Presentatie Rabobank Tour de France

Hij had het prima voor elkaar, Jacob Bergsma (communicatie-manager bij de Rabobank wielerploeg), de maandagmorgen na het enerverende Nederlands kampioenschap. Het was wel erg vroeg, half elf in de ochtend in Valkenburg, maar de lokatie was er een om in te lijsten, het Holland Casino aan de Cauberg. Daar was de schrijvende en sprekende pers vertegenwoordigd voor de presentatie van het Nederlandse deel van de ploeg, die de kleuren van de Rabobank gaat vertegenwoordigen in de Tour de France 2007. Ook de voltallige ploegleiding was aanwezig. En namens http://wielersport.slogblog.nl/ was Jan Houterman erbij om onderstaand verslag te maken van zijn belevenissen in het Zuid-Limburgse toeristenstadje.

Ploegleider Erik Breukink werd herinnerd aan het feit dat hij nog steeds de laatste Nederlandse geletruidrager is. Hij was er niet van onder de indruk want hij kijkt niet terug maar vooruit en dat is op dit moment de Tour, die zaterdag in Londen zal beginnen. Breukink stelde dat Freire heel belangrijk is voor de ploeg want een vroege ritzege, zoals in 2006, is heel goed voor de moraal. Hij kijkt verder uit naar het …

… debuut van Thomas Dekker. Hij acht zijn ploeg heel sterk en de meest uitgebalanceerde die hij op zou kunnen stellen. Slechts Joost Posthuma, die aan het terugkomen is van een blessure, had hem nog aan het twijfelen kunnen brengen.

Erik Dekker, de assistent van Breukink, laat zich verrassen in de Tour. Hij zal dezelfde taken hebben die Frans Maassen vorig jaar had. Die liggen voor een groot deel op het logistieke vlak. Breukink zal vanzelfsprekend altijd achter de kopman rijden. Erik is overigens wel benieuwd hoeveel nieuws er de komende week nog bekend zal worden en vooral welk peloton we in Londen aan de start zullen zien.

Michael Boogerd zal zijn twaalfde en laatste Tour rijden. Hij staat er volgens eigen zeggen iets minder voor dan vorig jaar door wat lichte knieproblemen in de aanloop. Hij hoopt in de eerste week te groeien en zijn ervaring over te kunnen brengen op de jonge garde. In 1996 reed hij zijn eerste Tour en in zijn beleving was vooral 2006 voor hem een hele goede en regelmatige ronde. Hij hoopt dat hij zijn kopman weer vaak kan bijstaan waar het nodig is.

Bram de Groot weet dat het lastig zal zijn om een etappe te winnen. Je hebt ontzettend veel geluk nodig als je met een ontsnapping mee bent om dan ook nog voor de zege te kunnen sprinten. Bram reed een ontzettend zwaar voorjaar (op Luik-Bastenaken-Luik na alle klassiekers) maar hoopt daar geen nadelige gevolgen van te ondervinden.

Thomas Dekker is blij dat hij nu eindelijk zijn debuut kan maken in de Tour. Vorig jaar was hij heel erg teleurgesteld dat het debuut, na een prima voorjaar, door de leiding niet werd geselecteerd. Na zijn zege in Romandië heeft hij wat gas teruggenomen om vervolgens in Zwitserland weer voor het klassement te rijden. Ondanks zijn 22 jaar heeft hij al een prima staat van dienst en toont zijn loopbaan al vanaf de junioren jaarlijks voldoende progressie. Hoopt binnen een aantal jaren echt voor het klassement in de Tour mee te kunnen doen.

Pieter Weening hoopt weer op een ritzege. De gewonnen rit uit 2005 achtervolgd hem wel enigszins want er wordt dan natuurlijk wel meer op je gelet. Waar hij op dit moment staat: “Het NK was goed maar niet super. Ik hoop wel te groeien in de Tour.” Parijs halen, een rit proberen te winnen en er zijn voor de kopman zijn zijn ambities.

Erik & Erik zijn ervan overtuigd dat Denis Menchov de Tour kan winnen, dat Oscar Freire etappes kan winnen en dat Michael Rasmussen de bergprijs kan winnen. Waarom zou het niet beter kunnen dan 2006? Details zullen heel belangrijk zijn. Breukink acht Vinokourov en Klöden de belangrijkste kanshebbers met vlak daarachter een grote groep met onder andere Menchov.

Was er ook nog nieuws van het Rabo front? Jawel, directeur Theo de Rooij meldde dat Thomas Dekker blijft tot het eind van 2009. Deze ochtend is een en ander rondgekomen. Met Maaskant, Gesink en nu ook Thomas Dekker is er de ruggegraat voor de nieuwe ploeg, grote talenten die de ploeg dan zullen moeten dragen. Ook de Spanjaard Flecha verlengde recent zijn contract.
En voor de liefhebber is er een noviteit,
WWW.RABOSPORT.TV, het nieuwe tv kanaal dat de bank zelf heeft onwikkeld. Het on-line kanaal is gratis toegankelijk via internet en er zijn allerhande filmpjes te bekijken.

Al met al was het een boeiende bijeenkomst die in elk geval de teneur had, dat we van onze enige Nederlandse profploeg veel kunnen en mogen verwachten in de komende Tour de France.

Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 3 juli 2007 6:00

Maaskant

Beste Jan,

Er is je iets ontgaan denk ik. Maaskant gaat namelijk weg bij Rabo. Zijn nieuwe ploeg wordt na de Tour bekend gemaakt.

Geplaatst door Berry, 03 juli 2007 07:20:45

Maaskant - Leezer

Helemaal gelijk, waar Maaskant staat had Tom Leezer moeten staan. Volgend jaar stapt hij over van het Continental team naar het Pro Team met een contract voor twee jaar op zak!

Geplaatst door Jan, 03 juli 2007 07:42:04

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web