Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

© Peter Ravensbergen

“Benotto is één van de grote historische merken uit Italië. Giacinto Benotto begon in 1931 op 24-jarige leeftijd als fietsconstructeur in Turijn. Al snel had hij een productie van 500 fietsen per dag, een record dat 30 jaar standhield. In het begin van de jaren vijftig ging hij met vrouw en twee dochters naar Guadalajara in Mexico. Hier vatte hij het plan op om zijn fabriek naar Mexico te verplaatsen, wat in 1953 ook gebeurde. Benotto is al die jaren met tussenpozen actief geweest als sponsor in het peloton. Het feit dat het bedrijf in Mexico zit wil niet zeggen dat Benotto niet gerekend wordt tot de Italiaanse merken. Daar is de informatie heel duidelijk over. Er staat tenslotte Torino op de fietsen. Bicicletas is echter Spaans en dat is dus weer een verwijzing naar het thuisland Mexico. De grootste Italiaanse coureur die op een Benotto heeft gereden, was ongetwijfeld Francesco Moser. Checco is geboren in Pacu di Giova uit een gezin van twaalf kinderen. Zijn drie oudere broers Aldo, Enzo en Diego, die alle drie beroepsrenner zijn geweest, konden al gauw zijn wiel niet meer houden. Hij trainde als een beest en het liefst alleen. De on-Italiaanse koers Parijs-Roubaix was hem op het lijf geschreven en die won hij in 1978, ‘79 en ‘80. In 1978 won hij ook de …

… Super Prestige Pernod (de toenmalige wereldbeker) met 323 punten en met zijn ploeg Sanson-
Benotto werd hij ook eerste bij de merken. Moser verbeterde in 1984 in Mexico het werelduurrecord van Eddy Merckx met ruim vijftig kilometer per uur. Hij werd wereldkampioen in San Cristobal om een jaar daarna nipt verslagen te worden door onze eigen Gerrie Knetemann.
Op de foto zie je een tas staan die bij een Benotto fiets hoort. Er is een wereldbol op afgebeeld met namen van de steden waar een renner wereldkampioen is geworden op een Benotto fiets. In willekeurige volgorde zijn die plaatsen Reims, Zürich, Varese, Milaan, Monteroni, Lipsa en natuurlijk San Cristobal in Venezuela, waar Moser op het hoogste treetje stond. Totaal elf wereldtitels en dat is een fraaie palmares voor een bedrijf dat kortgeleden haar 75-jarig bestaan vierde.
Het frame is druppelvormig en heeft driehoekige buizen voor de liggende achtervork. De derailleurkabel loopt door het frame. In de afgelopen tien jaar zijn Italiaanse framebouwers bij bosjes gesneuveld en daarom heeft die oude Benotto een vooruitziende blik gehad. Alleen is het voor mijn gevoel geen echte Italiaan, want je laat een Italiaan toch ook geen taco’s produceren.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 28 augustus 2007 8:00

Benotto 800

Hallo Peter, leuke website met leuke info. Ik heb een vraag over mijn Benotto 800 Racefiets. Ik heb hem vroeger nieuw gekocht, maar weet niet meer in welk jaar dat was. Het kan begin jaren 80 zijn geweest. Het is een licht blauw metallic frame met Shimano 600 onderdelen. Zou het aan de hand van het framenummer(R7204)te achterhalen zijn?
groeten en bedankt Michael Esser

Geplaatst door Michael Esser, 01 december 2010 18:55:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web