De Burgerlijke Stand van 21 maart

Joop Captein (1937)

Jopie Captein was een groot talent. En dat manifesteerde zich al op zeer jeugdige leeftijd. De zoon van een Amsterdamse melkboer was nog maar 17 jaar toen hij bij de populaires in het Olympisch Stadion iedereen klopte. Ook de ruim drie jaar oudere Peter Post moest er regelmatig aan geloven. Ik was een fan van Kappie en toen ik in die tijd een interview met hem las waarin hij zijn succes verklaarde met de mededeling dat hij elke dag een koppie levertraan dronk, ben ik dat prompt ook gaan doen. Jaren later heb ik hem daar eens naar gevraagd en toen moest hij onbedaarlijk lachen. Hij had slechts één keer in zijn leven een lepeltje van die viezigheid ingeslikt en daarna nooit meer. Hij bereikte niet wat velen in hem zagen, want een echte serieuze beroepsrenner is hij nooit geweest. Wel was hij vier keer kampioen van Nederland op de sprint, maar dat was bij gebrek aan echte goede sprinters in ons land. Hij stayerde en hij reed zesdaagsen en op de weg behaalde hij negen overwinningen. Niet slecht, maar het had veel beter gekund.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Nol Ehlen (1932, overleden 03.01.1998)

Ook weer zo’n talentvolle Limburger die bij de amateurs de sterren van de hemel reed om daar als beroepsrenner geen vervolg aan te kunnen geven. Het werd destijds de Limburgse ziekte genoemd. Ze zijn niet graag van huis en als ze de loewende klokken van Limburg-mien-land niet horen, zijn ze gauw van slag. Het merkwaardige is echter dat de erelijst van Nol Ehlen bijna allemaal ereplaatsen vermeldt behaald in Limburg of daar vlakbij, behalve zijn enige overwinning bij de beroepsrenners. Die veroverde hij in het West-Brabantse Steenbergen in 1958.

Raf Gijsel (1939, overleden 29.01.1977)

Deze Nederlander is in België geboren en hij heeft er heel zijn korte leven gewoond. Ik herinner me hem als een sterke amateur aan het eind van de jaren vijfig. Ons land had toen toprenners bij de amateurs en daar hoorde hij bij. Mannen als Nijdam (Henk), Hugens, Van Kreuningen, Janssen, enzovoort. Dat waren de concurrenten van Raf Gijsel. In 1961 werd hij onafhankelijke en in ’63 beroepsrenner. Hij werd in 1962 derde in de klassieker Het Kampioenschap van Zürich en dat was zijn beste prestatie. Als er iemand is die iets meer van Raf Gijsel weet dan hoop ik op een reactie.

Michel Jacobs (1956)

Een renner waar ik vrij weinig van weet. Hij was maar één jaar beroepsrenner. Dat was in 1978 en hij had een contract bij de Franse formatie Renault-Gitane. Dat had hij aan bondscoach Rini Wagtmans te danken. De ploegleider was Cyrille Guimard en de kopman heette Bernard Hinault. In dat jaar won Hinault zijn eerste Tour. Jacobs zat niet in die Tourploeg, maar het feit dat hij een contract had bij die sponsor is voor mij het bewijs dat deze renner uit Sittard echt wel iets in zijn mars moet hebben gehad. Wie weet meer van hem?

Tommy Post (1966)

Tommy Post uit Oosterhout was in de jaren negentig een gedreven beroepsrenner en een winnaarstype. Een meedogenloze aanvaller met een rappe aankomst en een enorme behendigheid. Daarom iemand die vooral in de criteriums uitblonk. Met zijn winnaarsmentaliteit voelde hij zich uitstekend thuis in de Verenigde Staten, waar hij enkele jaren maandenlang verbleef om er wedstrijden te rijden. Hij won er heel wat, maar omdat hij op een toeristenvisum in Amerika verbleef, moest hij steeds terug. En hier kreeg hij geen kansen. Het liefst was hij als beroepsrenner in de zesdaagsen van start gegaan, maar dat was destijds onmogelijk, omdat Nederland geen zesdaagse meer had en in het zesdaagsewereldje worden kansen alleen maar gegeven als er iets tegenover staat. Ach Tommy is gewoon te vroeg geboren. Jammer. Hij wordt veertig vandaag.

Eddy van IJzendoorn (1985)

Fast Eddy is in de eerste plaats veldrijder die in die discipline nog heel wat progressie kan maken. Zijn 23e plaats in het WK viel wat tegen, maar de ambitie is groot. Vorig jaar reed hij een constant seizoen dat hem een veertigste plaats opleverde in de UCI-stand voor de wereldbeker. Hij wil duidelijk meer en hoewel het nog even duurt voor de veldrijders weer de wei in mogen, is Eddy er nu al mee bezig. Als voorbereiding gaat de Batauwer met zijn ploeg Palmans-Sapim-Collstrop enkele etappekoersen rijden en een top-25 klassering is zijn doel. We zullen je volgen, Eddy. (© Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 20 maart 2006 23:00

Joop Captein

Leuk iets van Joop Captein hier te lezen. Ik woonde bij hem in de straat (Houtrijkstr.) en was 'n zoon van 'n schoenmaker. Ik kan me nog heel goed herinneren dat hij bij ons kwam om zijn plaatjes onder de schoenen te bevestigen en ook ging ik regelmatig naar wedstrijden van hem kijken. Ben hem uit het oog verloren doordat we naar Tilburg zijn verhuist.

Geplaatst door gerardemmen, 08 augustus 2006 14:54:30

JOOP CAPTEIN

Gerard Emmen schrijft dat hij Joop Captein 'uit het oog is verloren'. In de editie Wielerexpress 2002 staat een groot verhaal over Joop geschreven. Hoewel deze editie in feite niet meer verkrijgbaar is (collectors item) maak ik voor Gerard een uitzondering. Betaling 8 euro (zie verder www.wielerexpress.nl)

Geplaatst door jan zomer, 10 augustus 2006 07:57:37

joop captein

Het geheim van Joop Captein was niet de levertraan, beste Fred, maar geitenmelk. In de oorlogsjaren hield de familie Captein (clandestien?) geiten in het schuurtje achter hun huis, ze woonden beneden Houtrijkstraat 17 hs. De geitenmelk en denkelijk af en toe een mals geitenlapje maakten van Jopie en stoere en frissche knaap.
Goed dat JZ weer terug is op de site.
Wij waren bevreesd voor een totale melt-down in deze hete Zomer. Onterecht natuurlijk want al in die bloedhitte van 1976, na het avondcriterium van Harderwijk liet hij de tv verslaggevers, wij dachten van BRANDPUNT,weten dat de van het asfalt afdampende hitte hem niet zo deerde. Een man,door vele wateren gewassen!

Geplaatst door Theo, 14 augustus 2006 07:54:05

raf gijsel

aardig om nu eens te lezen hoe het zit met raf gijsel. die naam ben ik wel eens tegengekomen in uitslagen, dan weer als belg, dan weer als nederlander. maar meer weet ik er niet over te melden.

Geplaatst door ronnie vd bogaart, 21 maart 2007 14:13:56

Apologie

Geachte Heer, Ik ben nooit te oud om te leren maar ik moest beter kijken op de site over Tommy Post en dan had ik het mooie stukje van Tommy wel gezien. , Dus, mijn verontschuldiging voor mijn commentaar, !!

Geplaatst door Cor Post, 27 april 2012 14:30:09

Nol Ehlen

Wist je dat deze Nol Ehlen uit Broek-Sittard niet alleen op de fiets een uitblinker was, maar ook als voetballer? Nol genoot in Limburg de nodige faam als productieve middenvoor van de toenmalige tweedeklasser Almania in de op één na hoogste afdeling van het vaderlandse voetbal. Nol had overigens een neef die ook tot de betere Limburgse coureurs behoorde. Ik bedoel spurter Harry Ehlen, maar die ken je ongetwijfeld.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 21 maart 2013 11:45:43

Raf Gijsel

De vader van Raf Gijsel is geboren in Koewacht (Zeeuws-Vlaanderen). Hij emigreerde naar België, trouwde met een Belgisch meisje en had een boerderij. Raf (Raphaël) begon in 1954 bij de onderbinnelingen en won in deze categorie negen wedstrijden. Bij de nieuwelingen won hij twaalf wedstrijden. Toen hij in 1957 in het Belgisch kampioenschap wilde start, kreeg hij een briefje in de bus waarin hem werd geadviseerd een Nederlandse licentie. Wat bleek. De vader van Raf had zijn Nederlandse nationaliteit behouden en daardoor was Raf kennelijk Nederlander. In 1958 vroeg hij een Nederlandse amateurlicentie aan en werd hij lid van de Zeeuwse wielerclub RTC Theo Middelkamp uit Goes. In 1961 won met zijn clubgenoten Ferdinand Boonman, Jo de Roo, Piet Rentmeester, Emiel Verstraete en Jan Westdorp het Nederlandse clubkampioenschap te Wijk bij Duurstede. Na zijn wielcarrière ging hij in de haven van Zeebrugge werken. Hij kwam op 38-jarige leeftijd om het leven bij een verkeersongeluk.

Geplaatst door Arie Imanse, 21 maart 2015 15:40:40

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web