Nieuwe rubriek!

Iedere dinsdag verschijnt op de slogblog een antiek of minder antiek exemplaar uit de stalling van Peter R. de Fiets. Zijn verzameling omvat een kleine tweehonderd racefietsen en qua aantal zijn we nog niet eens op de helft. Toch wil Peter de frequentie van zijn geïllustreerde bijdragen iets verlagen, omdat het steeds meer moeite kost om nog niet gepubliceerde fietsen uit zijn berg te vissen om ze op de foto te zetten. Bovendien heeft hij wel allemaal verschillende racefietsen, maar een aantal merken – zoals bijvoorbeeld Flandria – is zeer ruim vertegenwoordigd, terwijl je er maar één verhaal over kunt vertellen. In verband hiermee komt Peter nog maar eens per twee weken langs.
Ik wil u op die andere dinsdag echter niet verweesd aan uw lot overlaten, maar in plaats daarvan een andere ...

... medewerker aan u voorstellen. Frans Stoele is kunsthistoricus en wielerfanaat en hij werkt als beleidsmedewerker Informatie en Documentatie bij De Dopingautoriteit in Capelle aan den IJssel, het vroegere NeCeDo. In zijn functie weet Frans heel veel van doping en hij verzamelde in de loop der tijd een hele stoet wetenswaardigheden, die zowel informatief als (soms) geestig zijn. Enkele jaren geleden stelde hij een klein boekje samen met van die ‘weetjes’ voor de relaties van De Dopingautoriteit en voor vrienden en bekenden. Eens in de veertien dagen zal ik er met toestemming van Frans en illustrator Danny Blom één op de slogblog plaatsen. Ter lering en vermaak.

Uit het lab van Frans …

De Olympisch kampioen wielrennen van 1984, de Amerikaan Alexi Grewal, werd ìn juni 1992 betrapt op het gebruik van morfine. Hij ontkende en gaf als reden dat hij de laatste dagen als ontbijt muffins met maanzaad had gegeten. Dit bizarre excuus werd niet geloofd, maar na het onderzoeken van de bewuste broodjes bleek inderdaad dat het eten van maanzaad kan leiden tot een positieve controle. Grewal werd vrijgesproken.

Tot over veertien dagen!”

Frans Stoele

Door Fred van Slogteren, 2 oktober 2007 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web