De Burgerlijke Stand van 15 november.

Piet de JONGH (1934, Nederland)

Er is zelden een amateur naar de beroepsrangen overgestapt met betere geloofsbrieven dan Piet de Jongh. Ondanks het nadeel van de militaire dienst won deze renner uit Made in drie jaar tijd vijf amateurklassiekers. Bovendien werd hij in 1955 kampioen van Nederland bij de militairen. Hij ging er gezien zijn prestaties van uit dat Kees Pellenaars, de baas van de Locomotief-ploeg, wel belangstelling voor hem zou hebben, maar dat viel tegen. Er was echter nog een ploeg, die van Magneet en van Klaas Büchly, de baas van dat gezelschap, kreeg hij wel een aanbieding. Met die ploeg vertrok Piet de Jongh in de zomer van 1957 als 22-jarige naar de Dauphiné Liberé. Hij reed er geweldig en de debutant uit de lage landen eindigde als zevende in het eindklassement. Hij werd direct geselecteerd voor de Tourploeg van dat jaar en hij mocht tot zijn grote vreugde mee naar Nantes, waar dat jaar de Tour van start zou gaan. In de tiende etappe kwam hij zwaar ten val als gevolg van een klapband. Een rechtstreeks gevolg van de wijze waarop men toen met personeel om ging. De mekaniekers kregen kisten vol materiaal mee, dat meestal gratis ter beschikking werd gesteld door de fabrikanten en importeurs. Zelf gingen ze zonder betaling mee. En graag. Pellenaars had bedacht dat de mecanicièns het materiaal dat niet gebruikt werd, na afloop van de Tour mochten verkopen. Dat was hun inkomen en er werd dan ook geen nieuwe tube meer gelegd als de oude niet volledig versleten was. Zo ontstond die klapband en Piet de Jongh zat van onder tot boven onder de schaafwonden. Vol met pleisters zette hij door en hij bereikte als 33e Parijs. In de twee jaar die volgden maakte hij deel uit van de NeLux-ploeg, een gecombineerde Nederlands/Luxemburgse formatie met Charly Gaul als kopman. Hij deelde in de vreugde om de overwinning van de Engel, maar in 1959 was het een stuk minder. Pellenaars was intussen van het toneel verdwenen en eind 1959 zag Piet de Jongh – net 25 jaar oud – het niet meer zitten met zijn profcarrière. Als pas getrouwd man kon hij zijn gezinnetje maar nauwelijks onderhouden en het gesodemieter met doping begon hem steeds meer tegen te staan. De renners kregen ...

... amfetaminepillen mee en die werden medicijnen genoemd. Voor in de finale. Het was voor Piet de Jongh de druppel die de emmer deed overlopen. Hij probeerde de rijwielzaak van zijn vader over te nemen, maar kreeg dat financieel niet rond. In plaats daarvan ging hij bij de rijkspolitie werken. Daar heeft hij zijn jaren inmiddels volgemaakt en er is nu weer tijd om te fietsen en de wielersport van nabij te volgen. De carrière van Piet de Jongh heeft maar kort geduurd, maar ik denk dat hij een verstandige beslissing heeft genomen toen hij er destijds mee stopte. (Foto: archief Wim van Eyle)

De andere op 15 november geborenen zijn:

AMPLER, Klaus (1940, Duitsland)
DE MEERSMAN, Philemon (1914, overleden 02.04.2005, België)
ERVITI OLLO, Imanol (1983, Spanje)
GOMEZ DEL MORAL, Antonio (1939, Spanje)
KLEINSMAN, Rob (1962, Nederland)
KOOI, Ben van der (1986, Nederland)
LANCASTER, Brett (1979, Australië)
LOENHOUT, Willem-Jan van (1965, Nederland)
MELCKENBEECK, Frans (1940, België)
PONT, Guillaume (1979, Frankrijk)
SNOEK, Jan (1896, overleden 11.01.1981, Nederland)
TRUEBA PEREZ, Vicente (1905, overleden 13.11.1986, Spanje)
VALKENBURG, Reinier (1962, overleden 04.12.1987, Nederland)
VLIET, Leo van (1955, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 15 november 2007 0:00

Piet(er) de Jong

Het zal me van bepaalde zijde wel weer commentaar opleveren, maar dat moesten we voor deze keer maar eens onbelangrijk vinden. Vorige week vrijdag was mijn jaargenoot Pieter (en niet Piet) de Jongh jarig en dus heb ik hem traditiegetrouw gebeld. Noem het slijmen voor mijn part.

Klassieke zege als neo-amateur

Ik zag die knaap voor het eerst in actie op 7 juli 1953 tijdens het NK voor amateurs op het toen nog 4,2 km. lange autocircuit van Zandvoort. De reus uit Made was helemaal 18 jaar en zeven maanden toen hij zich met bijna driehonderd anderen aan het vertrek meldde en had in het voorjaar al een solozege behaald in de Ronde van Noord-West-Nederland, een tegenhanger van die van Noord-Holland. Wat goed is komt snel, riepen Cruijff en Van Gaal reeds en De Jongh vormde geen uitzondering. Hij zat in de kopgroep van negen die de finale ging rijden en kwam in de spurt als zesde binnen.

Drama voor Leo Cantineau

"Na die wedstrijd", rakelde hij vrijdag op, heeft één van die koplopers me nooit meer aangekeken." Het bleek Ceesje van der Zande uit Halsteren te zijn. "Dat was de enige die niet had meegereden en op vier kilometer van de meet ging hij er ineens vandoor. Ik dacht: 'Ja maar j i j wordt geen kampioen van Nederland.' Mijn sprong was alleen niet scherp genoeg, du de rest kwam ook mee en zo moesten we spurten. Leo Cantineau uit Breda, met wie ik altijd ging trainen, had de handen al omhoog, maar Cees Paymans kwam er nog langs. Die was op tijd in het wiel gaan zitten."

Aan Pieter had hij gezegd dat het erop of eronder zou gaan, omdat pa Cantineau had geëist: 'Je wordt kampioen of het is afgelopen met wielrennen.' De kleine spurtbaas, een soort Kenny van Hummel, daardoor in alle staten van ellende na die prachtige titelstrijd over 176 km., door slechts 21 renners voltooid. Onder wie tien Brabanders.

Het leek me wel interessant om die Cantineau nog eens op te zoeken, maar helaas, de man blijkt op 4 februari 2009 in Den Bosch te zijn overleden. Wat ook voor Pieter de Jongh gisteren nog nieuws bleek. De altijd goedgemutste Leo is tachtig jaar geworden. God hebbe zijn ziel.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 20 november 2013 22:34:52

De Jongh mét een h

In de kop is de h achter Jong weggevallen. Denk die er even bij?

Geplaatst door Han de Gruiter, 20 november 2013 22:36:35

Moeilijke verjaardag

Zondag viert mijn jaargenoot Pieter de Jongh zijn 81e verjaardag. Hij zal volop aanloop van zijn kinderen krijgen, maar meer dan ooit z'n vrouw Naantje (van Adriana) missen. Haar leerde hij al kennen toen beiden iets van vijftien, zestien jaar waren. In de loop van 2015 is ze overleden. Het wordt dus zijn eerste verjaardag zonder haar. Moeilijke dag voor Pieter. Ik zal proberen hem vandaag aan de lijn te krijgen, maar bij dezen alvast een stevige handdruk!

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 15 november 2015 01:17:40

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web