Jan Raas, de tweede Nederlander die Milaan-San Remo won

Jan Raas is de onbetwiste klassiekerkoning van Nederland, want de Zeeuwse klasbak won in zijn carrière maar liefst veertien klassiekers, waaronder vijf keer de Amstel Gold Race. Wie zijn naam hoort denkt dan ook direct aan die koers die in die tijd de Amstel Gold Raas werd genoemd. Toch is Milaan-San Remo veel bepalender voor zijn wielerloopbaan geweest dan onze enige Nederlandse wielerklassieker. In 1977 brak Jan in de Primavera door als topcoureur en in 1984 leidde een zware val in deze koers het einde van zijn imposante loopbaan in.
Het is Jan Raas als coureur niet aan komen waaien. Hij heeft er keihard voor moeten werken om zover te komen. Onder de bezielende leiding van zijn zwager Cees trainde hij ...

... dat de stukken er af vlogen in het winderige Zeeuwse land; reed hij eindeloos rondjes in het Antwerpse Sportpaleis om baanritme en souplesse op te doen; zocht hij de Vlaamse koersen op om op de kasseien in de stront het onverzettelijke van de Flandrien te krijgen; ging hij bij de boer bieten trekken om kracht op te doen en streed hij uitsluitend in koersen waar de sterke kleppers aan de start verschenen om zich met hen – en met niemand anders - te meten. Geen makkelijke successen najagen, maar alleen rijden waar de grootste eer te behalen was. En toen Jan zich in 1973 met de beste amateurs van Nederland en België kon meten, ging in de hoeve van vader en moeder Raas in Heinkenszand de telefoon. Peter Post aan de lijn. Post was net begonnen met zijn Raleigh-ploeg en hij zocht talentvolle jonge renners. Hij bood Raas een contract aan, maar die weigerde. Hij vond het aangeboden bedrag niet alleen te laag, maar hij wilde als amateur zijn marktwaarde nog verder opschroeven.
In plaats van voor Post, tekende hij zwierig bij Jan van Erp, de sponsor van een van de sterkste amateurploegen in Nederland. In dat paarse shirt werd Jan wegkampioen van Nederland en weer ging de telefoon. Post bood meer, niet veel meer, maar wel meer. Jan was inmiddels getrouwd en voelde de verantwoordelijkheid voor een gezin. Hij besloot het twee jaar te proberen en als hij dan nog geen kopman was, dan zou hij zijn geluk in de burgermaatschappij gaan zoeken. Het was het eerste jaar geen succes, want Jan had de grootste moeite met de wijze waarop profs reden. In plaats van zich te beklagen, ging hij nog harder trainen. In het tweede jaar moest hij knechten van Post en slechts door een slimmigheid wist hij in het NK van 1976 het kopmanschap in die koers af te dwingen. Hij manoeuvreerde zich in een positie waardoor de andere Raleigh’s wel voor hem moesten rijden. Met die kampioenstrui aan eiste hij een beschermde rol in de ploeg, maar Post was dat schamperend niet hem eens.
Raas vertrok vol wraakgevoelens naar Frisol, een even bescheiden ploeg maar met een ploegleider – Piet Libregts – die veel minder ambities had en zijn renners een grote mate van vrijheid gaf. Binnen dat concept won Jan Raas in maart 1977 Milaan-San Remo en enkele weken later de Amstel Gold Race. Na dat ene jaar keerde hij terug bij Post. Niet omdat hij de hand van de meester zo miste, maar omdat hij wist dat de combinatie Post-Raas wel eens de meest succesvolle uit de geschiedenis zou kunnen worden. En zo geschiedde.
Dat dit soort karakters uiteindelijk toch botst, heeft hij waarschijnlijk ook ingecalculeerd, maar Raleigh zou Raleigh nooit geworden zijn als de tandem Post-Raas de kar niet had getrokken. Post als de grote organisator en Raas als winnaar, regelaar en heerser in de koers. In 1983 brak het elastiek en Post ging verder met Panasonic, terwijl Raas met Kwantum Hallen aan de slag ging. Zeven jaar na zijn zege in de Primavera beleefde hij in diezelfde zenuwachtige voorjaarskoers zijn ondergang. Hij slipte in een bocht, botste op een vangrail en dook in het ravijn. Zijn val werd gebroken door een olijfboom op het hellend vlak, maar de rugblessure die hij daarbij opliep kwam hij als atleet niet meer te boven. Op 28 mei 1985 reed hij zijn laatste wedstrijd. (© Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 16 maart 2006 18:37

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web