De Burgerlijke Stand van 21 oktober.

Wim de WAAL (1951, Nederland)

Wim de Waal uit Axel was een sterke amateurrenner die in het begin van de jaren zeventig tot de top van Nederland behoorde. De profcontracten lagen in die tijd niet voor het opscheppen, maar gelukkig ontstond er in 1974 in Nederland een nieuwe ploeg. De Raleigh-ploeg en Peter Post, de net gestopte grote zesdaagsecoureur was daar heer en meester. Post had geen groot budget en daarvan moest hij ook nog eens een achttal Britse renners betalen, die al op de loonlijst stonden en dus part of the deal waren. Met René Pijnen en Tino Tabak had hij twee sterke Nederlanders kunnen contracteren en voor de rest moest hij het hebben van jonge renners die getoond hadden mogelijkheden te hebben. Een van hen was Wim de Waal. Bij de presentatie van de eerste Post-ploeg verklaarde de 23-jarige Zeeuws-Vlaming zijn best te gaan doen, als de verwachtingen maar niet te hoog waren. Hij zou Eddy Merckx er echt niet af gaan rijden. Dat is geen tekst waar een man als Peter Post vrolijk van wordt en als de jonge Zeeuw in de voorbereiding op het seizoen alleen maar uitblinkt in het eten van zo veel mogelijk eieren, wordt het cynisme in de Amsterdamse Amstelvener al gauw wakker. Er bestaat een curieus stukje film van het eerste trainingskamp in Zuid-Frankrijk. Post spreekt zijn renners toe die klaar staan voor een gezamenlijke training. Iedereen die Post een beetje kent, weet hoe dat in zijn werk ging. Vooral Wim de Waal moest het ...

... ontgelden, waarbij hij de naam van de Zeeuw steeds staccato uitsprak met de klemtoon op elke lettergreep. Het slachtoffer stond er wat schaapachtig bij te lachen en wat kon hij anders doen? Het was duidelijk, de twee lagen elkaar niet. De Waal kon geen goed doen. Zijn verblijf bij de Raleigh-ploeg heeft maar twee jaar geduurd. Daarna werd hij opgepikt door de Franse Lejeune-BP-ploeg en een jaar later was Wim de Waal geen wielrenner meer. Een talent in de knop gebroken? Ja, maar zo gaan die dingen. Mensen moeten elkaar verstaan en dat is behalve een verstandelijke zaak ook een kwestie van gevoel, van emotie. Niet helemaal eerlijk, maar onvermijdelijk. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 21 oktober geborenen zijn:

BONOMI, Giosué (1978, Italië)
CAMPBELL ROOK, Kelly (1976, Verenigde Staten)
DE BRUYNE, Fred (1930, overleden 04.02.1994, België)
DE WITTE, Ronald (1946, België)
FAVERO, Vito (1932, Italië)
HIROSE, Yoshimasa (1977, Japan)
HOFSTEDE, Jan (1918, overleden 14.05.1953, Nederland)
KERCKHOVE, Norbert (1932, overleden 04.07.2006, België)
MANDRI, René (1984, Estland)
SWANEVELD, Werner (1935, Nederland)
VALENTIJN, Marinus (1900, overleden 03.11.1991, Nederland)
VERSTREPEN, Johan (1967, België)

Door Fred van Slogteren, 21 oktober 2007 0:00

Wim en Eddy de Waal

Kunnen Zeeuwse insiders mij eens vertellen of Wimpie de Waal familie van Eddy was? Die De Waal kwam uit Kloosterzande, als ik me niet sterk vergis, dus ook "van over het wetter" en koerste (goed) voordat Wim in het peloton verscheen. Een vraag voor Sjaak den Herder uit Middelburg? Bij voorbaat dank.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 21 oktober 2014 00:36:55

Sjaak wist van niks

Helaas geen enkele reactie ontvangen. Zelfs niet van een groot kenner van de Zeeuwse wielersport als genoemde Sjaak den Herder uit Middelburg. Had inmiddels mailcontact met hem en wat blijkt? De goede man wist van het hele bestaan van deze slogblog niets af. Bijna onbegrijpelijk en niet best voor de naamsbekendheid van Freds digitale stamtafel.

Mijn beroep op Sjaak was niet tevergeefs. Hij wist meteen te melden dat de door mij genoemde Eddy de Waal uit (inderdaad) Kloosterzande een oom van Wim de Waal uit Axel is (of was). Voor wie het interesseert: Eddy kwam ter wereld op 22 maart 1932, neef Wim op 21 oktober 1951.

Ook op deze plaats nog even publiekelijk bedankt, Sjaak!

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 23 oktober 2014 15:23:48

zendingswerk

Zo zie je maar Han, er is nog veel zendingswerk te doen. Sprak vanmiddag Robert Gesink en Laurens ten Dam. Die wisten het wel en zijn af en toe bezoekers. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 23 oktober 2014 19:03:29

eddy de waal

Eddy de waal is helemaal geen familie van Wim. Ik kan het weten,want Eddy de waal uit Groenedijk Kloosterzande is een broer van me moeder.

Geplaatst door paul verstraeten, 12 juni 2015 10:19:52

Dat er nu hier of daar een paar gebroken klompen liggen, moge duidelijk zijn, maar in elk geval ook jij nog hartelijk dank, beste Paul. Misschien krijgen we nu straks weer van iemand anders te horen dat Paul Verstraeten familie van wijlen Miel Verstraete (zónder n) uit Eede is of was.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 12 juni 2015 17:19:28

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web