De Burgerlijke Stand van 20 oktober.

Patrik SINKEWITZ (1980, Duitsland)

Toen hij in 2004 de Ronde van Duitsland won, had ik wel wat verwachtingen van de toen 23-jarige Duitser. Hij was ontegenzeggelijk een talent, maar hij had zijn beperkingen. Hij had een goede tijdrit in de benen en hij behoorde in het hooggebergte niet tot de slechtsten, maar het was toch niet meer dan een zes plus. En wat wil een zes plus met ambitie? Die wil minimaal een zeven min worden. Hij bleef in de ratrace redelijk presteren, maar het waren slechts ereplaatsen. Vorig jaar zat hij in de Tour de France in de 17e etappe in een kopgroep die zeker wist achterhaald te worden. Het was de rit naar Morzine en Sinkewitz zal gedacht hebben dat ze hem eerst maar eens in moesten halen voordat ze konden winnen. Wie die ‚ze’ waren, daarvan had hij geen idee. Het was ook geen ‚ze’ maar een hij. De die dag ontketende en onverslaanbare Amerikaan Floyd Landis was aan zijn triomftocht begonnen, na die merkwaardige inzinking een dag ervoor. Hij achterhaalde de kopgroep en het was erop en erover. Alleen Sinkewitz kon aansluiten en met z’n tweeën gingen ze richting Joux Plane. In de eerste meters van die roemruchte col, waar ooit Peter Winnen geschiedenis schreef en waar ooit Lance Armstrong zijn meerdere moest erkennen in Marco Pantani, moest Sinky passen. Er onherroepelijk af en hij verachterde tot hij op de dertiende stek over de finish kwam, meer dan zevenenhalve minuut na de roodharige Mennoniet uit Pennsylvania. Daar moet je nederig van worden, maar de Duitser uit Fulda was wel de enige die die dag een aantal ...

... kilometers het wiel van Landis had kunnen houden. Als lid van de T-Mobile ploeg moet hij dit voorjaar met gemengde gevoelens de bekentenissen hebben aanschouwd die diverse T-Mobile en Telekom renners deden. Gemengde gevoelens omdat hij toen al moet hebben geweten dat hij zelf ook niet helemaal clean was. Hij ging naar de Tour en raakte in de 8e etappe betrokken bij een bizar ongeval. De rit zat er al op toen hij op weg naar de ploegbus op een toeschouwer botste. Hij brak zijn kaakbeen en hij had verwondingen aan knie en schouder. De Tour was voor hem over, maar toen begon de ellende pas. Enkele dagen na zijn gedwongen opgave werd bekend dat hij op 8 juni bij een out-of-competitio-controll positief had getest op testosteron. Zoals zoveel betrapte renners ontkende hij in alle toonaarden. Het nieuws had grote gevolgen omdat de journalisten en cameraploegen van ARD en ZDF, zoals ze hadden aangekondigd, direct hun biezen pakten en de Tour verlieten. Op 31 juli werd hij door T-Mobile ontslagen en gaf hij zijn dopinggebruik toe. Hij maakte tevens bekend de autoriteiten te zullen helpen. Zijn beschuldiging dat hij tot dopinggebruik was gekomen op aanraden van zijn vroegere ploeggenoot Paolo Bettini had grote gevolgen. De Italiaan raakte er zo door opgefokt dat hij, volgetankt met adrenaline, indrukwekkend wereldkampioen werd en de Duitsers en ook Sinkewitz tot de risée van het laatste WK maakte. Blijft de vraag: waarom deed Sinkewitz dat? Geen idee. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 20 oktober geborenen zijn:

CROKET, Lars (1986, België)
DLASK, Petr (1976, Tsjechië)
DUPONT, Marcel (1917, België)
ENGELS, Allard (1968, Nederland)
HABEAUX, Gregory (1982, België)
HEZARD, Yves (1948, Frankrijk)
MEULEMAN, Auguste (1906, overleden 12.02.2000, België)
VAN IMPE, Lucien (1946, België)
VELDE, Alain van der (1985, Nederland)
ZOET, Bart (1942, overleden 13.05.1992, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 20 oktober 2007 0:00

Sinkewitz

Sinkewietz heeft ik een later vraaggesprek,ontkent dat hij gezegd heeft,wat in de pers weergegeven werd!Hij ontkende zelfs dat hij de naam Bettini in dopingverband genoemd had!
Maarja,achteraf is alles te ontkennen!Het grote leed was immers al gebeurd en Bettini haalde zijn terechte gram!

Geplaatst door Harry Hermkens, 20 oktober 2007 18:22:17

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web