Koen de Kort en de Tour de France

 

Een dag voor de rustdag een kort vraaggesprek met Koen de Kort. De uitgebreide antwoorden van Koen werden vanmiddag ontvangen.

Gefeliciteerd met de overwinning van je ploegmakker. Hoe beleef je dat? Zit je vol spanning voor de televisie en spring je bij wijze van spreken in de lucht als hij wint? 
Dankjewel. Ik ga elke dag 's ochtends redelijk vroeg trainen en zodoende heb ik altijd nog wat tijd over om minstens het laatste uur van de etappe van de dag te zien. Ik zit niet echt vol spanning voor de tv al hoopte ik natuurlijk wel dat Vino zou gaan winnen. Niet alleen omdat hij een ploeggenoot is (als het goed gaat met de ploeg is dat ook goed voor mij) maar omdat ik ook min of meer fan van hem ben. Hij is denk ik een voorbeeld voor iedereen wat betreft leven voor je sport en geloven in iets en daar alles voor doen.
 

Stuur je vervolgens nog een berichtje naar Frankrijk om Vinokourov en/of je ploeggenoten te feliciteren...

...of heb je contact over de Tour met andere ploeggenoten die niet in de Tour zitten? Hebben de zeges in tijdrit en vandaag van Vinokourov ook jou verrast of zit die man nu precies zo in elkaar (omdat hij in Dauphiné ook pieken en dalen afwisselde) en was het wel voorspelbaar?
Ik heb met niemand in de Tour echt een close contact. Ik heb ze dus ook geen berichtje gestuurd om ze te feliciteren, dat zal ik wel persoonlijk doen als ik ze de volgende keer zie. Ik heb wel contact met Aaron Kemps, ploeggenoot en vriend, over de Tour. We spreken elkaar elke paar dagen en spreken we door wat er is gebeurd en wat we ervan vinden. Verder heb ik nog wel eens contact met jongens waarmee ik train maar die niet bij mij in de ploeg zitten (Christian Vandevelde bijvoorbeeld). De zeges van Vinokourov hebben me niet zo verrast eerlijk gezegd. De tijdrit was natuurlijk geweldig en misschien wel licht verrassend maar de rit van gisteren is Vino ten voeten uit: aanvallen. Wat me meer verraste waren de slechte dagen van Vino. Hij was weliswaar in de Dauphiné wisselvallig maar dat was een voorbereidingswedstrijd, vorig jaar in de Vuelta was hij elke dag ijzersterk.

Heb je tijdens zo'n Tour eigenlijk wel contact met de ploeg (inclusief leiding en verzorgers) in de Tour? Bijvoorbeeld niet alleen bij de successen, maar ook bij de tegenslagen? Beleef je de tegenslagen van Astana zoals die valpartijen of gisteren met Vinokourov erg mee of neem je toch enige afstand. Jij kan je er wellicht inleven in de pijn die ze ondergaan?
Ik heb wel regelmatig contact met een van de ploegleiders. Niet alleen over de Tour maar ook over mijn eigen programma en eventuele problemen of vragen. Ik ben zelf ook 1 dag naar de Tour geweest als gast van de NOS en daar heb ik iedereen wel even gesproken maar telefonisch heb ik eigenlijk alleen met Mario Kummer contact gehad. Ik neem wel enige afstand, natuurlijk vind ik de valpartijen of slechte dagen wel jammer want als Astana de Tour zou winnen geeft dat veel moraal en rust in de ploeg en dat is voor mij ook positief. 

Hoe ziet de dag eruit van een renner die niet in de Tour zit? Veel trainen en daarna televisie kijken? Denken van was ik maar in de Tour? Kijk en lees je alles over de Tour?
Ik begin aankomende donderdag weer in de Brixia tour in Italië, hier wil ik goed voor de dag komen als is het niet mijn favoriete parcours. Hiervoor moet natuurlijk hard getraind worden en dat heb ik ook gedaan. Maar toch heb ik van de meeste etappes het laatste uur wel gezien. Natuurlijk had ik zelf graag in de Tour gezeten en soms vraag ik me ook wel af hoe ik het daar zou doen. Verder kijk ik de avondetappe met Mart Smeets meestal wel omdat ik daar zelf ook ben geweest en dat gewoon een leuk programma is. Verder hoef ik echt niet per sé alles over de Tour te weten.

Wie wint de Tour, Contador of Rasmussen, denk je en/of hoop je? Volgens mij zijn zowel Rasmussen als Contador ploeggenoten van je geweest. Ken je ze?
Ik denk dat Rasmussen de Tour gaat winnen. Hij gaat niks meer verliezen bergop en hij zal wel zo veel moraal krijgen van die gele trui in de laatste tijdrit dat hij die voorsprong wel zal behouden. Rasmussen ken ik niet zo goed, hij is niet echt ploeggenoot geweest, ik zat in de beloftenploeg van Rabobank terwijl hij bij de profploeg zat. Ik heb wel eens met hem gesproken en ik gun hem de winst wel hoor. Contador ken ik daarentegen best wel goed. Ik heb twee jaar bij hem in de ploeg gezeten en kon heel goed met hem opschieten. Ik zou het niet erg vinden als hij uiteindelijk zou winnen maar het maakt me niet zo erg veel uit. Een winnaar uit de Rabobank ploeg kan misschien een boost betekenen voor het nederlandse wielrennen, dat is natuurlijk ook niet slecht!

Hoe kijk je aan tegen de ophef over Rasmussen of wens je daar ver van te blijven? (is dat niet pure sensatie en een opgeblazen schandaal of is hij bijvoorbeeld speelbal van vete tussen UCI-ASO)?  Heb jij ooit wel eens een controle gemist? Ik kan mij voorstellen dat het zo maar gebeurt als je boodschappen gaat doen, op (familie)bezoek gaat of op het laatste moment ergens een criterium kan rijden of andere verplichtingen/gebeurtenissen die niet te voorzien zijn over een periode van 3 maanden.. Het lijkt me voor een renner heel lastig.
Die hele ophef vind ik echt schandalig. Het gaat totaal nergens over. Het is echt moeilijk om constant aan te geven waar je bent. Misschien is hij er ook wel een beetje laks in geweest maar hij heeft nog niks gedaan waaruit blijkt dat hij op wat voor manier dan ook in een kwaad daglicht gesteld kan worden. Het schijnt tegenwoordig mode te zijn om zomaar renners ergens van te beschuldigen of om irrelevante persoonlijke informatie zomaar publiekelijk te maken. Als hij iets verkeerds heeft gedaan moet hij gestraft worden net als elke andere renner, maar dit gaat echt helemaal nergens over. Ik heb nog nooit een controle gemist maar bij mij zijn ze alleen op trainingskampen van de ploeg geweest of bij wedstrijden. Het is onmogelijk altijd op te geven waar je bent, je moet je eens indenken dat telkens als je de deur uit gaat je dit had moeten opgeven. Als je normaal gesproken om 10 uur 's ochtends vertrekt om te trainen maar het is zo warm dat je maar eens om 8 uur vertrekt (wat mij regelmatig overkomt hier in Spanje) en je hebt dit niet doorgegeven heb je al een probleem!!

Je start straks in de Brixia-Tour. Met welke verwachtingen ga je daar vertrekken? Hoeveel criteriums ga je de komende weken rijden en wat is na de Brixia en de criteriums in maanden een belangrijke wedstrijd voor je? Doe je de Vuelta?
Het is niet mijn favoriete parcours met echte bergen maar er zijn een tweetal etappes waar ik misschien eens iets kan laten zien. Die andere etappes kan ik zien als goede training of eens kijken hoever ik nu sta in het echte klimmen. Echt klimmen heb ik dit seizoen nauwelijks in wedstrijdverband gedaan. Ik ben nog bezig met wat criteriums maar voorlopig rijd ik zeker Boxmeer, Stiphout en Chaam en waarschijnlijk komen er daar nog een stuk of 4 bij. Daarna ga ik terug naar Spanje om te trainen. De volgende wedstrijden zijn hoogstwaarschijnlijk Hamburg en de Eneco tour. Ik zit in de voorselectie van de Vuelta en die hoop ik ook te rijden.

Koen de Kort, hartelijk dank voor de antwoorden. Veel succes in de Brixia Tour. (Foto: Philip van der Ploeg)

Door Fred van Slogteren, 24 juli 2007 16:39

en nou?

Interessant stukje over Koentje! Gezien de ontwikkelingen van vandaag ben ik eigenlijk wel benieuwd hoe het Koen verder zal vergaan.. het ziet er naar uit dat hij (weer) zonder ploeg komt te zitten buiten zijn schuld om. Koen, hou moed! Succes en sterkte!!

Geplaatst door Henk van Helvoirt, 24 juli 2007 19:50:10

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web