Aangeschoten wild

Het geaccidenteerde terrein van de 5e etappe leende zich uitstekend voor aanvallers, maar een grote en gevaarlijke aanval bleef uit. Team CSC had vooraf bovendien verklaard de Gele Trui niet ten koste van alles te verdedigen, maar eventueel een mannetje als O’Grady of Voigt mee te laten schuiven. Een Italiaan, een goede Belg en twee Fransen waren vergeefs in de weer voor een etappezege. De etappe deed denken aan Milaan-San Remo. In Milaan-San Remo is het een nerveuze en gevaarlijke aanloop naar de Cipressa en de Poggio. In deze etappe droegen de hindernissen de namen Haut-Folin en de Côte de la Croix de la Libération. Het ploegenspel was fraai om te zien. Team CSC, Liquigas, Lampre en ook Rabobank domineerden de rit voorin en achteraan in het peloton waren ploegen eveneens in touw om hun kopmannen weer terug te brengen. Het was jammer...

...dat Oscar Freire het werk van zijn luxe knechten net niet kon afmaken. De zege ging na een prachtige finale naar een andere oud-winnaar van Milaan-San Remo.

Het verhaal van de dag is uiteindelijk niet die ritoverwinning van Pozzato, maar de val van Vinokourov. De Astana-ploeg had het kort voor de Tour al zwaar te verduren. Door alles en iedereen zijn ze in het verdomhoekje geplaatst wegens vermeende duistere praktijken. Vlak voor de Tour moest Godefroot het veld ruimen en liep Andreas Kessler ook nog eens tegen de lamp. Naast dit geestelijke ongemak werd daar vandaag een flinke portie fysieke ellende aan toegevoegd. Een valpartij is spijtig, maar voor de spanning in de Tour is het niet slecht om de grootste aanvaller van het peloton op enige achterstand te zien. De noodzaak om aan te vallen zal voor de Kazak nu nog groter worden. Hij moet hier natuurlijk wel lichamelijk toe in staat zijn. Dit speelt allemaal in de kaart van Klöden, die keurig in de eerste groep over de streep kwam. De Duitser was zelf echter in de berm beland, maar dat zag er niet al te ernstig uit. Inmiddels is bekend dat hij een barst in zijn staartbeen heeft. Dit moet voor een wielrenner een uitermate pijnlijke aangelegenheid zijn waarvan ik me nauwelijks voor kan stellen dat herstel mogelijk is. Ik ben benieuwd wat de ploeg het komende weekend in de Alpen kan doen.(Foto: Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 12 juli 2007 20:45

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web