De Burgerlijke Stand van 11 november.

Arie VOOREN (1923, overleden 03.06.1988, Nederland)

Als je met heel oude oud-renners praat valt zijn naam nogal eens. Ik bedoel de tachtigers, die in en kort na de tweede wereldoorlog actief waren als beroepsrenner. Er was destijds geen droog brood te verdienen, maar wielrennen was leuker dan voor een hongerloontje in de fabriek werken of op het boerenland zwoegen. Met de koersfiets kwam je nog eens ergens en het was zaak steeds daar te zijn, waar iets meer te verdienen was dan elders. Als ze in België prijs reden, dan kochten ze voor de verdiende franskes nylonkousen, zoveel ze konden. Die werden dan in Nederland verpatst, want die waren bij ons nog onbetaalbaar. Of jumpertjes en lingerie. De heren coureurs wisten de weg wel. Zo scharrelde die generatie van dag tot dag met veel plezier het dagelijks brood bij elkaar. Als avonturiers op zoek naar de regenboog, waar aan het eind de pot met goud stond te wachten. Om die schat te verwerven moest je wel beter zijn dan de rest en er waren geruchten dat er hulpmiddelen bestonden die je in België gewoon bij de apotheek kon kopen. Hartjes en bommetjes werden ze genoemd en je ging er van vliegen. Dus als ze weer eens naar België reden om er in Antwerpen bij Alex Sport hun racespulletjes te kopen, dan was voor velen de gang naar de pharmacie de volgende stap. Ze aten ze of het snoepjes waren en ze dachten er ook veel harder van te rijden. Dat was natuurlijk niet zo en de verhoudingen binnen het peloton bleven gewoon hetzelfde. De beste won het meest, hartje of geen hartje, bommetje of geen bommetje. En als er wel eens eentje in de koers viel dan stuiterden de pilletjes uit de achterzak over het wegdek. Er waren er ook bij die er mee gingen experimenteren. Die pakten steeds meer en soms viel er wel eens eentje bewusteloos van zijn fiets om dan na een minuut of wat weer op te staan en verder te fietsen. Die generatie van toen is aan het uitsterven. Velen zijn reeds …

… in de wielerhemel en die nog over zijn gedenken hun overleden collega’s met hilarische verhalen. Over Arie Vooren uit Beverwijk bijvoorbeeld. Die in 1947 al die mannen van zijn generatie te slim af was in het kampioenschap van Nederland over 50 kilometer op de baan van het Olympisch Stadion. Je hoorde de bommetjes ontploffen en de hartjes opveren, iedere keer als Arie demarreerde. Of hij erger was dan de rest? Welnee, ze deden het allemaal en de nog levenden kijken er nog steeds bij als de vermoorde onschuld. Het is als een sneuvelkroeg vol alcoholisten. De ander drinkt altijd meer dan jij, want er wordt nergens zo moraliserend over drank gepraat dan in de kroeg. En Arie? De broodmagere Arie Vooren uit Beverwijk, die daarom Talhout werd genoemd, werkte zich na zijn wielerloopbaan een slag in de rondte en stampte een mooi transportbedrijf uit de grond. Met in zijn achterhoofd altijd de herinnering aan toen, want wat hebben hij en z’n wielercollega’s een lol gehad. (Foto: archief Wim van Eyle)

De andere op 11 november geborenen zijn:

BOERMAN, Coen (1976, Nederland)
BONO, Matteo (1983, Italië)
BUYSSE, Marcel (1889, overleden 03.10.1939, België)
DE NUL, Johnny (1955, België)
LE DISSEZ, André (1929, Frankrijk)
MARVULLI, Franco (1978, Zwitserland)
RUYTER, Wim de (1918, overleden 21.11.1995, Nederland)
SCHOUBBEN, Frans (1933, overleden 31.07.1997, België)
SPENCER, Willie (1895, overleden 02.10.1963, Verenigde Staten)
WEST, Leslie (1943, Groot Brittannië)

Door Fred van Slogteren, 11 november 2007 0:00

arie vooren

Mijn vader arie vooren is 11 januari 1923 geboren niet 11 november

Geplaatst door marianne faber vooren, 07 juli 2015 18:35:56

genoteerd

waarvan akte, Marianne. Het is veranderd. In het boek staat het gelukkig goed. Hartelijke groet! Fred

Geplaatst door Fred, 07 juli 2015 19:15:29

dochter arie

hallo, ik kwam op deze site nadat ik de naam van arie op google opzocht. Hij kwam ter sprake omdat volgens mij zijn dochter nog op mij heeft op gepast als klein jochie. Zag nu de naam Marianne, in mijn herindering was haar naam Connie klopt dit?

Geplaatst door ton bezmer, 23 oktober 2015 19:42:12

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web