Uit het museum van Hans …

Dat we met dit aanplakbiljet in de jaren zestig zijn aangeland, blijkt uit de toegangs- prijzen. Zes gulden voor een plaats op de eretribune en één gulden 50 voor een staanplaats is meer dan een verdubbeling met de jaren vijftig. Verder heb ik moeten zoeken uit welk jaar dit exemplaar is, want de data staan er wel op maar niet het jaartal. Ze hadden er destijds natuurlijk ook geen idee van dat ene Hans Middelveld van die lappen papier nog eens een museum zou inrichten en ik daar elke week een stukkie over zou schrijven. Achteraf kloppen die data ook niet want in plaats van 22 en 29 juli zijn de Nederlandse baankampioenschappen van 1967 verreden op 27 juli en 3 augustus. De regen zal wel weer eens spelbreker zijn geweest. Dit schrijvende voel ik direct weer het trieste gevoel van toen. Tegen beter weten in zat je onder een paraplu of een krant uren op de open zittribune (drie gulden een plaats en een dubbeltje voor een zitkussentje) te wachten in de hoop dat het nog droog zou worden. Dat gebeurde meestal niet en dan keerde je op je fietsie teleurgesteld naar huis terug.
Er zijn bezoekers van de slogblog die me wel eens vragen of ik …

… alle verhaaltjes over die aanplakbiljetten van Hans vanuit parate kennis heb opgeschreven. Wel veel, want ik heb een goed geheugen, maar lang niet alles. Wat ik niet zelf wist heb ik ontleend aan een knipselboek, een jaar of tien geleden samengesteld door Bap van Breenen. ‘De wielergeschiedenis van het Olympisch Stadion’ heet het, compleet met uitslagen op jaar en datum gerubriceerd. Zo weet ik ook dat Cees Stam op 3 augustus 1967 kampioen van Nederland werd op het nummer 50 kilometer zonder gangmaking voor amateurs. Bij de profstayers greep Jaap Oudkerk het rood-wit-blauw en zijn collega bij de amateurs was Piet de Wit. De latere bondscoach Frans Mahn werd kampioen bij de profsprinters en bij de amateurs werd dit onderdeel gewonnen door Wimpie Koopman, nu met voorsprong de bekendste Rotterdamse dakloze. Gert Bongers en Tiemen Groen waren de besten bij respectievelijk de amateur- en de profachtervolgers en dan was er nog het Nederlands kampioenschap op de kilometer tijdrit. Die titel werd een prooi voor Klaas Balk. Volgende week de laatste affiche uit de verzameling van Hans, want het is op. Meer is er niet, helaas!!! Dus …

Namens Hans Middelveld, tot volgende week!

Door Fred van Slogteren, 2 september 2007 8:00

jaartal aanplakbiljet

Donderdag 22 juli lees ik linksboven (even vergroten). Dat was in 1965, niet in 1967.

Geplaatst door mc, 02 september 2007 15:46:02

aanplakbiljet

bovenin biljet staat fotootje van wereldkampioen bij de amateursstayers piet de wit achter noppie koch. piet was in 66 en 67 wereldkampioen (even geverifieerd bij piet) en kan het biljet dus niet van 1965 zijn. mogelijk heeft de eeuwige kalender hoe dan ook MC op het verkeerde been gezet.
biljet moet dus echt van 1967 zijn en waren de wedstrijden inderdaad door de regen een week verschoven. dat maakt bap's boek duidelijk.

Geplaatst door bertus raats, 03 september 2007 11:46:17

aanplakbiljet

Makkelijk te controleren: 22 juli viel op een donderdag in 1954, 1965 en 1971. Een dergelijke blunder bij het drukken lijkt onwaarschijnlijk. Kan die foto niet van Jaap Oudkerk zijn (wereldkampioen amateurstayers 1964)? Of de poster uit 1971?

Geplaatst door mc, 03 september 2007 13:30:55

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web