Prachtig boek over Rini Wagtmans

Hij is er lang aan bezig geweest, aan de biografie van Rini Wagtmans. Drie jaar geleden hoorde ik Peter Ouwerkerk er al over en het werd door Rini bevestigd. Het boek is er inmiddels, en het ligt al in de winkels. Het heet ‘Ongekend', met als ondertitel 'Rini Wagtmans van straatjongen tot ridder'. Een mooi ouderwets gebonden boek met een stofomslag waarop een hilarische foto van Wagtmans, waarop hij demonstreert dat hij een acrobaat op de fiets was.

Ik heb Rini de laatste jaren redelijk goed leren kennen. Ik wist dat hij een moeilijke jeugd heeft gehad, ik wist ook dat zijn fraaie wielercarrière voortijdig beëindigd werd door hartproblemen. Ik wist dat hij een geslaagd zakenman is en ik wist tevens dat hij zich in sociaal opzicht inspant voor medemensen die om wat voor reden dan ook in de knel zijn gekomen. Maar weten is niet hetzelfde als doorgronden, wat dat allemaal betekent. In ruim ...

... 400 bladzijden tekst wordt het leven van Rini Wagtmans beschreven en het leest als een trein. De formule van het boek is ongeveer dat Wagtmans zijn verhaal aan Ouwerkerk vertelt en dat die daar zijn eigen gedachten doorheen vlecht. Dit om te voorkomen dat het een hagiografie wordt, want Rini is een man om veel respect voor te hebben. Hij is niet de enige mens in Nederland die kan terugzien op een slechte jeugd, maar alles wat hem in zijn eerste levensjaren is overkomen is een regelrechte soap. Je gelooft het niet, maar het is waar. En bij mensen die een dergelijke jeugd hebben gehad zou ik er alle begrip voor hebben als ze in de criminaliteit beland zouden zijn. Maar zo niet Wagtmans. Die wordt van elke tegenslag een beter mens zonder een heilige te zijn. Hij wordt een meer dan goed wielrenner en met zijn superoptimisme slaat hij zich door de ellende die na zijn afscheid als actief wielrenner op zijn weg komt. Hij begint een carrière in de politiek, in de begeleiding van wielertalent en in het zakenleven en in alle drie is hij succesvol. Een waardevol boek. Hoewel de wielrennerij een belangrijk deel van dit boek beslaat, is het geen wielerboek. Het gaat over een mens, een bewonderenswaardig mens. Wat ik ook heel goed vindt is de openhartigheid waarmee hij alles naar buiten brengt, inclusief het altijd mysterieuze onderwerp doping. Ook krijgt de lezer een goed beeld van het professionele wielrennen op het gebied van afspraken en betalingen.

Mijn enige punt van kritiek is de soms foute schrijfwijze van de namen van wielrenners. Faanhof wordt Faanhoff, Beheyt wordt Beheydt, Vanspringel wordt van Springel en de voorvoegsels van Belgische namen De en Van worden consequent met een kleine letter geschreven. Slordig maar het doet gelukkig geen afbreuk aan dit mooie boek. Een aanrader! Sterker, ik voorspel dat het een bestseller wordt.

Uitgeverij De Geus B.V.
isbn 9044507745
€ 19,90

Door Fred van Slogteren, 29 maart 2006 17:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web