De Burgerlijke Stand van 5 oktober.

Rudie KEMNA (1967, Nederland)

Toen de KNWU in 2001 besloot dat het Nederlands kampioenschap niet langer in Limburg zou plaatsvinden, maar op een parcours dat associaties opwekt met een biljartlaken, was het feest in huize Kemna in Oldenzaal. Het werd inderdaad een omloop waar de sprinters niet bij voorbaat kansloos zijn en het bewijs werd direct geleverd. In 2001 zegevierde Jans Koerts, een jaar later Stefan van Dijk en het derde jaar versloeg Rudie Kemna het hele pak. Dat was in Rotterdam en de twee jaar daarvoor was het in Nijmegen. Het was het hoogtepunt in de profloopbaan van Rudie die maar zes jaar geduurd heeft. Merkwaardig genoeg is dit kampioenschap voor hem niet het hoogtepunt van zijn carrière geweest. In zijn amateurtijd won hij eens een koers met aankomst in Oldenzaal en dat vond hij prachtig mooi. Winnen temidden van je familie, vrienden en dierbaren was voor hem het hoogtepunt. Eigenlijk is Rudie in zijn hart altijd amateur gebleven en het duurde heel lang voor hij een proflicentie aanvroeg. Hij was toen al 31 jaar en de grote sponsors waren niet in hem geïnteresseerd. Wel ene Arend Scheppink, die hem in 1999 strikte voor de ploeg van de Bankgiroloterij, een bescheiden formatie met wat oudgedienden die niet meer bij de grote ploegen aan de bak konden komen en wat jongeren. Het doel van de ploeg was zo veel mogelijk wedstrijden rijden in Nederland, België en Duitsland. De ploeg was vooral een collectief van mannen die voor elkaar wilden werken. Dat werd beloond en er werden heel wat overwinningen behaald, onder meer door de snelle Tukker. Kemna had aanvankelijk moeite met de hoge snelheden die de profs draaiden, maar eenmaal gewend ging hij ook winnen. In 2005 was het plots afgelopen ...

... met de Bankgiroloterij en de renners stonden op straat. Op het laatste moment kwam Scheppink begin 2006 rond met Skil-Shimano, maar Rudie had toen al besloten te stoppen. Een 37-jarige heeft immers niet veel meer te verwachten. Het wielermilieu kon hij echter nog niet missen en zo is Rudie ploegleider geworden. De ploeg doet het goed en in de grote koersen waar ze mogen starten zijn ze opvallend aanwezig. Tjallingii is in twee jaar uitgegroeid tot de grote man, maar ook Piet Rooijakkers, Floris Goesinnen, Kenny van Hummel, Maarten den Bakker en Aart Vierhouten presteerden opvallend. Ik denk niet dat Kemna verantwoordelijk is voor het niet verlengen van het contract van Aartje, want hij zou toch moeten weten wat zo’n oude krijger voor een jonge ploeg betekent. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 5 oktober geborenen zijn:

BRUYÈRE, Joseph (1948, België)
COSTA, Rui (1986, Portugal)
LAUREDI, Nello (1924, overleden 08.04.2001, Frankrijk)
OMLOOP, Wim (1971, België)

Door Fred van Slogteren, 4 oktober 2007 22:00

Rudie Kemna

Fred,de overwinning waar jij op doelt is niet uit Rudie's amateurtijd, maar als prof. Volgens mij beschouwt hij zijn winst in de etappe Coevorden-Denekamp in de Ronde van Nederland 1999 als de mooiste. Massasprint volgens het boekje.
2e O'Grady en 3e Blijlevens.

Geplaatst door Herman Brinkhoff, 05 oktober 2007 13:34:51

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web