Het kan ook anders!

Al sinds jaar en dag kennen we bij wielerwedstrijden op TV de duopresentatie. Het begon al zo’n dertig jaar geleden met het tweetal Smeets en Nelissen. Mart Smeets, de toen nog zeer linkse journalist die constant bezig was om de commerciële kanten van de wielersport van kritisch commentaar te voorzien en Jean Nelissen, de wielerkenner die destijds beroemd was om de vele verkeerde rennersnamen die hij de huiskamer in slingerde. De Limburger is er al jaren niet meer bij en Smeets is van een buitenstaander een insider geworden die je, gepokt en gemazeld als hij is, niet veel meer kunt wijs maken. De tijden zijn dus veranderd maar de duopresentatie is gebleven. Ook Eurosport doet het zo en de Belg eveneens. Twee heren in een banauwd hokje die permanent in dialoog zijn en dat is niet altijd in het belang van de journalistieke waarneming. Het tweetal Dijkstra en Ducrot, die de laatste Tour deed, vind ik geen succes. Ik ben een liefhebber van Maarten, maar proef soms zijn ergernis over zijn alsmaar voortbabbelende collega die hij ...

... nogal eens moet corrigeren. Maarten is vanwege zijn zeer persoonlijk taalgebruik bezig een cultfiguur te worden, want zijn uitspraken circuleren al enige tijd als een vermakelijke bloemlezing op het internet. Maar een doorslaand succes is het duo niet.

Gisteren was er bij het verslag van de Eneco Tour ineens maar één stem. Die van Mart Smeets en ik vond het een verademing. Op kundige wijze deed Mart verslag, had alle gelegenheid om zonder onderbroken te worden, inside information te geven en hij hield zijn mond als er even niks te melden was. Waarom hij alleen was, weet ik niet, maar ik ben van mening dat dat ook maar zo moet blijven. De beelden spreken doorgaans voor zich en als er iets uitgelegd moet worden, dan moet de commentator daarvoor de kennis in huis hebben. In het winderige Zeeuws-Vlaamse land gingen de renners gisteren waaierrijden en het icoon van Studio Sport legde kundig uit wat het voordeel daarvan is en waarom Nederlanders en Belgen dat zo goed kunnen en bijvoorbeeld Spanjaarden niet. Nogmaals een verademing en wat mij betreft voor herhaling vatbaar. Iemand het met mij eens?

(Foto's: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 27 augustus 2007 10:00

Commentaar

Helemaal mee eens!
Smeets is en blijft klasse!!!
Natuurlijk heeft hij voor-en tegenstanders,maar een vakman is en blijft hij!

Geplaatst door Harry Hermkens, 27 augustus 2007 18:06:26

Commentaar

Ik zie Smeets toch liever zijn zomeravondprogramma of reportages maken. Zijn commentaar vanuit Hamburg of San Sebastian was ronduit ongeïnspireerd. Ik kijk dus meestal op 'de Belg'.

Maar Ducrot en zijn lijstje op Wikipedia is prachtig leesvoer, dat moet aangevuld worden. Ducrot moet blijven.

Waarom schrijft Maarten trouwens niet wat meer? Zijn dagboek van de Tour in de jaren tachtig was erg leuk om te lezen. Kom op Maarten, schrijven!

Geplaatst door Paul Verstappen, 30 augustus 2007 12:01:51

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web