De Burgerlijke Stand van 16 maart

Peter Zijerveld (1955)

Peter is als wielrenner niet zo bekend geworden, maar hij heeft knappe prestaties op zijn naam staan. Een winnaar was hij niet, maar wel een goede renner. Hij kon aardig klimmen en dat leverde ereplaatsen op. In Parijs-Nice was hij een keer vijfde in de eindstand en in de Vuelta een keer vijftiende. Dat doen niet veel Nederlanders hem na. En in de Ruta del Sol won hij een keer het bergklassement. Peter reed drie jaar voor HB Alarm en pas in zijn laatste jaar als prof kwam hij in een grote ploeg. Dat was Daf Trucks en voor die ploeg startte hij in de Tour van 1982. Een nierbekkenontsteking speelde hem parten, waardoor hij voortijdig moest opgeven. Daarna werd Peter triatleet, in de tijd dat die sport voor het eerst in Nederland werd beoefend. Hij streed zij aan zij met mannen als Axel Koenders, Rob Barel en Gregor Stam de eerste Nederlandse vedetten in die loeizware tak van sport. Peter is thans breedtesportcoördinator bij de KNWU en in die functie bemoeit hij zich veel met de prille jeugd. Hij is ook nog voorzitter van wielervereniging UWTC uit Uithoorn.

Wie staat er nog meer in het geboorteregister?

Gerard Tabak (1953)

Een renner waar ik nauwelijks iets over heb kunnen vinden. Hij was een jaar prof bij de Frisol-ploeg. Dat was in 1976 en een vierde plaats in de Ronde van Kruiningen was zijn beste prestatie. Wie weet iets meer van Gerard Tabak uit Veldhoven?

Sieger Haakma (1982)

Deze jonge Fries uit Beetsterzwaag, die tegenwoordig in Heerenveen woont, wordt vandaag 24 jaar en hij rijdt dit seizoen voor Cyclingteam Jo Piels. Op zijn website kan ik niet veel ontdekken over zijn prestaties in het verleden. Typisch Fries. Niet omkijken, maar vooruit en voor ons is dus het parool: Sieger in de gaten houden. In ieder geval gefeliciteerd met je verjaardag.

Door Fred van Slogteren, 15 maart 2006 23:00

Gerard Tabak

Volgens mij was Gerard, na zijn wielercarriere, ook een aantal jaren, actief als tri-atleet. En als ik mij goed meen te herinneren won hij ooit de halve van Zwijndrecht, maar ben dat weetik niet zeker...

Geplaatst door André Stuyfersant, 16 maart 2006 13:29:30

Gerard Tabak (2)

Gerard was in de jaren '70 toch een coureur waar men rekening mee hield. In die tijd samen met de broertjes Koot, Piet van de Kruijs en die mannen een geducht man in de criteria. En die ook in de amateurklassiekers wel meeblies, voorla "zijn" Omloop van de Kempen. Volgens mij is Gerard na zijn profavontuur nog teruggeweest bij de amateurs. Ik zie overwinningen op 27 april en 4 juli in Lieshout in die categorie.

Geplaatst door MarcoV, 16 maart 2012 10:47:12

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web