Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

“Denis Menchov, die afgelopen zondag zo glorieus de Ronde van Spanje won, heeft vorig jaar niet veel plezier beleefd aan zijn papieren overwinning in de Ronde van Spanje van 2005. Nu is zijn zege echt en genieten de jongens van de Rabobank met volle teugen van deze grootse prestatie. Het had niet veel gescheeld of ze hadden twee grote rondes gewonnen, toen Michael Rasmussen in de Tour de France enkele dagen voor het einde met een veilige voorsprong in het geel reed. Denis won de Vuelta twee maal, omdat die hem op het lijf is geschreven. Al in de eerste week greep hij de leiding, maar Toni Rominger, de grijze spitsmuis, Freddy Maertens, de lip, en Julián Berrendero, de neger, reden zelfs van start tot finish in het amarillo rond. De Zwitser won de Vuelta drie keer achtereen. Zijn oorspronkelijke beroep was boekhouder. De opleiding die hij voor dat beroep heeft gevolgd is geen weggegooid geld geweest, want hij kon rekenen tot twee cijfers achter de komma. Dat leverde hem menige tijdritwinst op. Hij is niet zo saai als zijn bijnaam doet vermoeden, want hij was behalve een eminent wielrenner ook een verwoed vioolspeler. De eerste viool in de Ronde van Frankrijk heeft hij tot zijn spijt nooit kunnen spelen, maar in 1993 werd hij tweede achter Indurain. Toni is pas op zijn 21e jaar gaan fietsen en dat kwam door een wedenschap met zijn broer. Hij verloor een fietswedstrijdje van die andere Rominger en hij kocht uit nijd een racefiets om zich beter op een volgend treffen te kunnen voorbereiden. Als boekhouder zal hij die investering wel slim hebben afgeschreven, maar hij schreef zich …

… tegelijkertijd ook af voor dat saaie beroep. Hij werd wielrenner en een hele goede. In de Tour was hij nooit op zijn best, omdat hij in die periode altijd last had van hooikoorts en astma. Dat was frustrerend, omdat hij in het voor- en najaar altijd zo sterk was. In 1995 won hij een door sneeuwval geplaagde Giro, omdat je in die weersomstandigheden geen last van hooikoorts hebt. Nu we toch in Italië zijn, zullen we gelijk ook maar zijn twee overwinningen in de Ronde van Lombardije memoreren. Toni woont met zijn gezin al jaren in Monte Carlo waar hij werkt als co-commentator voor Eurosport en hij zit ook in de organisatie van de Ronde van Zwitserland. Enkele jaren geleden stond er een interview met hem in een Nederlandstalig fietsblad over de rondrit in zijn vaderland . Bij dat artikel stond de witte Colnago-fiets afgebeeld, waarmee hij het werelduurrecord brak en als eerste boven de 55 kilometer uitkwam. Die fiets staat nu bij mij op zolder in de tijdrituitvoering. Een topstuk in mijn verzameling, die ik te danken heb aan Jan Raas. Die nam hem enkele jaren geleden mee uit Italië voor die fietsengek uit Ridderkerk.
Nu ik het toch over mijn verzameling heb, dit is mijn laatste wekelijkse bijdrage omdat ik na bijna twee jaar de meeste merken uit mijn verzameling wel heb behandeld. In overleg met Fred kom ik nu nog maar eens in de twee weken langs met een van mijn fietsen. Zo kunnen we de duur van deze rubriek nog een beetje oprekken en kan ik er nog wat langer plezier aan beleven. Ik hoop jullie ook.
(Foto: archief Peter Ravensbergen)

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 25 september 2007 8:00

Fiets verkopen

Ik heb (een van) de oude fiets(en) van Tom Cordes staan; Batavus Professional eind jaren tachtig. Sterk verouderd wel helemaal goed, Dura Ace afgemonteerd Mavic velgen etc. Op zich mooie fiets, maar ik wil er van af. Nu kan ik hem op marktplaats zetten, maar bent u misschien geinteresseerd? Of weet u misschien waar ik hem kan verkopen?
Mvg
Robbie Bielas

Geplaatst door Robbie Bielas, 08 december 2007 16:36:53

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web