De Burgerlijke Stand van 25 maart

Wim van Est (1923, overleden 01.05.2003)

Hij was de eerste Nederlandse renner die in de Ronde van Frankrijk het geel veroverde. Dat weet iedereen, en ook dat hij daarmee het ravijn van de Aubisque in stuurde. Minder bekend is dat hij ook de eerste Nederlander is geweest die een klassieker op zijn naam bracht. Dat was Bordeaux-Parijs een monsterrit die grotendeels achter een derny werd afgelegd. IJzeren Willem won die koers drie keer. In 1950, ’52 en ’61. Bordeaux-Parijs bestaat niet meer, omdat de laatste editie in 1988 werd verreden. Er zijn ongetwijfeld mensen die het daarom geen echte klassieker zullen vinden. Om die de mond te snoeren: Wim van Est was ook de eerste Nederlander die een echte klassieker won. De Ronde van Vlaanderen in 1953, dus daar kan geen misverstand over bestaan. Hij was vooruit met de Belg Keteleer en ze werden opgehouden door een gesloten spoorwegovergang. Pierre Pellenaars, de oudste zoon van d’n Pel de ploegleider van Van Est, weet het nog precies. “Ons pa stapte uit en praatte even met Keteleer en ik weet zeker dat er na afloop wat Pontiac-geld van eigenaar gewisseld is.” Met Wim van Est-anekdotes zou ik een boek kunnen vullen, want hij was een stripfiguur, zoals Tim Krabbé ooit schreef. Ook als die verhalen niet allemaal kloppen zou zo’n werk het waarheidsgehalte van ‘Het IJzeren Uurwerk’, waarin Van Est zijn eigen leven vertelt, ver overtreffen. Maar misschien kan Wim van Eyle dat boek eens van zijn boekenplank halen?

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Jannes Slendebroek (1959)

Van deze renner vond ik vooral zijn naam mooi. Je hoeft hem alleen maar zachtjes te knauwen om tussen de hunebedden te geraken. Een naam uit een streekroman van Theun de Vries. Zandgrond en plaggenhutten. Ik weet niet of dat klopt, maar ik weet wel dat Jannes een sterke amateur was die eens de Ster van Zwolle won en als prof twee jaar voor de Skala-ploeg reed. Het eerste jaar heette het Skala-Gazelle en het tweede jaar Skala-Skil. Hij was wel erg ver van huis toen hij in dat laatste shirt vijfde werd in Dwars door Pajottenland, een koers in de Brusselse gemeente Anderlecht. Wie weet wat er van Jannes is geworden? (© Cor Vos)

Davy Dubbeldam (1971)

Ik vond deze Zeeuw uit Sluiskil een leuke aanvallende renner. Hij reed maar vijf jaar bij de profs, waarvan twee bij de Farm Frites-ploeg van Teun van Vliet en Jacques Hanegraaf. 1999 was echter zijn meest succesvolle seizoen in het shirt van Team Cologne. Hij won een etappe en het eindklassement in de Giro del Capo en hij won een rit in de Ronde van Neder-Saksen. Jammer dat hij in 2000 al stopte. Wie weet waarom? (© Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 24 maart 2006 23:01

Wim van Est

Graag wilde ik even reageren op het stukje van mijn grootvader Wim van Est en dan met name over de op een na laatste zin.

Het doet ons als kinderen en kleinkinderen veel verdriet dat onze vader en grootvader bijna 3 jaar na zijn overlijden nog steeds wordt afgeschilderd als een leugenaar en een fantast.
En dat voor zo'n grote coureur die zoveel betekend heeft voor de Nederlandse wielersport.

Ik vind dit kwetsend voor de kinderen en kleinkinderen, die in Wim van Est een schitterende vader en opa hadden en voor wie vandaag (na bijna 3 jaar) nog steeds een moeilijke dag is.

Bovendien heb ik over het "waarheidsgehalte" van het verhaal van Pierre Pellenaars ook zo mijn twijfels.

Mijn grootvader was in de finale van de Ronde van Vlaanderen 1953 ontsnapt met Garin-ploegmaat Dis Keteleer. Ploegleider bij Garin was toentertijd Lomme Driessens en helemaal niet Cees Pellenaars, dus ik denk dat de Pontiac-dukaten in het zakje van Cees Pellenaars konden blijven.

Geplaatst door William van Peer, 25 maart 2006 18:45:19

Wim van Est

Beste William,

In de eerste plaats dank voor je reactie. Ik stel het bijzonder op prijs dat een kleinzoon het voor zijn grootvader opneemt, omdat hij meent dat die onrecht wordt aangedaan. Ik heb als tiener en jonge man de carrière van Wim van Est gevolgd en ik heb nog steeds een grenzeloos respect voor wat hij in die tijd heeft gepresteerd. Een jongen als Thomas Dekker krijgt kansen in overvloed, maar in de tijd van je opa kreeg een talentvol renner hooguit een half kansje. Wim van Est heeft dat kleine kansje met twee handen aangegrepen en er een schitterende carrière op gebouwd. Hij was – zoals ik in mijn stukje heb aangegeven – in bijna alles de eerste Nederlander. Wat me spijt – en ik ben niet de enige, want ook mensen die hem heel goed hebben gekend betreuren dat – is dat hij na zijn afscheid als renner zijn eigen prestaties wel eens groter heeft gemaakt dan ze waren. Als je dan als journalist dat allemaal gaat opschrijven om er een boek van te maken dan heb je mijns inziens de morele plicht om je hoofdpersoon tegen zichzelf te beschermen. Zeker als het om journalistiek controleerbare feiten gaat. Ik heb dat boek destijds gekocht op de dag dat het verscheen en behoudens het prachtige eerste hoofdstuk over Klaasje en de hoofdstukken over zijn jeugd heb ik alleen maar bedenkingen gehad. En dat is jammer, want ook het andere flinterdunne boekje ‘Ik was een slaaf van de weg’ ademt dezelfde overdrijving. Ik begrijp dat wel, want iemand die met zo weinig op de wereld is gezet, is vaak zijn hele leven bezig om erkenning te krijgen. Jouw opa had bij zijn leven een goede biograaf verdiend en het is jammer dat tot nu toe niemand de moeite heeft genomen om een van de beste Nederlandse wielrenners aller tijden eerlijk te portretteren. Komende week zal ik op mijn weblog de overwinning van Wim van Est in de Ronde van Vlaanderen nog eens ophalen. Ik beschik over een aantal prachtige foto’s van Guus de Jong om dat mooi te illustreren. Mocht mijn reactie je niet overtuigd hebben dan hoop ik dat dat het wel zal doen.

Ik wens je alle goeds.

Groet!

Fred

Geplaatst door Fred van Slogteren, 25 maart 2006 21:03:32

wim van est

Het valt mij nu pas op dat deze rubriek op het internet bestaat.Daar ik een groot fan van Wim was moet ik dit toch even kwijt; waarom worden zulke grote renners altijd bejubeld tijdens hun carriere, maar later bijna de ,,afgrond'' in geschreven
omdat wimme misschien volgens sommige mensen de verhalen wel eens deet overdrijven. Maar dat was toch de herotiek van de wielersport of niet soms ?
Ik verzamel zelf al heel lang
alles over Wimme en ben daar na zijn dood nog steeds mee bezig.
Met vriendelijke groet van
Wil Schouw

Geplaatst door Willie Schouw, 07 oktober 2006 18:34:59

wim van est

hoi hoi waarom wim word afgekaakt is niet zo moeilijk te bedenken, de media zorg daar wel voor.het is hun inkomen.als ze iets negatiefs kunnen vinden zullen ze het zeker niet laten, zie de tour nu er is geen bal meer aan.ben een man van 50 en mijn vader was een echte fan van wim. ik ben geboren in zevenbergen. dus een echte braboo. en ik weet zeker dat wij wim op handen dragen, dus luister niet naar de media maar naar je eige hart dat is het belangrijkste . ik kijk veel de oude beelde terug en dat vind ik nu wielrennen.je ken je eige opa toch dus leugens worden zo gemaakt en geboren, hoef je niks voor te doen, of ze terecht zijn is een ander verhaal, maar ik geloof gewoon in wim net als mijn vader.groetjes gerrit

Geplaatst door gerrit pieters, 26 juli 2007 15:29:20

De mannen van het Heike

Wim van Est en Wout Wagtmans waren mijn jeugdidolen. Wim heeft in St.Willebrord een straatnaam. Terecht, ook al is hij daar niet geboren. De geboren Willebrorder Wagtmans heeft geen straatnaam aldaar!!
Gem. Rupchen waar Willebrord onder valt, doe z.s.m. alsnog.
Namens heel veel wielervrienden.

Geplaatst door Jan Aalbertsen, 09 december 2010 15:25:17

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web