De Burgerlijke stand van 2 juli.

Walter GODEFROOT (1943, België)

Ik heb in deze weken een beetje medelijden met Walter Godefroot. Hij wordt ineens van alle kanten belaagd omdat de renners die in de jaren negentig voor Telekom reden ineens van alles bekennen. Heel Duitsland staat op zijn kop en er worden allerlei rare dingen bedacht om de wielersport uit de publieke belangstelling te weren. Alsof wielrenners moordenaars zijn, die zo spoedig mogelijk achter slot en grendel moeten. Zelfs de organisatie van het WK in Stuttgart staat op losse schroeven. En dat alles terwijl de brave Walter in die tijd de hoogste baas was van de Telekom-wielerploeg. Hij is van een generatie die altijd heeft ontkend, net als al zijn collega’s van toen. Mijn naam is haas, ik weet van niets. Het was jarenlang het standaard antwoord als doping in de wielersport ter sprake kwam. En daarom heb ik meelij met hem, omdat hij een groot renner was die zich als een van de weinigen enigszins staande hield in het Merckx-geweld van de jaren zestig en zeventig. Hij won acht klassiekers, waarbij de Ronde van Vlaanderen (2x), Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. Hij heeft ook een record op zijn naam staan, want hij won ooit een rit in de Ronde van Tunesië met het onvoorstelbare uurgemiddelde van 52 kilometer en 708 meter. Na zijn loopbaan werd hij eerst bondscoach van de junioren en daarna ploegleider. Toen de bazen van Team Stuttgart de hele ploeg overdeden aan Deutsche Telekom was er geen plaats meer voor ...

... ploegleider Hennie Kuiper. In zijn plaats kwam Godegroot naar de ploeg en hij legde de basis voor de formatie die medio de jaren negentig zo succesvol was in de Tour de France. Eerst Bjarne Riis op het hoogste treedje van de Tour in 1996 en Jan Ullrich een jaar later. Walter stond er destijds bij te stralen. Zijn jongens! Maar nu ‚zijn’ jongens aan het kotsen zijn geslagen, weet hij van niks. En dat valt me tegen van zo’n groot coureur. Maar ja , het valt ook niet mee. Na jarenlang ontkennen en je mond houden, wordt er nu ineens tekst verwacht. En uitleg! (Foto: © Cor Vos)

De andere op 2 juli geborenen zijn:

BEST, Cor de (1918, overleden 27.01.2006, Nederland)
BOSSONI, Paolo (1976, Italië)
DE CLERCQ, Peter (1966, België)
FONTONA, Renzo (1939, Italië)
FREY JENSEN, Mogens (1941, Denemarken)
KUNITSKI, Andrei (1984, Wit Rusland)
LEFEVRE, Laurent (1976, Frankrijk)
LEYTEN, Karel (1944, overleden 22.08.1996, Nederland)
POTHUIZEN, Roland (1964, Nederland)
ROELANDS, Jurgen (1985, België)
SALZMANN, Bruno (1883, overleden ??, Duitsland)
SCHWEIZER, Erwin (1935, Zwitserland)
TRUSSOV, Nikolai (1985, Rusland)
WOUTERS, Lode (1933, België)

Door Fred van Slogteren, 1 juli 2007 22:00

Jaksche

Arme Godefroot. Al zo veelgeplaagd en dan komt op zijn verjaardag ook nog dat verhaal van Jörg Jaksche uit, waar de Belg keihard beschuldigd wordt van alles te hebben geweten.

Geplaatst door Hein, 02 juli 2007 06:01:12

Godefroot

Wist deze arme man tijdens die recordrit in Tunesie misschien al van het bestaan van Ep....?

Geplaatst door Harry Hermkens, 02 juli 2007 19:44:22

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web