Uit het museum van Hans …

© Hans Middelveld

Dit is helaas het laatste affiche – of aanplakbiljet zoals we vroeger zeiden – uit het museum van Hans. Ze hadden op enkele uitzonderingen na allemaal betrekking op wielerwedstrijden in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Voor veel bezoekers van de slogblog een begrip en een nostalgisch heimwee naar een tijd die voorgoed voorbij is. Je zag er de wereldtop aan sprinters en stayers, je zag er jong talent dat het soms helemaal maakte en je hoorde de stem van Willem van Steenbergen met ‘Hallo, hallo’ en ‘Motoren in de baan!’ kon iedereen qua intonatie nadoen.
Dit affiche dateert uit 1948 en het ging om de baankampioenschappen van Nederland. Het onderdeel 50 kilometer was destijds een publiekstrekker van jewelste, omdat alle grote renners uit die tijd aan de start stonden. 50 kilometer lang actie en reactie en never a dull moment. In 1948 won Theo Middelkamp de titel, maar zeven jaar later won de sprinter Arie van Vliet. De lepe vos uit Woerden was toen al 39 jaar en die dag totaal uit vorm. Hij besloot zijn koers af te stemmen op Jan Derksen en vanaf de start zat hij in het wiel van zijn collega, …

… trainingsmaat, concurrent en vriend. Waar Derksen ging, daar ging Van Vliet, als waren ze met z’n tweeën in de baan voor een sprintduel. Derksen, toch al een nerveus type, kon daar niet zo goed tegen, maar wat hij ook probeerde Van Vliet kleefde als een schaduw aan het wiel en had nergens anders aandacht voor. Door de pogingen om Arie kwijt te raken zat Derksen constant voor in het veld en toen de laatste ronden naderden realiseerde de Amsterdammer zich dat hij kans maakte op de titel. Dat zou een prolongatie betekenen want in 1954 was Derksen ook al kampioen geweest op dit onderdeel. Hij vergat de schaduw achter hem, zijn zelfvertrouwen groeide, hij zette de sprint voorbeeldig in en leek onbedreigd te gaan winnen. Maar in de laatste honderd meter kwam Van Vliet er prachtig gelanceerd overheen en ook Hijzelendoorn en Schulte kwamen nog langs de verbouwereerde Derksen. Toen ze stonden uit te hijgen, vroeg Derksen geïrriteerd aan Van Vliet waarom hij zo gereden had. Achter de brilleglazen van Arie twinkelden diens ogen toen hij zei. “Ik zag bij de start dat bordje aan je zadel hangen met ‘gereserveerd voor A. van Vliet’.

Namens Hans Middelveld, bedankt voor het lezen van deze nostalgische ontboezemingen en het bestuderen van die prachtige aanplakbiljetten.

Door Fred van Slogteren, 9 september 2007 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web