Cees Haast

De vorige week is mij de 74e verjaardag van Cees Haast ontgaan. Cees Haast die in 1965 een zeer aanvallende Tour reed,was in de etappe Gap-Briançon op 16 juli de eerste Nederlander ooit die in de Tour op een berg van de hoogste categorie als eerste de top bereikte, in dit geval de Col de Vars van 2.111 meter hoog. Weliswaar won Theo Middelkamp in 1936 een Alpen etappe, maar hij kwam niet als eerste op een Alpentop. De volgende dag, 17 juli, was er wederom een zware Alpenrit. Ik nam een vrije middag om naar de BRT radio te kunnen luisteren. Om half een stopte ik met werken en ik was voor één uur thuis om de hele middag naar de BRT te kunnen luisteren naar vooral de verrichtingen van Cees Haast. Om één uur begon de nieuwsuitzending op de BRT, aansluitend zou de sportuitzending komen. Het nieuws begon ongeveer als volgt: “In de Tour etappe Briancon-Aix les Bains is de Nederlander Cees Haast gevallen en per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.” Daar ging mijn illusie over een Nederlandse etappe-overwinning en een mogelijke podiumplaats in Parijs voor Cees Haast. Ik kan me niet herinneren of ik de radio-uitzending nog heb afgeluisterd. De zware bergetappe met vier Alpencols zoals Lautaret, Porte, Cucheron en Granier eindigde in een desillusie. Er mochten een paar renners, wel goede klimmers maar geen klassementrenners, ontsnappen en in het peloton werd niet gereden. De sprinters Beheyt en Reybrouck behaalden een toptien notering.
In de Ronde van Spanje van 1966, waar Cees Haast twee etappes won, stond hij tot aan de laatste dag aan de leiding. De ronde eindigde met een tijdrit. Cees Haast ging als klassementleider als laatste van start. We citeren nu Kees Pellenaars: “Toen-ie in de tijdrit als laatste moest starten, lieten ze voor de veiligheid maar het hele verkeer op hem los. Hij kwam zogezegd in het spitsuur te zitten. En langs de weg gebaarden ze maar: Kalm aan Haastje.” Cees Haast duikelde van de eerste naar de zevende plaats in het algemeen klassement.
Na de Tour van 1965 heeft hij ondermeer door valpartijen geen goeie Tour de France meer gereden. In 1968, hij werd toen tweede in de Ronde van Luxemburg, adviseerde men (men is waarschijnlijk Kees Pellenaars) om geen Tour te rijden. Jan Janssen miste daardoor een waardevolle helper.

Geplaatst door Piet van der Meer, 26 november 2012 19:14:22

nogmaals Cees Haast

Ik vernam vanmorgen uit betrouwbare bron dat Cees Haast op 22 december 1938 geboren is. Ook bij Wikipedia staat vermeld als geboortedatum 19 november. Ik vroeg mijn bron of Cees Haast misschien te vroeg was geboren(achtsmaand kindje), maar dat was niet zo. De geboortedatum is 22 december 1938

Geplaatst door Piet van der Meer, 04 december 2012 15:01:50

Kees Haast

Vandaag vernam ik het droevige bericht van het overlijden van Kees Haast

hierbij een stukje tekst van zijn rouwkaart

Klimmen was zijn specialiteit
Het is gedaan met de klimgeit
Hij is aan zijn laatste klim begonnen
het is klaar, hij geeft zich gewonnen

In liefdevolle herinnering aan

Kees Haast
Geplaatst door Piet van der Meer, 26 januari 2019 18:29:47

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web