De barbertjes moeten hangen …

Gisteren de dag na de Tour was de aandacht in de pers voor het evenement onverminderd groot. Er was natuurlijk wel weer een dopinggeval. Iban Mayo (foto) is positief bevonden en dat is ook zo’n renner die van mij niet meer in het peloton hoeft terug te komen. Want veroordelen mag van mij als onomstotelijk vaststaat dat er gebruikt is. Nog even wachten op de positieve uitslag van de B-staal en dan mag Mayo van mij afgeserveerd worden. Geen medelijden mee, evenmin als met Vinokourov en Moreni.
Waar ik wel moeite mee heb is dat renners veroordeeld worden zonder dat daar ook maar een spoor van bewijs voor is. In De Telegraaf zei Piet van Schijndel, lid van de Raad van Bestuur van Rabobank gisteren letterlijk over Rasmussen: ‘Al zijn gedraai kwam zijn geloofwaardigheid niet ten goede. De leugen over zijn verblijfplaats geeft aan dat hij naar grote waarschijnlijkheid doping heeft gebruikt. Rasmussen heeft de boel bedonderd, dat feit ligt er.’ Dit zegt een hoge functionaris uit het bedrijfsleven, zonder ook maar het geringste bewijs, over één van zijn werknemers. En de hele pers knikt ja en amen. De sport moet kapot en dan is ieder middel geoorloofd.
Nog erger maakt de heer Werner Franke het. Deze Duitse dopingjager toonde op TV het bewijs (?) dat een coureur met de initialen A.C. van dopingdokter Fuentes in 2005 verboden insulinepreparaten had toegediend gekregen. En A.C., dat is natuurlijk …

… Alberto Contador, de kersverse winnaar van de Tour de France 2007. Maar een check van drie minuten in de seizoensgids 2005 leert me dat die A.C. ook best de Amerikaan Antonio Cruz kan zijn. Of de Fransen Anthony Charteau, Aurélian Clerc of Arnaud Coyot. Wie zal het zeggen? En waarom zou het niet de Spanjaard Antonio Colom Mas kunnen zijn of de Italiaan Alessandro Cortinovis? Nee, die zijn het natuurlijk niet, want die hebben de Tour de France niet gewonnen. En zo gaat het maar door. Het enige verstandige woord dat ik gisteren hoorde kwam van Tim Krabbé, die het in Nova vol vuur opnam voor Rasmussen. Zijn standpunt inzake het volledig vrijgeven van doping gaat me iets te ver, maar voor de rest ben ik het met Tim eens.
De wielersport ligt enigszins uitgeteld op de grond en een leger lafbekken is dan, terwille van de kijk- en oplagecijfers, maar al te graag bereid om het gevelde instituut op de meest kwetsbare plaatsen nog een schop te geven. Dit terwijl duizenden enthousiaste liefhebbers van de sport gisteravond in Aalst of in Boxmeer de helden van de Tour stonden toe te juichen. Er werd daar in Oost-Brabant overigens een kapitale leugen opgevoerd, maar de verontwaardiging daarover was ver te zoeken. Het was al in de middag bekend, voor er nog maar een meter was afgelegd, dat Michael Boogerd zou winnen en dat gebeurde natuurlijk ook. Zeer tot genoegen van de rekeninghouders van de plaatselijke boerenleenbank. Benieuwd of Michael vandaag ontslagen wordt, want een leugen is een leugen. Toch?
(Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 31 juli 2007 5:26

Leugen

Ze hebben natuurlijk wel een goede reden om aan te nemen dat cc Contadr is. Hij staat in dat dossier vlakbij J.J. en die deed voor de Tour zijn verhaal in Der Spiegel.

Criteriums mogen ze wat mij betreft meteen afschaffen. Een sporter hoort na de Tour te rusten. In het verleden werd er juist na de Tour veel geslikt om overeind te blijven tijdens deze 'wedstrijden'.

Het klopt dat de kranten de Tour gebruiken om met schandalen meer exemplaren te verkopen. Maar het wordt hen allemaal ook wel erg gemakkelijk gemaakt.

Het wordt de hoogste tijd voor een menselijkere Tour. Die zal er wel niet komen, dus volgend jaar krijgen we dezelfde sensatie opnieuw.

Geplaatst door Paul Verstappen, 31 juli 2007 10:56:33

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web