Het was me het weekje wel!

Dit was de week waarin het wielerwegseizoen 2007 officieel is afgesloten met de Ronde van Lombardije. De blonde Italiaan Cunego werd de winnaar van een mooie koers, zoals deze ronde moet zijn. Lekker temperatuurtje, een mooi landschap en met louter groten in de finale. Mooi dat Thomas Dekker daar tot op de streep bij was, maar de finale werd gemaakt door Damiano Cunego en Riccardo Riccò, die in die volgorde iets afgescheiden over de finish kwamen. Met enige trots mag ik melden dat Philip van der Ploeg er namens wielersport.slogblog.nl bij was en dat we deze week zijn exclusieve interview met Cunego publiceren op de slogblog. Zie de heren samen op de foto.
We gaan ons de komende maanden weer richten op de snelle jongens van de winterbanen en de ploeteraars in het veld. En natuurlijk op alles wat in de evaluatie van dit bizarre seizoen ter oplossing op tafel ligt.
Ik had me in dit verband voorbereid op het rapport Vogelzang, dat immers voor half oktober was aangekondigd. Er is echter nog geen letter van in de pers verschenen. Zou het vertraagd …

… zijn of zijn de uitkomsten te heikel voor de heren van de Rabobank in Utrecht? Er schijnt een rapport te liggen, maar dat is nog niet vrijgegeven voor de pers. Dan maar hopen op volgende week.
Er was natuurlijk het nodige transfernieuws. Tankink en Ten Dam tekenden voor Rabobank en de Velits-tweeling voor Milram. Breukink wil van Tankink meer maken dan een goede knecht en daar ben ik heel benieuwd naar. Verder mag Mauricio Ardila bijtekenen bij Rabobank, vanwege zijn degelijke maar dienende prestatie in de Vuelta. Net als in de gewone wereld is er in het wielerpeloton sprake van ouderendiscriminatie. Van Bon, Van Heeswijk en Vierhouten hebben van hun werkgevers vernomen dat er volgend jaar geen plaats meer voor ze is en daar zijn de heren niet vrolijk van geworden. Hoewel Van Bon dit jaar nog Nokere won, hebben de twee Rabobankers dit jaar vrij onopvallend geacteerd. Dit in tegenstelling tot die andere ‘bejaarde’: Koos Moerenhout, die dit jaar nationaal kampioen werd en een uitstekende Ronde van Spanje reed. Het ontslag van Aart Vierhouten bij Skil-Shimano is onbegrijpelijk. In het voorjaar in de klassiekers en semi-klassiekers zag je Aartje constant in de voorste gelederen beuken en hij werkte zich te pletter voor de ploeg. Hij zou in Nederland naar de rechter kunnen stappen en zich beroepen op het wettelijk verbod op ouderendiscriminatie. Hij zou een kans maken, maar ik betwijfel of de rechter iemand van nog geen veertig tot de ouderen rekent. Maar misschien is er hoop voor de drie oudjes als Thorwald Veneberg zijn belachelijke rechtzaak wint. In dit land is tenslotte alles mogelijk, als je leest dat een bewezen pedofiel zeilinstructeur mag zijn van kinderen. Ik hoop dat die jongens en meisjes goed kunnen zwemmen.
Danilo Di Luca behoort nog niet tot de ouderen, maar ook hij stapt naar de rechter. Niet om zijn schorsing van drie maanden aan te vechten, maar om zijn verwijdering uit het ProTour-klassement ongedaan te maken. Zijn veroordeling betreft een oude zaak uit 2004 en dit jaar heeft hij overal zijn punten gepakt zonder ergens positief te zijn geweest. Het lijkt niet logisch hem nu ook hiermee te straffen, maar wat is logisch in dit krankzinnige tijdperk waar alle logica zoek is. Voorlopig is Cadel Evans winnaar van het ProTour-klassement en dus van de wereldbeker.
Verheugend is het feit dat er na alles wat er dit jaar over ze is afgesproken tegenreactie komt uit het peloton. De ploegleiders hebben zich verenigd in een nieuwe vereniging met de naam Adispro. Wat hun doelstelling precies zal zijn is nog niet bekendgemaakt, maar dat zullen we nog wel horen. In ieder geval is Erik Breukink (nog) geen lid, want het gezelschap bevat alleen ploegleiders uit België, Italië, Frankrijk, Spanje, Denemarken en Australië. Als het niet uitnodigen van Breukink verband houdt met het feit dat hij van Rabobank is, de ploeg die werkgever was van de omstreden Rasmussen, dan heb ik bij voorbaat geen vertrouwen in die club.
Een ander tegengeluid is de verkiezing van Cédric Vasseur tot voorzitter van de rennersvereniging. De Fransman reed vandaag zijn laatste wedstrijd en daarmee is ook de laatste nog actieve renner, die nog bij Peter Post heeft gereden, van het actieve toneel verdwenen. Vasseur volgt Francesco Moser op en dat lijkt me een goede zaak. Ik heb niets tegen Moser, maar de Italiaan is uit een gans ander tijdperk, terwijl Vasseur gepokt en gemazeld is in de problematiek van vandaag. ‘Het wielrennen hoeft niet steeds de kop van jut te zijn’, liet hij al strijdlustig weten.
En dan was er tot slot nog Michael Boogerd. Mart Smeets maakte een mooi portret van de scheidende Hagenaar dat afgelopen donderdag werd uitgezonden en gisteren bij een forum op de wielerbeurs Bike Motion vond Jan Janssen het portret erg eenzijdig. Waarom waren er geen buitenlandse collega’s of andere wielerkenners om hun mening over Boogerd te geven?, stelde hij als lid van een panel dat verder bestond uit Peter Post en Joop Atsma. De oud-Tourwinnaar hekelde op zijn directe wijze de mentaliteit van Boogie, omdat die in de documentaire zei tevreden te zijn als hij er maar had bij gezeten. ‘Boogerd was geen winnaar en geen kopman’, zo luidde het oordeel van Janssen. Boogerd zal het intussen worst zijn, want hij concentreert zich op zijn afscheid a.s. zondag op de Cauberg, waar het ongetwijfeld zwart zal zien van de mensen. Als hij dat klimmetje nog maar onder de knie heeft.

Het was me het weekje wel!

Door Fred van Slogteren, 20 oktober 2007 17:20

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web