De Steegmansen …

Gert Steegmans won afgelopen maandag de Tour-etappe naar Gent. Hij was de laatste in het treintje dat de spurt aantrok voor Tom Boonen, maar de kopman, die ver voor de meet al constateerde dat ze niet meer bedreigd werden, kon of wilde zijn knecht niet meer remonteren. Gert’s glunderende glimlach reikte van Gent tot Diepenbeek, zijn geboortedorp dat grenst aan het mijne.
In mijn jongensjaren was Jos, de vader van Gert, een verdienstelijk ‘liefhebber’. In het peloton amateurs reden in die tijd nog twee Steegmansen: Willy (eveneens uit Diepenbeek) en Raymond (uit Hasselt). Voor zover mij bekend, waren ze geen familie van elkaar. Tijdens de Paastrofee van Godsheide lagen ze ooit met z’n drieën voorop. 
Raymond, tegenwoordig vélomaker in Tongeren, bracht het tot ...

... prof. In zijn wedstrijd op het hoogste plan, klopte hij Rik Van Looy in de spurt. De meeste successen boekte hij in de Vuelta.
Tot de concurrenten van de Steegmansen behoorde een buurjongen van mij, Harry Daniëls, de vader van ex-prof Davy. Veel overwinningen behaalde Harry niet. Ik zie hem nog bij ons
de cour opkomen om mijn ouders te vertellen dat zijn vader, die leed aan een hartkwaal, was overleden. Drie dagen na de begrafenis koerste Harry in Genk. Bij het ingaan van de laatste ronde zette hij zich met een verbeten trek op het gezicht aan de kop van het voltallige peloton. Achter hem hield iedereen eendrachtig de pedalen stil. Na de huldiging fietste Harry meteen door naar het kerkhof om de bloemen op het graf van z’n amper 48 jaar oud geworden vader te leggen.  
(Foto: © Cor Vos)

Miel Vanstreels

www.fietsvarianten.nl

   

Door Fred van Slogteren, 12 juli 2007 13:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web