De Burgerlijke Stand van 14 oktober.

Ludo DIERCKXSENS (1964, België)

Alleen die kop al. Die lach van oor tot oor, die kale knar, dat oorringetje en dan dat maffe helmpje op die kop, waar de Lampre-renners destijds mee reden. Ik vond het een prachtige man en een inspirerende coureur. Niet altijd even slim koersend, maar wel altijd geven, geven en nog eens geven. Meestal profiteerde hij er niet zelf van, maar hij had in ieder geval de koers boeiend en hard gemaakt. Hij had twee bijnamen: De Leeuw van Kasterlee en De Boemeltrein van Kasterlee. Die zijn op zijn minst raadselachtig. Ludo is geboren in Geel en hij is getogen in Vorst, waar zijn vader veldwachter was. De vergelijking met het mooiste roofdier gaat zeker niet op, want Ludo kon je allerminst sierlijk noemen en ook de vergelijking met een boemeltrein doet me de wenkbrauwen optrekken, want hij kon wel degelijk knoerhard fietsen. Vaak op de verkeerde momenten, maar wel oerend hard. Hij was jarenlang een goede liefhebber, die het helemaal niet zag zitten om zijn baan als spuitgast in de vrachtwagenfabriek van DAF op te geven voor het onzekere bestaan van broodrenner. Waarschijnlijk heeft hij op enig moment bedacht dat hij zich later verwijten zou maken als hij geen profrenner was geworden. Hij kon het in ieder geval proberen. Hij tekende als 30-jarige voor een klein ploegje en een jaar later voor een ander ploegje en toen weer voor het eerste ploegje. Maar zijn strijdlust viel op. Uren reed hij soms in de kijker van de televisie en daarom zagen ze bij Lotto wel brood in hem. Hij werd Belgisch kampioen in 1999 en in datzelfde jaar won hij een Touretappe. Hij kreeg een mooi contract bij Lampre en hij ...

... liet zich in iedere koers zien. Het publiek kon nooit zeggen dat ze Ludo niet hadden opgemerkt, want daar zorgde hij wel voor. Alleen of met een klein groepje ging hij keer op keer op avontuur. Hij won weinig, maar hij was razend populair. Hij was al veertig toen hij er bij Landbouwkrediet een punt achter zette. Hij heeft nu een mooie fietsenzaak, nabij Geel, heb ik gelezen. Het is me te ver weg, anders ging ik bij hem mijn volgende fiets kopen. Alleen om die kop nog eens te zien. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 14 oktober geborenen zijn:

BERTON, René (1924, Frankrijk)
CHAPATTE, Robert (1922, overleden 20.01.1997, Frankrijk)
GUESDON, Frédéric (1971, Frankrijk)
HERMENS, Leo (1941, Nederland)
HOEK, Aad van den (1951, Nederland)
HUSCHKE, Adolf (1891, overleden 26.08.1923, Duitsland)
KNUVERS, Eric (1966, Nederland)
LANDIS, Floyd (1975, Verenigde Staten)
MARTIN PERDIGUERO, Miguel (1972, Spanje)
MINTKIEWICZ, Robert (1947, Frankrijk)
PARRA PINTO, Ivan Ramiro (1975, Colombia)
RICHTER, Albert (1912, overleden 02.01.1940, Duitsland)
ROESEMS, Bert (1972, België)

Door Fred van Slogteren, 13 oktober 2007 22:00

ludo & bijnaam

heb op www.wielernieuws.be gelezen dat hij ook het "beest van kasterlee" en "straffe ludo" als bijnaam droeg. het zal er dus vanaf hangen wie en wanneer welke bijnaam gebruikt heeft.

Geplaatst door luc casteleijn, 19 oktober 2007 20:04:03

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web