De Burgerlijke Stand van 18 maart

Arie van Vliet (1916, overleden 09.07.2001)

Arie van Vliet behoort tot mijn prilste wielerherinneringen. Hij was vier keer wereldkampioen sprint en als de tweede wereldoorlog er niet was geweest, was dat aantal nog hoger geweest. Hij zag er in zijn burgerkleren niet uit als een sportheld. Meer als een zwierige handelsreiziger die er veel ouder uitzag dan hij was. Maar op de fiets had hij het lijf van een geweldige atleet. Sterk en katachtig. Ook een man met veel humor over wie vele anekdotes bestaan. Ik heb het voorrecht gehad hem één keer te hebben mogen interviewen. Het was twee jaar voor zijn dood en zowel zijn vrouw Miep als zijn kompaan Jan Derksen waren bij het gesprek aanwezig. Ik vond het wat vervelend dat iedere vraag aan Arie door zijn vrouw werd beantwoord en op een gegeven moment heb ik haar vriendelijk gevraagd daar mee te stoppen. Vol verontschuldigingen trok mevrouw Van Vliet zich terug in de keuken. Achter de brilleglazen glinsterden de pretoogjes van Arie en hij zei: “Dat is knap, je bent de eerste die haar heeft stilgekregen.”

Wie vermeldt het geboorteregister nog meer?

Mathijs de Koning (1949)

De belangrijkste prestatie van deze sterke coureur uit Scherpenzeel was zijn overwinning in de Ronde van Oostenrijk. Dat was in 1969. Eigenlijk was Joop Zoetemelk de grote favoriet, maar Joop kreeg geen meter ruimte van de met elkaar samenwerkende Oostenrijkse ploegen. Toen een van de Oostenrijkse favorieten ervandoor ging, gaf Zoetemelk een seintje aan Mathijs om mee te gaan en in het wiel te blijven. Ze waren zo gefixeerd op Zoetemelk dat ze niet hadden bemerkt dat ook De Koning kort in het klassement stond. Zo won Mathijs de ronde en werd Joop derde. Het was een van de 69 overwinningen die De Koning bij de amateurs behaalde en op die lijst staan ook zeges in het Circuit des Mines en klassiekers als de Ronde van de Haarlemmermeer en de Omloop van de Baronie. In 1971 werd hij prof, maar er kwam niet uit wat er in zat. Na zijn carrière werd hij een sterke triatleet.

Wim Rusman (1933)

Deze Haarlemmer was een talentvol renner met een groot atletisch vermogen. Hij was een heel sterke amateur die in 1956 overging naar de profs. Hij gaf direct zijn visitekaartje af met drie klinkende overwinningen. Ploegleider Klaas Büchli van de KNWU beloofde hem een plaatsje in de ploeg voor de Ronde van de Elzas. Rusman gaf zijn woord. Tot zijn spijt, want kort daarna kwam Pellenaars informeren of hij mee wilde naar de Tour. Dat wilde hij natuurlijk dolgraag, maar hij had zijn woord aan Büchli gegeven en als nette vent kwam hij daar niet op terug. Twee jaar later was hij al geen wielrenner meer. Hij bleef de fiets wel trouw, zeker nadat hij als metselaar in de bouw werd afgekeurd. Hij werd de beul van het zogeheten 'Duinpadpeloton'. Hij fietst nu nog hoofdzakelijk op een mountainbike en hij oogt met zijn 73 jaar nog altijd scherp. Een fijn mens, zo is mij uit Haarlemse wielerkringen verzekerd.

Randy Holleman (1984)

Nog een heel jonge renner die dit jaar een plaatsje heeft gekregen in het Belgische continental team Flanders. Hij is daar één van de vijf Nederlanders. De renner uit Dordrecht is een allround coureur, die dit jaar van plan is door te breken. We zullen hem met belangstelling volgen.

Door Fred van Slogteren, 17 maart 2006 23:00

Good old Wim Rusman

Een vriend van mij uit Kesteren vertelde, dat hij op de camping in zuid-Frankrijk al jaren de oud-renner Wim Rusman tegenkomt die daar nog veel fietst en loopt. In 2010 was hij nog in uitstekende conditie. Hopelijk nog vele jaren Wim.

Geplaatst door Jan Aalbertsen, 09 december 2010 16:11:54

Good old Wim rusman

Wim Rusman is mijn vader inmiddels 78 jaar en nog steeds in uitstekende conditie
fietst op de mountainbike en wandeld nog elke dag vele kilometers. Wij hopen dat hij dat nog heel veel jaar zal volhuden.

Geplaatst door Marijke Rusman, 29 mei 2011 17:15:12

Dagboek van Kampioen

Beste Wielerliefhebbers,

Ik weet niet of ik hier goed zit. En of iemand mij hierin kan helpen. Maar ik ben opzoek naar het Dagboek van Kampioen voor mijn schoonmoeder de zus van de Reinier Riethoven die op 6 aug 1958 tijdens de acht van Chaam is verongelukt. Ik hoop dat iemand dit nog heeft. Vriendelijk dank en groeten, Sandra Ruwaard

Geplaatst door Sandra, 03 februari 2014 15:02:14

Reinier Riethoven

Ik neem aan dat je al eens op internet heb gesnuffeld, maar ik vond het volgende:

http://www.bndestem.nl/sport/sport-regionaal/treurig-slot-van-dagboek-van-een-kampioen-1.379279

Weliswaar niet het origineel maar misschien toch interessant.

Geplaatst door Jan Quax, 03 februari 2014 20:06:18

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web