Pijl verschoten

 

De 4e etappe zou op voorhand een rit voor de sprinters worden met het voorspelbare verloop. Een klein groepje weg dat dan weer gegrepen gaat worden. Bij zulke etappes krijg ik wel eens de vraag van mijn partner, en vroeger mijn moeder, waarom gaan die renners dan voorop rijden? “Ze hopen het tegen beter weten in toch te halen, op die manier komt de sponsor in beeld of op die manier hoeven hun ploeggenoten geen werk in de achtervolging te doen”, antwoord ik dan. In zulke groepjes verwacht je wielrenners met namen die Mart Smeets beledigend pleegt te introduceren met “renners waarvan u en ik nog nooit gehoord hebben”. Vandaag zat een van mijn persoonlijke favorieten in de kopgroep en zijn aanwezigheid vond ik jammer en begreep ik niet. Juan-Antonio Flecha...

...moet in staat worden geacht nog een keer een Touretappe te kunnen winnen, maar eerder de rit van morgen dan die van vandaag? Evenmin begreep ik dat hij extra energie verspilde bij al die tussensprints. Dat zal toch niet voor het geld, de punten of de secondes geweest zijn? Voor mij is Flecha een te groot coureur om in een dergelijke etappe in een kopgroepje te zitten. De zogenoemde “Pijl” zal toch moeten weten dat deze onderneming gedoemd was te mislukken. Hij laat zich zeker nog wel zien deze Tour, maar morgen zal nu vermoedelijk een gemiste kans zijn. Flecha had zich vandaag beter in kunnen spannen om Thomas Dekker achter uit het peloton weg te houden. Ik werd er  een beetje nerveus van dat de Nederlandse hoop voor het klassement zich zo lang in de staart van het peloton ophield. In deze etappe waren er volgens mij twee hachelijke momenten waarop hij met wat tegenslag tijd had kunnen verliezen. De massasprint was zo chaotisch als een sprint zonder Petacchi kan zijn. Gerolsteiner en T-Mobile sprintten met succes meer tegen Boonen dan voor de winst. Gelet op de gebaren van Tom Boonen gaat deze, ondanks de zege van Steegmans en de Groene Trui, gebukt onder een gigantische druk.

Er was tijd genoeg om tussendoor het andere wielernieuws te controleren. Nog altijd geen nieuws over Anne Gripper’s ‘Mannen in het zwart’. Pat McQuaid schijnt in Londen te hebben gezegd dat de UCI vijf tourfavorieten met speciale interesse volgt. De UCI geeft hiermee de indruk dat het op het door haar gewenste moment in staat is het algemeen klassement en de Tour op zijn kop te zetten. Vandaag was dat gelukkig niet en hopelijk komt het ook niet. Het was vandaag een etappe om in slaap te vallen of om naar vakantie te verlangen; aan de kant van de weg de Tour zien passeren en dan in een slakkengang naar het stokbrood en de fles wijn in je Franse huis. Morgen lees ik dan wel in l'Equipe dat Thor Hushovd de 4e etappe won. (Foto: Cor Vos) 

Door Fred van Slogteren, 11 juli 2007 21:30

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web