De Burgerlijke Stand van 14 november.

Vincenzo NIBALI (1984, Italië)

Philip van de Ploeg is een grote fan van deze jonge Italiaanse coureur, die in Messina op Sicilië werd geboren en hij berichtte mij het volgende: “Vincenzo Nibali viel mij voor het eerst op tijdens de televisieuitzendingen van het WK tijdrit 2004 voor espoirs in Verona. Hij was daar in een spannende strijd om de zilveren plak gewikkeld met leeftijdgenoot Thomas Dekker. Dekker werd uiteindelijk tweede met viertiende van een seconde voorsprong op Nibali. Eerste werd de Sloveen Janez Brajkovic. Ik wist toen niet dat Nibali al in 2002 Italiaans kampioen bij de junioren was. Dat was voor mij reden om die jongen te gaan volgen, zeker toen bleek dat hij in 2005 voor het grote Fassa Bortolo ging rijden. Het werd een jaar van aanpassen want veel zagen wij nog niet van hem. Ik herinner mij hem wel nog in de aanval in de Ronde van Zwitserland waar hij een tweede plaats behaalde in een bergetappe. Als ik me goed herinner zou Nibali na het stoppen van Fassa Bortolo bij Ferretti blijven, maar toen die geen nieuwe sponsor vond, verkaste de jonge Siciliaan naar Liquigas. Zijn doorbraak kwam in 2006 met een hele serie goede resultaten in grote wedstrijden. Ik zag hem voor het eerst in levende lijve bij de ploegentijdrit in Eindhoven en dat was even schrikken. Mijn held bleek een onopvallende, kleine, frêle en kleurloze verschijning. Zijn eerste grote zege behaalde hij later dat jaar in de GP in Plouay, maar ook zijn eindklasseringen in de Eneco Tour (3e) en de Ronde van Polen (8e) waren goed. Op de finishfoto van Plouay herken ik het mannetje uit Eindhoven nauwelijks nog terug.
Inmiddels wordt Nibali in één adem genoemd met zijn landgenoten Riccardo Riccò en Giovanni Visconti. Alle drie zijn ze nog erg jong, maar zij hebben al genoeg gepresteerd om niet meer met het stempel van ‘groot talent’ te hoeven rond fietsen. Het voordeel van Nibali (door zijn fans Cannibali genoemd) is dat hij over een uitstekende tijdrit beschikt. Hij is in meer dan één opzicht te …

… vergelijken met Thomas Dekker, eveneens in 1984 geboren. Vanwege de vele overeenkomsten zou Thomas wel eens zijn grote concurrent kunnen worden. Als ik de uitslagen terugzie, kwamen die twee elkaar al tegen tijdens de Giro della Toscane U23 van 2002.
In 2007 reed Vincenzo voor het eerst een grote ronde en wel de Giro. Vooraf had ik hoop op een top 10 klassering of misschien wel de witte trui. In de week voorafgaand aan de Giro won hij namelijk twee Italiaanse semi-klassiekers, de Giro di Toscane en de GP Industria in Artigianato. Zijn start in de Giro was ijzersterk. Hij piloteerde Di Luca naar de zege in de laatste kilometers van de Montevergine di Mercogliano en droeg een paar etappes de witte trui van het jongerenklassement. Ik had het idee dat er, mede door die witte trui misschien - een meer volwassen coureur aan het werk was, dan het broekie dat ik in 2006 in Eindhoven had gezien. Hij zakte in de Giro geleidelijk weg, mogelijk als gevolg van het knechtenwerk voor Di Luca. Uiteindelijk werd hij 19e in de eindrangschikking en achteraf gezien is dat toch een zeer goede prestatie. Nu Di Luca vermoedelijk vertrekt bij Liquigas, kan Nibali wel eens de kopman worden in de Giro van 2008, want hij verlengde onlangs zijn contract tot en met 2009.
Wat ik verder nog leuk aan hem vind is dat zijn lievelingskoers Parijs-Roubaix is, maar met zijn 60 tot 64 kilogram (bij 1.80 meter) en zijn capaciteiten voor het rondewerk lijkt het me uitgesloten dat wij hem daar binnenkort aan het werk zullen zien. Ik verheug me op de duels met Thomas Dekker, die in de komende jaren zeker gaan komen."
(Foto: © Philip van der Ploeg)

De andere op 14 november geborenen zijn:

ADORNI, Vittorio (1937, Italië)
BENITEZ ROMAN, Alberto (1981, Spanje)
BOIFAVA, Davide (1946, Italië)
DE MATTIS, Micula (1983, Italië)
DUGGAN, Timmy (1982, Verenigde Staten)
HERVÉ, Cédric (1979, Frankrijk)
HINAULT Bernard (1954, Frankrijk)
KONINGS, Jan (1931, Nederland)
MULLER, Ernst (1911, overleden 26.12.1991, Duitsland)
NAKANO, Koïchi (1955, Japan)
POLAK, Bram (1902, overleden november 1983, Nederland)
RUSS, Mathias (1983, Duitsland)

Door Fred van Slogteren, 14 november 2007 0:00

Cannibali

De wegen van Dekker en Nibali zijn opmerkelijk gelopen de laatste jaren. Die duels zijn er helaas niet gekomen.

Geplaatst door Philip, 25 juli 2014 19:22:50

kenner

Eens te meer heeft Philip zich een kenner getoond, want hij schreef dit zeven jaar geleden. Hoe ver zou Thomas Dekker het gebracht hebben als hij net zo serieus was geweest als deze Siciliaan? Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 25 juli 2014 19:52:55

kenner

had me liever in de Tourquiz als kenner laten zien ;-)

Nu pas valt me die vreemde zin in mijn eerdere post op. "Opmerkelijk uiteen gelopen" of zoiets.

Geplaatst door Philip, 25 juli 2014 22:00:25

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web