Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

 
© Peter Ravensbergen

“CERA is een onvervalst Zeeuws huismerk en ingewijden weten dat die merknaam eigendom is van CEes RAas uit s’Heerenhoek. Cees Raas is de zwager van Jan Raas en Cees gaf in 1968 zijn toen bijna 16-jarige zwagertje het advies om met voetballen te stoppen en te gaan wielrennen. Twee jaar later won Jan zijn eerste amateurkoers in Monster.
Met de successen van Jan kwamen de CERA fietsen ook in de belangstelling en het mes sneed aldus aan twee kanten. Cees begeleidde Jan zo veel mogelijk in die eerste jaren bij het koersen, maar hij hoefde hem niet veel te leren. Jan was een natuurtalent. Deze fiets stamt uit die periode. Later toen Jan bij Jan van Erp ging rijden werd de invloed van zijn zwager minder, maar de twee schoonbroers zijn altijd heel goed en nauwverbonden met elkaar gebleven. Cees bouwde tot enkele jaren geleden zijn CERA-fietsen en hij geniet nu in ’s Heerenhoek van veel vrije tijd, waarin de fiets nog steeds een prominente rol speelt.
In 1974 werd Jan beroepsrenner en zijn periode bij TI-Raleigh is een van de mooiste van de Nederlandse wielersport geweest. Jan kon alles, vooral als hij zich goed kwaad maakte. En het lukte Peter Post en Tourorganisator Felix Lévitan regelmatig hem goed kwaad te ...

... krijgen. Zoals in 1978 toen Lévitan hem de proloogzege in Leiden door de neus boorde. Jan had als brildrager ongelooflijke risico’s genomen op een totaal verregend parcours om de gele trui te pakken. Lévitan neutraliseerde de boel echter om discutabele redenen. Er was geen gele trui uitgereikt en onze Jan was raasend. Hij haalde zijn sportieve gram door de volgende dag de etappe in St.Willebrord te winnen. Hij werd in deze Tour vierde in het puntenklassement en ergens bij mij op zolder heb ik nog zijn groene trui liggen. Ik zal hem eens opzoeken en ook nog de voorbouw waar ‘Jan Raas’ in gegraveerd staat. Dit als mijn bijdrage voor het boek dat Fred over Jan gaat schrijven. Nadat Knetemann in 1978 wereldkampioen was geworden, zei Jan: ‘volgend jaar is die zege voor mij’ en hij flikte het hem ook nog in Valkenburg, waar hij ook vijf maal in de Amstel Gold Raas zegevierde. Hij vertelde jaren later tegen Bert Wagendorp van de Volkskrant over zijn wereldtitel: ‘In de laatste vijftien jaar is er slechts één renner op zuiver sportieve wijze wereldkampioen geworden en dat is Joop Zoetemelk. Voor de rest was er altijd wel iets.’ De carrière van Jan is al lang voorbij, maar er rijden nog heel wat fietsen van Cees rond. QUE CERA CERA, What ever will be, will be.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 11 september 2007 8:00

Cera Fiets

Leuk, ben zelf ook in het bezit van een stalen CeRa, hij rijd erg lekker en ziet er fantastisch uit

Geplaatst door Olaf, 16 maart 2009 19:21:34

Cera

Deze week een stalen Cera gekocht, nu nog een oudje, maar ga deze grondig opknappen.
Als inwoner van `s-Heerenhoek toch wel erg leuk om een Cera te bezitten en vooral te rijden.

Geplaatst door Arjan, 22 februari 2010 22:31:26

cera met dura ace

deze week een cera op de kop getikt ,7 juni komt hij mijn kant op .ben erg benieuwd hoe hij er uit ziet alleen een kleine foto gezien ,hij is blauw met wit en dura ace er op dus een dure racer ? .

Geplaatst door coen, 15 mei 2014 16:58:30

cera van cees raas

Heb een cera gekregen, van een kennis uit Zeeland. Stond jarenlang op zolder. Fiets kwam uit de winkel van Cees Raas 'S Heerenhoek. Afgemonteerd met Campagnolo. Bandjes opgepompt en spinnenweb verwijders. Fiets reed als nieuw. Bandjes zijn ondertussen vervangen. Na een ritje Eindhoven Eersel, zag ik barstjes in de bandjes.
Geplaatst door Peter Volleman, 16 december 2017 13:38:51

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web