De Burgerlijke Stand van 24 augustus.

Jans KOERTS (1969, Nederland)

Als ik hem ergens zie of zijn naam hoor, voel ik altijd wat medelijden. Want het heeft deze gedreven sportman niet meegezeten. Hij reed voor grote en kleine sponsors. Elf in veertien jaar, dus hij leefde elk seizoen weer in onzekerheid. Mag ik blijven, of moet ik weer op zoek naar een andere ploeg? Hij won en verloor. Hij viel letterlijk en figuurlijk in de meest zwarte gaten, maar hij bleef altijd vrolijk en optimistisch. Hij rijdt nu weer als amateur, geloof ik, omdat hij het gewoon niet kan laten. En dan zit hij bij Mart Smeets in de Avondetappe op de dag dat Rabobank besluit om de geletrui naar huis te sturen. Naast die zalvende jezuïet van een Antoine Bodar die niet toevallig een zeer roomse preek in huis had over eerlijk en oneerlijk. En tijdens dat gewauwel besluit Jans plots tot een biecht. Hij heeft ook gebruikt, vertelt hij en Smeets luistert ademloos. Het staat de volgende dag in alle kranten en op teletekst. Hij haalt er ook de Belgische televisie mee en hij staat voorgoed in het rijtje van dopebekenners. Ik vind het jammer, omdat zijn biecht naar alle waarschijnlijkheid is ingegeven door het moment. Hij wilde het daar vast niet over hebben, maar over zijn toekomstplannen, waarin hij jong talent wil gaan begeleiden om te zorgen dat ze niet in dezelfde kuilen vallen waaruit hij zo vaak is opgekrabbeld. Het moet een opwelling zijn geweest, want in Wieler Magazine van juli 2007 (dus in dezelfde maand) zegt hij: ‘Ik kon trainen wat ik wilde, maar in bepaalde wedstrijden waren sommige renners gewoon niet bij te houden. Nu blijkt wel hoe dat kwam. De één na de ander gaat met de billen bloot, alleen maakt het die jaren voor mij niet meer goed. Misschien was mijn toenmalige onwetendheid nog niet zo slecht, want ik ben gezond en gelukkig. Dat is het belangrijkste.’ Als ik nog eens in een TV-programma word genood (schrik niet, de kans is zeer klein), wil ik wel eerst weten of die Bodar niet toevallig aan tafel zit voor ik de uitnodiging aanvaard. Wie weet wat ik dan allemaal ga bekennen? Ik moet er niet aan denken. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 24 augustus geborenen zijn:

DANGUILLAUME, Roland (1925, Frankrijk)
DE VLAEMINCK, Roger (1947, België)
FERRIO LUQUE, Jorge (1976, Spanje)
MÄCHLER, Erich (1960, Zwitserland)
MERTENS, Joseph (1923, overleden 24.10.1994, België)
MONNERAIS, Cyrille (1983, Frankrijk)
MURAVYOV, Yegeniy (1984, Kazachstan)
ZOETEMELK, Karl (1973, Frankrijk)

Door Fred van Slogteren, 24 augustus 2007 0:00

Antoine Bodar

...als schijnheiligheid een uiterlijk heeft dan komt Antoine Bodar daar voor in aanmerking, want zie je Antoine, dan zie je biechtstoelen, murmelende, bleke misdienaars, hoor je gregoriaanse missen, galmende donkere kerken, ruik je wierook, en flakkerende kaarsen. En in het fascinerende, maar ook héél katholieke wereldje, dat 'wielrennen' genoemd wordt, past Antoine Bodar naadloos in...

Geplaatst door André Stuyfesant, 24 augustus 2007 13:04:58

Ik kom van oorsprong ook echt van Eefde

Ik ken Jans Koerts echt persoonlijk en hij kom net zoals ik echt Eefde! Uit Eefde komt toch echt de meeste talenten vandaan in verschillende catogorien!

Geplaatst door Adrie Warris, 10 april 2013 22:48:51

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web