Een gesprek met de winnaar …

Exclusief voor onze slogblog waren René Paulissen en fotograaf Philip van der Ploeg vorige week zaterdag aanwezig bij de finish van de Ronde van Lombardije. De avond ervoor had René een kort interview met de latere winnaar Damiano Cunego. Met dank aan beide vrienden, hierbij het geschreven resultaat met de fraaie finishfoto van Philip.

‘Ultimo Chilometro!!’, schalt het door de speakers. Op de tv-schermen achter de finish volg ik temidden van de schrijvende pers de ontknoping van het duel tussen Cunego en Riccò. Philip staat vijftig meter verderop bij de finishlijn met de camera in de aanslag. Vijf minuten later slaan we elkaar lachend op de schouders en voelen we ons ook een beetje winnaar. Gisterenavond hadden wij namelijk de Damiano Cunego gesproken in zijn hotel even buiten Varese.
Omdat ons Italiaans net zo matig is als het Engels van Cunego heeft Fabrizio, in het dagelijks leven onder andere voorzitter van de Michael Rogers fanclub, aangeboden als tolk op te treden. Ietwat nerveus, maar gesteund door Fabrizio en de zegen van Madonna del Ghisallo, die we eerder die dag hadden bezocht, stonden we om 19.00 uur precies bij de receptie voor onze afspraak met De Kleine Prins.
Sylvester Szmyd liep een beetje verveeld in de lobby rond toen we Maurizio Piovani, ploegleider van Lampre-Fondital, uit een zijvertrek op ons af zagen komen. Hij schudde ons de hand en zei dat Cunego over een minuutje beneden zou zijn om ons te woord te staan. So far so good. Het minuutje werden er tien, en net toen we dachten dat hij toch niet zou komen, zagen we zijn kleine gestalte beneden aan de trap verschijnen. De zenuwen maakten plaats voor adrenaline, en onze blik van verstandhouding zei: we gaan ervoor!!

RP: “Damiano, bedankt dat je ons de avond voor de Giro di Lombardia te woord wil staan. Hoe gaat het met de topfavoriet voor morgen?”
- “Geen probleem. Ik sta jullie graag te woord. Ik voel me goed. Of ik de topfavoriet ben weet ik niet. Zeker, de wedstrijd van morgen ligt mij, maar er zijn meer coureurs waar rekening mee moet worden gehouden. Ik denk aan Bettini en met name aan Frank Schleck. Zijn ploeg CSC, met Kolobnev, Sastre en Gusev, is het sterkste team.”

RP: “Hoe denk je dat de koers morgen zal verlopen en kun je iets vertellen over de tactiek van jullie ploeg?”
- “Het zal een harde koers worden. Ik denk dat die echt zal openbreken op de Passo di Ghisallo. Zoals ik al zei is wat mij betreft CSC de ploeg om in de gaten te houden. Mijn focus is compleet gericht op Frank Schleck en CSC. Ik verwacht van hen een aanval op de Ghisallo.”

RP: “Wij hebben vandaag met de auto de afdaling van de Ghisallo gereden. Het is een lange afdaling op weg naar de beklimming van de Civiglio. Komt een aanval op de Ghisallo niet te vroeg? In de afdaling kunnen veel renners toch terugkomen?”
- “Kijk, een groep van drie renners zal inderdaad wel teruggepakt worden tussen de Ghisallo en de Civiglio. Ook een wat grotere groep, zonder een CSC-renner zal het niet lukken om vooruit te blijven. Maar ik denk dat een groep van twintig tot dertig renners, met daarin enkele CSC coureurs de voorsprong zal kunnen behouden tussen de Ghisallo en de Civiglio. Het is voor mij van belang om met zo’n groep mee te zijn. Ik zal op de Ghisallo Frank Schleck volgen.”

RP: “Terugkijkend op dit afgelopen seizoen, ben je tevreden?”
- “Tevreden? Ja en nee. Ik heb een aantal overwinningen geboekt dit jaar en daar ben ik blij mee. Alleen zijn het kleinere overwinningen. Belangrijk voor mij dit jaar was natuurlijk de Giro. Ik wilde op zijn minst een topklassering bereiken. Dat is niet gelukt en dus kan ik niet tevreden zijn over dit seizoen.”

RP: “Maakt een overwinning morgen veel goed?”
- “Natuurlijk.”

RP: “Nog een laatste vraag. Weet je al wat je volgend seizoen gaat rijden? Wat zijn je doelen? De Tour de France?”
- “Ik moet nog met de ploeg om de tafel gaan zitten. Dat gaat binnenkort gebeuren. Voor een Italiaan is de Giro heel belangrijk. Dan zijn er volgend jaar ook nog de Olympische Spelen. De Giro, de Tour en de Olympische Spelen is erg veel. Het is afwachten hoe de Giro en de Tour er dit jaar uit gaan zien. De komende week zal er al iets meer duidelijkheid zijn als het routeschema van de Tour bekend is. We moeten nog bekijken of het mogelijk is om zowel de Giro, als de Tour en de Olympische Spelen te rijden.”

RP: “Damiano, bedankt voor het gesprek en veel succes morgen. Wellicht tot ziens in Villa Olmo.”
- “Ik hoop het. Geen dank, graag gedaan.”

Door Fred van Slogteren, 25 oktober 2007 11:52

Lombardije

Ook Wielerexpress was (al enkele dagen van tevoren) aanwezig in Lombardije (Rabo hotel) met als gasten een 'eigen chauffeur'+ auto), fotograaf Henk Theuns en tweevoudig winnaar (1962 en 1963) Jo de Roo. Het heeft geleid tot een soms emotioneel en bloedstollend Fotoverhaal (met inleidende tekst) en het betreft onder andere de gesprekken met Raborenners (begeleiding en management), bezoek aan de historische Muur van Sormano (een Geitenpad met een stijgingspercentage van soms 18 procent, waar Jo de Roo in 1962 - dus 45 jaar geleden - de hele wereldelite op een hoop reed en Jo beklom wederom deze Muur), de kapel en museum op de Madonna del Ghisallo, de start en finish van de Giro di Lomardia. Kortom, een historisch foto- en tekstueel verhaal over ongeveer 40pagina's in Wielerexpress 2008.
Daar waar anderen eindigen, is Wielerexpress begonnen....

Geplaatst door jan zomer, 25 oktober 2007 14:10:25

eindigen

Beste Jan, Ik beveel je volgende WE al vast aan, maar ik vind je laatste zin niet echt aardig. René en Philip zijn twee enthousiaste wielerliefhebbers, die dit soort reizen een paar keer per jaar maken. Ze zijn altijd bij Parijs-Roubaix en de laatste jaren ook in Lombardije. Op eigen kosten en met gebruik van snipperdagen. Via de slogblog kunnen we gelukkig accreditatie voor ze regelen. Ze kunnen zich uiteraard niet meten met jouw professionele team en dat is ook helemaal niet de bedoeling. Ik heb veel respect voor die jongens en ik protesteer bij deze mocht jouw zinnetje 'denigrerend' bedoeld zijn. Ik zie je boekje overigens met belangstelling en voorpret tegemoet.
Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 25 oktober 2007 16:12:08

Lombardije

Fred, mijn zinnetje is helemaal niet denigrerend bedoeld en ik begrijp jouw zure reactie niet. Jij moet toch weten dat mijn boekje (5 euro voor 160 pagina's) gebaseerd is op basis van hobbyisme en low budget en dat ik voor de genoemde begeleiders ( 3 mensen) de kosten betaald heb, past totaal niet in mijn budget. Integendeel zelfs, maar sommige dingen zijn 'onbetaalbaar'. Voor mij was het verblijf in Lombardije een groot hoogtepunt in de l'histoire van Wielerexpress en daar leg ik graag geld bij, want sommige dingen gebeuren maar één keer in je leven. Aanwezige journalisten verbaasden zich erover dat ik de eerste ben die in 45 jaar na de historische zege van Jo de Roo, samen met hem de Muur (was in het parkoers alleen in 1960, 1961 en 1962 opgenomen)opnieuw heb bezocht. Leon de Kort (AD) vond dit een 'verloren kans' voor het journaille. Ik ben juist geen professional (zoals jij beweert) en mijn slotzin van 'waar anderen eindigen, daar begint Wielerexpress', is gewoon een slogan waar niets denigrerends achter zit. Dat moet jij als bedrijfsjournalist en reclameman toch begrijpen.
Heb je misschien vandaag wijnazijn gedronken in plaats van rode of witte wijn...

Geplaatst door jan zomer, 25 oktober 2007 20:44:38

Lombardije

Beste Jan, Ik neem graag genoegen met jouw uitleg van het laatste zinnetje. Ik blijf er echter wel bij dat je in ieder geval de indruk wekt dat de activiteiten van René en Philip in geen verhouding staan tot jouw aanwezigheid daar. Maar zand erover en we zien elkaar binnenkort wel weer om een glas wijn te drinken. En wijnazijn? Nooit gedronken. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 26 oktober 2007 07:45:45

Sormano,a sneak preview

"...ik zat 170 kilometer lang vooruit. Tot aan de Muur van Sormano. Steil omhoog ging het daar. Een 32 had ik staan......". Aan het woord is Huub Zilverberg over zijn Waterloo op de Sormano. Niet in de Muur, maar wel in de komende uitgave van Helden (zie www.brabantswielercafe.nl). Verschijnt half november. Kopen en lezen!

Geplaatst door theo, 28 oktober 2007 14:17:04

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web