Biografie van Jan Raas

Zoals de meeste bezoekers van de slogblog wel weten heb ik enkele boeken geschreven over de groten van de Nederlandse wielersport. Behalve voor de sport koester ik al mijn leven lang een meer dan normale belangstelling voor mensen die in een of ander opzicht de top hebben bereikt. Of het nu een politicus is, een artiest of een sportman, ik probeer altijd te ontdekken welke eigenschappen aan het succes ten grondslag liggen.
Waar het de wielersport betreft is Peter Post altijd een man geweest die mij heeft geïntrigeerd en ik besloot in 1997 dat eens tot op het bot te gaan uitzoeken. Zo ontstond het boek ‘Karaktermens Peter Post’. Een paar jaar later volgde de biografie van Jan Janssen en in 2005 was Joop Zoetemelk aan de beurt. Daarmee waren, op één na, de groten van de Nederlandse wielersport behandeld, want Dominique Elshout had reeds Hennie Kuiper ontleed en Hans Prakke nam de taak op zich om …

… Gerrie Knetemann postuum binnenstebuiten te keren.
De enige grote die nog niet onder de microscoop heeft gelegen is Jan Raas. Een paar maanden geleden besloot ik het hem eens te vragen en ik kreeg zoals verwacht nul op het rekest. Gelukkig heeft er toch een vruchtbaar gesprek tussen ons plaatsgehad, waarin we tot een goede afspraak zijn gekomen. Jan wil het boek eigenlijk niet, maar erkent wel dat zijn prestaties als wielrenner uit historisch oogpunt een biografie rechtvaardigen. Dus hebben we de afspraak gemaakt dat ik het boek schrijf en de gehele tekst met hem voor publicatie overleg. Verder is afgesproken dat zijn privéleven geheel buiten de publiciteit blijft en ook in dit boek beperkt blijft tot feitelijkheden die al eerder zijn gepubliceerd. Daarnaast mag ik van hem iedereen benaderen die in zijn leven/carrière een rol heeft gespeeld. Het wordt dus een geautoriseerde biografie die – onder voorbehoud – volgend jaar aan de vooravond van de Amstel Gold Race (zijn wedstrijd) bij Arko Sports Media zal verschijnen.

Om van het boek een uniek document te maken doe ik hierbij een oproep. Als u een bepaalde ervaring hebt met de renner, de ploegleider en/of de mens Jan Raas dan ben ik daar zeer in geïnteresseerd. Het kan een anekdote zijn, een voorval, of iets anders dat bijzonder is. Als u iets weet (liefst uit eigen ervaring) meldt u dan per e-mail. U hoeft het verhaal niet uitgebreid op te schrijven, maar slechts uw naam en telefoonnummer op te geven, dan neem ik binnenkort contact met u op. Alvast bedankt voor uw medewerking. (Foto's: © Cor Vos)

Zet uw reactie dus niet op de slogblog, maar mail mij op: fred@slogblog.nl

Door Fred van Slogteren, 1 september 2007 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web