Na twaalf jaar weer een wereldtitel op de weg!

Het was gisteren een bijzondere dag. De vrouwen niet meegerekend, hebben we voor het eerst sinds 1995 weer een wereldkampioen op de weg. Lars Boom uit Vlijmen, eerder dit jaar al wereldkampioen veldrijden bij de espoirs, won in Stuttgart als belofte op indrukwekkende wijze de wereldtitel tijdrijden. Boom geldt al enkele jaren als een groot talent en ik vraag me zo langzamerhand af of we niet op weg zijn naar weer een periode waarin het Nederlandse wielrennen domineert. Dekker, Gesink, Mollema, Maaskant, Reus, Boom, het zijn allemaal jongens met grote mogelijkheden. Laten we eerlijk zijn, Nederland is er jaren niet aan te pas gekomen. Na de generatie Zoetemelk, Kuiper, Raas en Knetemann is het Nederlandse wielrennen langzaam weggezakt. Rooks, Theunisse en Breukink waren individuele oprispingen en met Boogerd en Dekker (Erik) hebben we de laatste jaren wel in de top …

… meegedaan, maar de successen – hoe mooi ook - waren te incidenteel. En nu is er na Danny Nelissen in 1995 weer een wereldkampioen in een wegdiscipline, als een exponent van een hele generatie in opkomst. Het geeft hoop. In de wegwedstrijd kunnen de espoirs zaterdag laten zien hoever ze internationaal zijn en zondag hoop ik op de Mike & Thomas-show. Het WK voor profs is toch de mooiste wielerdag van het jaar, vooral als een Nederlander wint. En die kans is al zo’n twintig jaar niet zo groot geweest als dit jaar. De laatste Nederlandse wereldtitel was die van Joop Zoetemelk in 1985. Eddy Merckx leverde toen wat zuur commentaar op de Belgische televisie. Als er zondag een Nederlander wint zal hij zich van commentaar moeten onthouden, want de Grote Belg is niet welkom in Stuttgart. In een mailtje dat ik gisteravond ontving, schreef Jan Houterman: HET MOET TOCH NIET VEEL GEKKER WORDEN !!!!!! En daar sluit ik me van harte bij aan. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 27 september 2007 6:20

wereldkampioen

het zou mooi zijn als boogerd wint

Geplaatst door Marcel, 27 september 2007 06:30:00

quote

Ik hoorde Ducrot nog zeggen (n.a.v. het weren van mensen met die in verband met doping gebracht kunnen worden): "het is nog wonder dat ik hier zit".

Geplaatst door Philip, 27 september 2007 06:33:02

Brons voor Clement

En vandaag brons voor Clement. Het oranje zonnetje schijnt flink in het door alle dopingverhalen en door de regen erg donker geworden Stuttgart. Zelf denk ik dat het succes van oranje juist flink te maken heeft met de grote schoonmaak in de wielersport. Ga dus maar door met die strenge controles, maar dan a.u.b. niet op de Duitse-hetse manier. Heb desondanks veel zin in het weekend met hopenlijk nieuwe Oranje-successen!!

Geplaatst door Arjan, 27 september 2007 17:40:16

De mooiste wielerdag van het jaar is toch de dag van de Vlaamse Hoogmis.

Heb het tijdrijden niet kunnen zien, maar waar komt Bodrogi plotseling weer vandaan?

Geplaatst door Paul Verstappen, 28 september 2007 14:04:28

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web