesseerde zichzelf daarbij zodanig, dat de nog afgesloten contracten niet meer nagekomen konden worden.

Tot volgende week!”

Henk Theuns

Door Fred van Slogteren, 21 november 2007 10:00

wielershirts voor TV programma

Goedemiddag, Ik ben voor Teleac bezig met een TV programma over Olympische sporters. 12 dec 2007 gaan we met Theo bos filmen. Hiervoor zoek ik wat kleding uit de 70-er 80-er jaren. Dit om het verschil toen en nu aan te geven. Zou U mij hiermee kunnen helpen?
heel graag reactie op Dank alvast!!

Geplaatst door Paul Scheepmaker, 21 november 2007 16:42:00

Wereldkampioen Stayeren

Martin Venix was inderdaad de laatste wereldkampioen achter de zware motoren bij de beroepsrenners. In 1984 werd Jan de Nijs nog wereldkampioen bij de amateurs.

Geplaatst door William van Peer, 21 november 2007 19:47:55

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web