De Burgerlijke Stand van 17 maart

Ab Geldermans (1935)

Deze sierlijke renner uit Beverwijk was in 1959 de tweede Nederlander die, op voorspraak van soigneur Gerrit Visser, een contract kreeg bij de Franse St.Raphael-ploeg van ploegleider Louviot. Hij beschaamde het vertrouwen niet en won in 1960 zowel Luik-Bastenaken-Luik als de Ronde van Duitsland. In beide gevallen als eerste Nederlander. Een jaar later reed hij als kopman van de Nederlandse nationale ploeg naar een twaalfde plaats in de Tour. Weer een jaar later droeg hij twee dagen de gele trui en werd hij vijfde in het eindklassement. Maar hij was inmiddels knecht geworden, omdat de grote Jacques Anquetil als kopman bij de ploeg was gekomen. De rest van zijn carrière reed hij in dienst van anderen en bleven grote prestaties uit. In 1966 stopte hij om een sportzaak te beginnen. In 1967 werd hij assistent-ploegleider van de nationale ploeg in de Tour en in ’68 was hij de ploegleider. “Ik ben één keer ploegleider geweest en ik kwam gelijk met de winnaar thuis”, vertelde hij me eens gekscherend. Dat was tijdens mijn research voor mijn boek over Jan Janssen. Zelden heb ik in een gesprek zo goed begrepen hoe diep Jan Janssen is gegaan om die Tour te winnen. Mede dankzij Appie, die ik hoogacht. Gefeliciteerd Ab!

Wie vermeldt het geboorteregister nog meer?

Arie Meynders (1913, overleden 06.06.1968)

Kort na de tweede wereldoorlog was sport volksvermaak. Iedereen had behoefte aan feest en aan geluk na die vijf zwarte jaren. Wielerkoersen trokken vele duizenden bezoekers en het aantal beroepsrenners, dat in die armoedige tijd een graantje wilde meepikken, was groot. Vele varkens maken echter de spoeling dun en de graantjes van deze Hagenaar waren beperkt. Een vierde plaats in de Ronde van Hoogerheide in 1946 was zijn beste prestatie.

Gerrit Lentelink (1932)

Ook op de palmares van deze Tukker uit Delden staan geen hoogtepunten. In 1960 startte hij in de Ronde van Nederland en in de zesde etappe werd hij tweede, nadat hij in de derde rit al vierde was geworden. Hij reed de ronde echter niet uit. Meer kan ik niet van hem vinden, maar wat mij intrigeert is zijn sponsor in dat jaar. Dat was Legnano, het vermaarde Italiaanse fietsenmerk, waar Otto en Peter al heroïeke verhaaltjes over hebben geschreven. Misschien kan iemand Gerrit Lentelink op dit stukje wijzen en hem vragen te reageren?

Mario Gutte (1964)

In 1991 reed deze renner uit Oss voor de TVM-ploeg van Cees Priem. Veel potten heeft hij daar niet gebroken en zijn contract werd niet verlengd. Als amateur was hij een goede renner die in 1989 de klassieker de Ronde van Midden-Nederland won. Na zijn verbintenis met TVM heeft hij nog jaren gekoerst als individueel renner zonder contract. Hij behaalde enkele ereplaatsen en in 2000 geraakt hij bij AXA weer onder de pannen. Wie weet iets meer over deze qua tijdsverloop merkwaardige carrière?

Door Fred van Slogteren, 16 maart 2006 23:00

Twentes eerste wielerprof Gerrit Lentelink (77) overleden

03 maart 2010
GOOR - In zijn woonplaats Goor is oud-wielerprof Gerrit Lentelink overleden. IJzeren Gerrit, zoals hij werd genoemd, is 77 jaar geworden.
Lentelink begon in 1947 als nieuweling, twee jaar later werd hij amateur en al gauw bleek hoe talentvol hij was. Tussen 1956 en 1960 boekte hij veel overwinningen. Zijn handelsmerk was de solo. Meestal ontsnapte hij uit het peloton of de kopgroep om vervolgens alleen naar de finish te rijden. Hij was een van de eerste wielrenners in Twente die landelijk doorbrak, samen met onder meer de Hengeloërs Henk Scheuten en wijlen Mattie van der Heuvel.

Een legendarische zege boekte Lentelink in de Ronde van Goor van 1960. Hij had twee ronden voorsprong op de achtervolgende groep en voelde zich ontzettend sterk. Hij begon vervolgens aan een nieuwe uitlooppoging toen er een hond voor zijn fiets sprong. Hij viel, was gewond, maar kon toch doorrijden. Hij vloog tijdens dezelfde koers ook uit de bocht en kwam met zijn hoofd tegen een afrastering van prikkeldraad aan. Maar uiteindelijk finishte hij alsnog met een voorsprong van twee ronden op de achtervolgers.

Henk Scheuten uit Hengelo herinnert zich een wedstrijd in de buurt van Dortmund waarbij hij en Lentelink halverwege de koers met drie Duiters ontsnapten uit het peloton. 'Gerrit sleurde en sleurde op kop en riep zo nu en dan vragend naar mij of er al een Duitser moest lossen. Een voor een gingen de drie Duitsers er inderdaad door het beulswerk van Gerrit af', vertelde Scheuten vanmorgen. 'Met nog tien kilometer te gaan, waren hij en ik nog over. Hoewel ik de betere sprinter was, heb ik hem toen uiteraard de verdiende overwinning gegund.'

In 1961 won Lentelink, die toen nog in de buurtschap Wiene woonachtig was, op overtuigende wijze een wedstrijd in Berlijn, waarna hij een contract tekende bij de Italiaanse ploeg Legano. Hij werd daarmee de eerste wielerprof van Twente. Lentelink debuteerde destijds in de bekende klassieker Milaan-San Remo. In de ronde van Nederland werd hij in etappes tweede en derde. Later reed de Gorenaar nog voor de ploegen van Caltex en Televizier. Bij laatstgenoemde ploeg reed hij onder andere samen met Wim en Piet van Est, Gerben Karstens en Jo de Roo.

Gerrit Lentelink is een oom van de latere topwielrenner Eric Cent.
Lentelink zou 17 Maart zijn 78ste verjaardag vieren.

Ik denk dat we Gerrit's reactie voor altijd moeten missen.

Geplaatst door Peter Markert, 03 maart 2010 13:59:33

Ab Geldermans

In hetzelfde jaar dat Ab Geldermans Luik Bastenaken Luik en de Ronde van Duitsland won (1960) werd hij 12e in de Tour de France. De Nederlandse ploeg reed een zeer goede Tour, al is dit in de cijfers niet terug te vinden (geen gele trui, geen etappe-overwinningen). De "oude" Wim van Est zat in de eerste Tourweek dicht tegen de gele trui aan en Martin vd Borgh had de 1e etappe moeten winnen en daardoor de 1e gele truidrager moeten zijn. In 1961 was Ab Geldermans kopman van de Nederlandse formatie. Vanaf de eerste dag ging het al mis. In de 1e (halve) etappe misten de Nederlanders de slag en Anquetil pakte direct vele minuten op Geldermans. In de middagrit (een tijdrit) startte Geldermans als voorlaatste en Anquetil als laatste. Geldermans reed lek en werd door Anquetil ingehaald. In de Vogezen kwam Geldermans in de afdaling van de Schlugt ten val, brak zijn sleutelbeen en moest opgeven. De Nederlandse ploeg (met o.a.van Est en Wagtmans) maakte een gedemoraliseerde indruk en de meeste renners stapten voortijdig af.

Geplaatst door Piet van der Meer, 17 maart 2012 18:30:26

Gerrit Lentelink

Gerrit Lentelink was een slanke lange wielrenner die vooral uitblonk door solo-akties.In de ronde van Nederland kwam hij door Hengelo (vier km van zijn woonplaats Delden) met een voorsprong van zeven minuten op het peloton.Toch won Gerrit niet.Hij werd voor de finish zeventig km verderop,alsnog ingehaald. Won wel enkele criteria ook in Duitsland.Gerrit Lentelink bezocht daarna nog regelmatig criteria en kampioenschap van Overijssel.

Geplaatst door Wim Neeskens, 18 maart 2012 10:52:09

Ab Geldermans

Gefeliciteerd Ab,
Ik ben vorig jaar nog bij hem geweest om een handtekening op mijn gele trui dragers poster.
In de jaren '60 fietste Ab samen met mijn broer Henk bij BRC. Kennemerland.
Ab was voor mij een potentiële
tourwinnaar, hij deed natuurlijk uitstekend knechtenwerk. Maar een tourwinnaar had er zeker ingezeten! Ab nog vele jaren.
Ton Castricum

Geplaatst door Ton Castricum, 17 maart 2015 09:33:32

Tourwinnaar

Het levert, voor zover mij bekend, geen Gele trui op, maar Ab Geldermans heeft in 1968 als ploegleider van de Nederlandse ploeg de Tour de France gewonnen.....

Geplaatst door Bert Visser, 17 maart 2015 12:15:20

Gerrit Lentelink

Gerrit Lentelink. Bijnaam Ijzeren Gerrit, heeft ook voor de Televizier ploeg gereden. Ijzeren Gerrit had als kracht, dat hij nadat hij ontsnapte, bijna niet meer bij te halen was. Hij heeft mij wel eens uitgelegd, toen ik samen met hem de tour keek, waarom sommige ontsnappingen gedoemd zijn te mislukken. Hij kon dat altijd haarfijn uitleggen. Ik kende hem persoonlijk, omdat hij met mijn tante trouwde.

Voordat hij prof werd, won hij de ronde van Goor.

BRON: http://www.rondevangoor.nl/index.php/wielerronde/historie
Gerrit Lentelink - 'IJzeren Gerrit'

"De enige Goorse wielrenner die het ooit tot prof schopte was Gerrit Lentelink. IJzeren Gerrit, zoals zijn bijnaam luide, begon in 1947 te fietsen bij de nieuwelingen. Daar leerde hij het kunstje, waarna hij twee jaar later bij de amateurs mocht gaan rijden. Bij de amateurs kende hij zijn gloriejaren voornamelijk tussen 1956 en 1960. In 1961 stond er echter iets heel nieuws voor hem op het programma. In dat jaar werd hij, na een fantastische overwinning in een wedstrijd in Berlijn, gevraagd om voor een professionele wielerploeg te gaan rijden. Legano was de naam van de Italiaanse profploeg en de eerste koers die hij mocht rijden was de grote klassieker Milaan - San Remo.

Later reed Gerrit nog voor de Caltex ploeg en voor de Televizierploeg. Bij die laatste ploeg reed hij onder andere samen met Wim van Est. De Ronde van Goor won Gerrit eenmaal, namelijk in 1960. Volgens verhalen uit het verleden deed hij dat met meer dan drie ronden voorsprong op het peloton. Dat was iets dat hij in zijn loopbaan wel vaker voor elkaar kreeg doordat hij een onwijs sterke renner met een grote motor was."

Maar sprinten kon hij niet.


BRON: http://hetiskoers.nl/vergeten-wielrenner-lentelink-gerrit-ijzeren-gerrit/

Gerrit Lentelink ( 17 maart 1932 )
IJzeren Gerrit, oftewel Gerrit Lentelink (1932) was de eerste Tukker die wist door te dringen tot het profpeloton. Gestart als nieuweling in 1947 wist hij al snel naam te maken. De stap naar de amateurs maakt hij twee jaar later, maar zijn top ligt in de jaren tussen 1956 en 1960.

In 1957 laat Lentelink zien waar zijn bijnaam vandaan komt, hij wint het liefst vanuit de solo na een lange ontsnapping. Zo rijdt hij in een regenachtige koers te Apeldoorn lek, weet bij zijn verzorger te komen en kan met een nieuwe band weer terug komen in het peloton. Daar springt hij op het einde, samen met een Groningse rijder weg en wordt tweede.

Lentelink valt nog wel eens. Hij laat zich er niet door op de kop zitten. Als hij in 1957 tijdens een internationale wedstrijd in Gendringen, er rijden tenslotte 8 Duitsers mee, ten val komt, krabbelt hij overeind. In volle vaart zet hij de achtervolging in en weet na twee ronden aansluiting te vinden bij het peloton. In de uitslag komt hij niet voor bij de eerste 20, maar de prestatieprijs heeft hij binnen.

Voorzichtig krijgt de naam Lentelink bekendheid. In krantenverslagen van wedstrijden verschijnt zijn naam steeds vaker. Dat niet iedere journalist precies weet over wie hij schrijft blijkt wel uit de verscheidenheid aan namen en woonplaatsen, die Lentelink toegeschreven krijgt. Zo wordt hij soms Gijt genoemd, een verbastering van “Gait” de Twentse naam voor Gerrit, soms simpelweg J. Ook komt hij achtereenvolgens uit Goor, Ambt-Delden of Delden, plaatsen die inderdaad niet ver van elkaar liggen, maar duidelijk verschillend zijn.

In 1959 wint Lentelink voor de tweede keer de Ronde van Emmeloord. Het zijn de Tukkers die deze wedstrijd volledig in handen hebben. Lentelink ontsnapt al vroeg, met streekgenoot Nieuwkamp, en laat de voorsprong niet los. Het 75 kilometer lange parcours wordt in 1 uur en 58 minuten afgelegd.

De mooiste overwinning moet de winst zijn in de Ronde van Goor. In 1960 plaatst de plaatselijke favoriet een demarrage die hem op twee ronden voorsprong brengt als hij ten val komt door een hond op het parcours. Lentelink raakt gewond maar rijdt door om verderop uit de bocht te vliegen, het prikkeldraad in. Opnieuw krabbelt de renner overeind en wint met drie ronden voorsprong.

De doorbraak komt een jaar later als de Tukker een internationale wedstrijd in Berlijn wint. Het levert hem een contract op bij de Italiaanse profploeg van Legano. Zijn eerste wedstrijd is Milaan-San Remo. In de Ronde van Nederland behaalt hij een tweede en derde plaats. Later zal Gerrit nog uitkomen voor de ploegen van Caltex en de bekende Televizierploeg van Pellenaars waar hij onder andere rijdt met renners als Piet van Est.

Op 2 maart van 2010, twee weken voor zijn 78ste verjaardag, overlijdt de man met de sterkste benen van Twente. Voor het eerst van zijn leven ligt hij niet drie ronden voor op zijn achtervolgers, maar heeft de dood hem, vlak voor de meet, ingehaald. IJzeren Gerrit is niet meer.

Helemaal onopgemerkt verlaat hij de wereld van de levenden niet; getuigen in het midden en westen van het land doen die avond verslag van een heldere vuurbol aan de hemel. Gerrit trekt nog één keer op in een alles verpletterende demarrage.

Geplaatst door Peter Markert, 07 juni 2018 11:21:53

Gerrit Lentelink

Eén van de mooiste overwinningen die Gijt, zoals hij meestal genoemd werd, heeft behaald vond plaats in het Duitse Remscheid-Lüttringhausen midden in de "Kohlpott". Op een parcours van amper 2,5 kilometer lag een bestrate slakkenheuvel, die ongeveer 400 meter omhoog liep en zo steil was, dat hele pakken renners al in de beginfase te voet moesten gaan. IJzeren Gerrit demarreerde in de beklimming onophoudelijk net zo lang tot hij alleen aan de leiding ging. en het waren niet de minsten, die hij klopte. Op ruim 2 minuten volgden Jan Janssen, Rolf Wolfshohl en Gunther Tüller in die volgorde. Als 5de passeerde Wim Dieperink de streep op bijna 4 minuten. Het grote Duitse klimtalent Karl-Heinz Kunde had toen al gedesillusioneerd opgegeven. Enkele maanden daarvoor had Gerrit zijn klimtalent ontdekt in het Waalse Engis in de nabijheid van Luik. Hoewel de aankomststrook langs de Maas gelegen geheel vlak was bleek er op de tamelijk grote omloop in het binnenland de steile Côte des Forges te liggen. Dat bleek een kolfje naar de hand van Lentelink te zijn, die hier keer op keer het verschil trachtte te maken. Een aantal malen kwam hij met voorsprong over de finishlijn, maar steeds werd hij op het vlakke gedeelte tot de orde geroepen. Ook in de laatste ronde kwam Gerrit als eerste boven op de Forges, maar werd na de afzink op het vlakke net voor de finish door 4 renners teruggepakt en werd zoals gebruikelijk laatste in de sprint. Stan Goossens won vóór Jean-Baptiste Claes. De Limburger Frits Knoops werd vierde. Als mannetje van 9 jaar heb ik dit alles mogen aanschouwen na een monsterrit in de "kattebak"van de Volkswagen kever van mijn vader. Ook Bert Boom en Harrie "Bill" Rouweler waren mee.
Het gebrek aan sprintvermogen heeft Gerrit Lentelink enorm veel zeges gekost; velen hebben geprofiteerd van zijn onophoudelijke aanvals- en beulswerk en dan moest hij het vaak doen met een bescheiden ereplaats.
Geplaatst door Fred van Ulsen, 11 november 2018 20:23:41

Tijdrijden

Mario Gutte was een erkend tijdrijder zo won hij 3 jaar op rij de tijdrit in de Nederlandse topcompetitie en wist hij de Nederlandse titel te behalen in 1994
Geplaatst door Piet Jan Hein den Otter, 02 juli 2020 19:45:43

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web