De Burgerlijke Stand van 20 maart

Janneke Vos (1977)

Ze werd eind juni vorig jaar verrassend kampioene van Nederland op het Rotterdamse rondje met start en finish bij De Kuip. Verrassend, want niemand zal voor aanvang zijn geld op de Amsterdamse hebben gezet. Ze dankte de titel dan ook voornamelijk aan het feit dat de toppers het die dag lieten afweten. “Onbegrijpelijk”, zei Janneke na afloop nadat ze in de eindsprint Sharon van Essen nipt was voorgebleven. Maar daar moet ze maar niet meer bij stilstaan, want zij was die dag de beste. Dat is een fantastische prestatie en zij kan het ook niet helpen dat de beste rensters van Nederland er een dag geen zin in hadden. (© Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Jan Hijzelendoorn (1929)

Eigenlijk moet ik het hier over Jan Hijzelendoorn junior hebben, want senior was in de jaren twintig ook een sterke baansprinter die in 1924 kampioen van Nederland was. Senior was ook paardenslager in de Amsterdamse Jordaan en daarom werd hij De Hit genoemd. Die bijnaam kreeg junior erbij en hij was ook baansprinter. Zeven keer op rij was hij kampioen van Nederland bij de amateurs. Internationaal maakte hij veel minder indruk want slechts op het WK van 1950 stond hij als derde op het erepodium. Pas in 1955 werd hij prof en hij werd – zoals verwacht – derde achter Jan Derksen en Arie van Vliet. Meer zat er in die tijd niet in. Op de weg was Hijzelendoorn met zijn eindschot altijd een gevaarlijke outsider in de vele Amsterdamse straatrondjes van die tijd. Hij werd zelfs een keer kampioen van Amsterdam op het autocircuit van Zandvoort. Ook deed hij een keer voor zijn vereniging Le Champion mee aan het nationaal clubkampioenschap. Dat was helaas te hoog gegrepen voor de korteafstandspecialist en zijn ploeggenoten Piet Smit en Joop Kunst moesten hem naar de finish duwen.

Björn Hoeben (1980)

Deze Weertenaar loopt al weer een paar jaar mee bij de beroepsrenners. Hij rijdt dit jaar voor het continental team van ProComm-Van Hemert en hij verwacht zelf dat hij de stijgende lijn van vorig jaar kan doorzetten. In 2002 behaalde hij vijf overwinningen en daarna was het enkele jaren erg stil rond deze Limburger. In 2005 was hij echter weer aan het front te vinden met twee overwinningen en enkele fraaie ereplaatsen. (© ProComm-Vzan Hemert)

Maarten Mandemakers (1985)

Weer een sporter uit Goirle, de Brabantse gemeente waar zoveel sporttalent geboren wordt. Of Maarten ook een kampioen wordt, zoals zijn plaatsgenoten Ireen Wüst en Gerben de Knegt moeten we nog afwachten. Hij boekte tot nu toe één overwinning, maar deze allround coureur is nog piepjong en we zullen hopelijk nog veel van hem horen.

Door Fred van Slogteren, 19 maart 2006 23:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web