Saul Raisin op de weg terug

Tijdens de Tour de France kwam Kai Reus zwaar ten val. Reus werd enkele dagen in coma gehouden en de laatste dagen zijn er gelukkig enkele berichten waaruit blijkt dat het nu een stuk beter met hem gaat. De val van Reus en de omstandigheden waarin hij verkeerde deden mij denken aan Saul Raisin. Het was aanleiding om even contact met Raisin te zoeken en te vragen hoe het nu met hem is. De Amerikaan verblijft een gedeelte van het jaar bij zijn vriendin in Salt Lake City en hij heeft nog een appartement in Monaco. Saul Raisin kwam vorig jaar op 4 april ten val in de eerste etappe van de Circuit de la Sarthe en hij lag daarna enkele dagen in coma.

Hoe gaat het met je?
Het gaat erg goed, ik ben verbaasd om terug in Europa te zijn. Het is nu de eerste keer sinds mijn ongeluk dat ik alleen terug been. De meeste mensen dachten dat ik...

...nooit meer iets alleen zou kunnen doen. Het is emotioneel voor me om hier weer te zijn.

Wat doe je op moment?
Ik ben in mijn appartement in Monaco. Ik ben teruggekomen naar Frankrijk om enkele testen met mijn team te ondergaan en om de Tour de France te zien. Ik ben erg druk om veel zaken weer aan te halen. Later dit jaar zal is er ons huwelijk en we zijn druk om dat te regelen. Het is allemaal erg spannend en ik beleef de mooiste tijd van mijn leven.

De dag dat je weer kan koersen komt dichterbij. Kijk je er naar uit?
Jazeker. Ik wil terugkomen en mijn stinkende best doen. Niemand was zeker of ik wel weer zou kunnen wielrennen en het zal een grote dag voor mij en mijn familie worden.

Heb je al een programma?
Ja, ik volg een nauwkeurig trainingsschema. Ik train veel hier in de bergen rond Monaco. Ik houd er van om hier te trainen en voel me gelukkig dat het mogelijk is om in zo’n mooie omgeving te kunnen wonen en te trainen.

Je eerste wedstrijd zal op 9 september het nationaal kampioenschap van de Verenigde Staten zijn. Heb je al een idee wat daarna komt?
Na het US Pro kom ik in oktober terug naar Frankrijk om meer neurologische testen voor mijn team te ondergaan. Indien ik alle testen met succes doorloop (en ik ben vol vertrouwen dat dit zal gebeuren) hoop ik een volledig seizoen te rijden in 2008.

Op welk niveau ben je nu? 
Ik heb het gevoel dat ik nu op 75% van het niveau van voor mijn ongeval ben.

Heb je de Tour gezien of bezocht?
Ja, ik heb twee dagen met Crédit Agricole doorgebracht tijdens de etappes naar Marseille en Montpellier. Ik had een geweldige tijd en ik mis het om ze te zien en met ze te koersen. Het is een geweldig team met goede kerels
 
Hoe is de sfeer bij Crédit Agricole deze Tour?
Het moraal van het team is altijd goed. We doen mee om te winnen en doen ons best.
 
Wat deed je op een dag tijdens de Tour?
Ik bezocht mijn ploeg en moedigde ze aan. Ik was veel tijd kwijt met het geven van interviews voor de Franse en Amerikaanse televisie. Het was leuk en ik verheug me op de dag dat ik zelf in de Tour kan rijden.

Beleef je plezier aan de Tour of nemen de schandalen een hoop van de aandacht weg die de renners eigenlijk verdienen?
Ik zal altijd van de Tour de France houden. Het blijft het ultieme sportevenement en fascinerend om naar te kijken. De schandalen zijn erg schadelijk voor de wielersport. Ik begrijp dat veel mensen verbolgen en verward zijn. Deze sport betekent zoveel voor me en is een groot deel van mijn leven. Ik houd van fietsen, wielrenners en de fans. Ik geloof in deze sport en de goede zaken die de sport voort kan brengen. Ik hoop dat andere mensen daar ook in blijven geloven. Er zijn veel goede en eerlijke renners bij. Hopelijk zien de mensen dit als een positieve ervaring en houden ze vertrouwen in de renners die de sport geloofwaardig willen maken. Ik zelf zal altijd een supporter blijven. Ik hoop dat jonge renners gemotiveerd en actief blijven.
 
Tijdens de Tour de France had Kai Reus een ongeluk dat me aan jouw ongeluk deed denken. Heb je gehoord van zijn ongeluk en heb je nog contact gehad met mensen uit zijn omgeving?
Hij is een aardige jongen. Ik heb over zijn ongeluk gehoord en ik ben begaan met hem en zijn familie. Ik wens hem het allerbeste met zijn herstel. Hij is dagelijks in mijn gedachten en in mijn gebeden. Telkens als iemand zo’n ongeluk meemaakt zal ik proberen hem of haar te steunen. De weg terug is lang en steun van familie, vrienden en supporters helpt enorm.
(Foto: Cor Vos)

Met dank aan Saul Raisin en Aleeza Zabriskie.

Door Fred van Slogteren, 27 juli 2007 15:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web