De Burgerlijke stand van 3 juli.

Kim KIRCHEN (1978, Luxemburg)

In de geschiedenis van het Luxemburgse cyclisme komt de naam Kirchen regelmatig voor. In de jaren vijftig waren Jean, die ook wel Bim werd genoemd, Kirchen en zijn jongere broer Jim goede renners. Jean was zelfs een heel goede coureur die in die tijd mooie uitslagen reed. Een zoon van een broer van de twee was Erny. Ook Erny was beroepsrenner, maar die kwam niet echt boven het maaiveld uit. Of moet je in zijn geval zeggen, boven de Ardennentoppen? Hoe het ook zij, ook Erny kreeg een zoon en dat is Kim. En die is bezig zijn hele familie in de schaduw te fietsen. In een periode dat het Luxemburgse wielrennen helemaal niks meer voorstelde, kwam de jonge renner uit Rammeldange uit zijn schulp. Hij werd prof in 2000 en hij trok naar Italië. Hij kreeg een contract bij De Nardi en hij reed zich in Italiaanse koersen goed in de kijker. Een uitgesproken wielervakman als Carlo Ferretti merkte hem op en lijfde hem in bij de sterke ploeg van Fassa Bortolo. Hij won een rit in de altijd sterk bezette Ronde van Luxemburg en hij won er het puntenklassement. In 2002 werd hij winnaar van de Ronde van Nederland en ook de Ronde van Bern schreef hij bij op zijn erelijst. Het voorlopig hoogtepunt van zijn carrière beleefde hij in 2004 toen hij de klassieker Parijs-Brussel won. Hij onderstreepte dat nog eens met een vierde plaats in de Tour de Suisse en de zege in het nationaal kampioenschap. In 2005 en 2006 was hij eveneens succesvol met een tweede nationale titel in dat laatste jaar, maar de stijgende lijn kon niet echt worden doorgezet. Dat kan te maken hebben met zijn overgang naar T-Mobile, want dat is de laatste jaren door allerlei oorzaken toch een beetje een zwalkende ploeg. In de Tour heeft Kirchen nog niet veel klaargemaakt en hij vertrekt a.s. zaterdag met de opdracht zijn kopman Michael Rogers zoveel mogelijk in het hooggebergte bij te staan. Aan zijn Luxemburgse kampioenstrui zult u hem niet meer herkennen, want die heeft hij afgelopen zondag moeten inleveren bij Joachim Benoît. (Foto: © Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Sergei GONTCHAR (1970, Oekraïne)

Vorig jaar reed hij zich in de Tour de France weer volop in de picture. Twee etappezeges in tijdritten en drie dagen in het geel zorgden ervoor dat de Oekraïner weer even volop in de schijnwerperes stond. Als tijdrijder heeft hij de nodige faam en in die hoedanigheid heeft hij ook zijn grootste successen behaald. Maar hij kan meer, want ook in de grote ronden kan hij aardig uit de voeten. Hij heeft er nooit één gewonnen, maar hij eindigt wel vaak hoog in de einduitslag. Vooral in de Ronde van Italië is hij in zijn element en van de acht keer dat hij in de Giro startte, eindigde hij zes maal bij de eerste tien. Zijn tweede plaats in 2004 was zijn hoogste score. In de Tour en de Vuelta reikte hij nog niet hoog, maar de waarheid gebiedt me te schrijven dat hij in beide ronden nog maar twee keer startte. Zijn zeges in de tijdritten van de Tour van vorig jaar waren indrukwekkend, want hij klopte Landis in beide ritten met meer dan een minuut verschil. Gontchar – over de juiste spelling van zijn naam is men het al jaren niet eens – werd in 2000 wereldkampioen tijdrijden en het verbaast me eigenlijk dat het maar bij één keer is gebleven. Of hij dit jaar weer zal deelnemen is de vraag. De Tour kan hij vergeten, want hij werd op 19 juni jl. bij T-Mobile ontslagen. Niet omdat hij op dopinggebruik is betrapt, maar omdat zijn bloedwaarden verdacht zijn. Als alle ploegen dat uitgangspunt hanteren, dan krijgt ook Skil-Shimano nog een wildcard. Gontchar is er dus niet bij, maar of zijn land hem zal afvaardigen naar het WK in Stuttgart moeten we afwachten. De kans is groot dat daar nog strengere uitgangspunten een rol zullen spelen. De pers heeft het er maar druk mee en de persvoorlichters niet minder. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 3 juli geborenen zijn:

DE SMET, Jenny (1958, België)
DIOT, Emile (1912, overleden 10.06.1940, Frankrijk)
KHALILOV, Mikhael (1975, Oekraïne)
KUIPER, Yvonne (1990, Nederland)
REWEGHS, Tom (1988, België)
ROCHE, Nicholas (1984, Ierland)
WICKIHALDER, Leo (1937, Zwitserland)
ZANIN, Mario (1940, Italië)

Door Fred van Slogteren, 2 juli 2007 22:00

Сергій Гончар

over de spelling van zijn naam. volgens wikipedia is dit zijn cyrillische naam: Сергій Гончар. gontchar of gonchar is de engelse vertaling. in het nederlands zou het sergej gontsjar worden. volgens michel wuyts of één van zijn collega's staat er door een fout honchar in zijn paspoort en heeft de uci dit overgenomen. maar goed, allemaal bijzaak natuurlijk. op het moment zal onze vriend gontsjar zich meer zorgen maken over het feit dat hij door zijn ploeg op non-actief is gezet.

Geplaatst door ronnie vd bogaart, 03 juli 2007 07:02:55

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web