De Burgerlijke Stand van 27 oktober.

Adri van HOUWELINGEN (1953, Nederland)

Hij was in het begin van de jaren zeventig een van de beste amateurs van ons land, deze tuinderszoon uit Heesselt. Zijn overgang naar de beroepsrenners was daarom vanzelfsprekend. Hij was een modale prof die in tien jaar tijd zeven ploegen versleet. Hij reed vooral in dienst van anderen en zijn palmares is daarom bescheiden en niet in overeenstemming met zijn talent. Er staan een Touretappe en een zege in de Ronde van Nederland op zijn erelijst, maar ik denk dat er meer uit had moeten komen. Misschien was Adri wel wat te netjes voor het milieu, waar het er toch vooral om gaat om als een bezetene het bordje van een ander leeg te eten. Ook maatschappelijk was er geen dwingende noodzaak, want Adri wist dat er altijd plaats voor hem zou zijn in het familiebedrijf. Toen hij helemaal in de fruitkwekerij was gesetteld ging op een dag de telefoon. Dat was eind 1995 en het belletje kwam uit Zeeland. Jan Raas, met wie hij als renner heel wat had beleefd, had een nieuwe, fantastische sponsor gevonden en hij had twee ploegleiders nodig. De ene – Theo de Rooij – was marketingmanager bij Shimano en Adri werkte met zijn broers in de tuinderij. Het aanbod van Raas kwam voor beide als een geschenk uit de hemel, want ze hadden gewoon heimwee naar die mooie wielertijd. Theo werd eerste en Adri tweede ploegleider bij Rabobank en met Joop Zoetemelk als oproepkracht deelden ze tot en met 2002 broederlijk de verantwoordelijkheden. Na het vertrek van Raas werd De Rooij diens opvolger als manager, Erik Breukink werd eerste ploegleider, Frans Maassen tweede en Adri verdween naar de achtergrond met af en toe een beurt in een grote wedstrijd. Zo kwam hij – zij het een jaar vertraagd – met de ...

... winnaar van een echt grote ronde thuis. Denis Menchov won in 2005 de Vuelta en Adri van Houwelingen had een groot aandeel in de doorbraak van die introverte Rus. Daarna kwam Erik Dekker als ploegleider bij de ploeg en van Adri werd sindsdien niet veel meer vernomen. Maar hij is er wel en hij doet belangrijk werk. De administratie van de ploeg is bij hem in goede handen en hij regelt het allemaal zo dat de twee Erikken en Frans zonder zorg op pad kunnen. De renners dragen de vaderlijke Van Houwelingen op handen en hij wordt door iedereen zeer gewaardeerd. Ik denk dat hij het daar in Zaltbommel heel erg naar z’n zin heeft als de bescheiden en altijd aanspreekbare rustgever op de achtergrond. Toen ik hem laatst ergens voor belde was-ie ramen lappen. Moet ook gebeuren, want de wensen van mevrouw Van Houwelingen zijn voor hem net zo belangrijk als die van Rabobank. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 27 oktober geborenen zijn:

BOTERO ECHEVERRY, Santiago (1972, Colombia)
DERVAES, Joseph (1906, overleden 12.04.1986, België)
HUZARSKI, Bartosz (1980, Polen)
KUSCHYNSKI, Alexandr (1979, Wit Rusland)
NULENS, Guy (1957, België)
PAASSEN, Sanne van (1988, Nederland)
PEETERS, Ward (1920, overleden 30.01.2002, België)
PRIEM, Cees (1950, Nederland)
SCHRÖDER, Björn (1980, Duitsland)
VAN CONINGSLOO, Georges (1940, overleden 07.04.2002, België)
WILLEMS, Ko (1900, overleden 12.10.1983, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 26 oktober 2007 22:00

Adrie van Houwelingen

Volgens mij had de familie van Houwelingen een bakkerij.
Ik logeerde destijds regelmatig bij wielrenster Truus v.d. Plaat, wonende in Geldermalsen, en wij belden dan vaak met "de bakkertjes" zoals Truus de broers Adrie en Jan noemde, om te vragen of ze met ons mee wilden trainen. Met name Jan ging dan wel een enkele keer met ons mee.

Geplaatst door Willy Kwantes, 28 oktober 2007 11:16:18

bakkerij

Je hebt gelijk Willy. Maar ik heb ook gelijk, want de familie Van Houwelingen had zowel een tuinderij als een bakkerij. Jan heeft met name in de bakkerij gewerkt, terwijl Adri in de tuinderij werkte.
Dank voor je reactie en sorry voor de late beantwoording. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 11 november 2007 07:46:29

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web