Het was me het weekje wel …

Mijn laatste ´weekje´ de wekelijkse column waarin ik terugblik op de afgelopen week en actuele wielergebeurtenissen van commentaar voorzie. Aan mij het laatste woord na het afscheid van Jan Houterman, Peter R. de Fiets, Henk Theuns, Wim van Eyle, Otto Beaujon, Nol van ´t Wiel en Ad van der Linden.

Ik loop nog niet vooruit op de laatste blog van aanstaande dinsdag, omdat er nog voldoende actualiteit is om aandacht aan te besteden. Allereerst heeft Tom Dumoulin (foto 1) zich uitgesproken dat de Giro volgend jaar zijn prioriteit heeft.

Zijn voorkeur lag lang bij de Tour, maar het routeschema van de Giro ligt hem beter, liet hij gisteren weten. Of hij daarna ook nog de Tour gaat rijden laat de Maastrichtenaar nog even in het midden.

Een wijs besluit, je moet datgene doen waar de meeste kansen liggen en dat is duidelijk de Giro. Die roze trui stond hem twee jaar geleden goed en die overwinning van toen is voor herhaling vatbaar.

Ook goed nieuws is dat de stad Utrecht in 2020 de start van de Vuelta mag organiseren. Niet iedere Utrechter is het daarmee eens, maar die worden nog wel enthousiast als het zover is. De Tourstart van 2015 ligt nog vers in het geheugen.

Minder gecharmeerd ben ik van het streven om ook het WK naar de provincie te halen, want ik zie het ieder jaar in de Ronde van Midden-Nederland, de Utrechtse heuvelrug is echt niet selectief genoeg om een massasprint te voorkomen.

Tenzij de Utrechtse initiatiefnemers onder leiding van Cor Jansen de wereldtitel van Dylan Groenewegen willen vieren, want die is dan een van de grootste kanshebbers. Dylan in de regenboogkleuren is een mooie optie, maar dan moet hij niet met een millimeter door Marcel Kittel geklopt worden.

In de WB-wedstrijden in Londen won baanrenner Matthijs Büchli gisteren maar weer eens goud op de keirin en waren ook Kirsten Wild (goud op de omnium), Theo Bos (brons), Laurien van Riessen (brons) en het duo Lamberink-Braspennincx (brons) succesvol.

Dat Mathieu van der Poel een abonnement op de Scheldecross heeft is bijna geen nieuws meer al is het kind van Adrie en Corinne bezig aan een geweldig seizoen. De van Texel afkomstige Denise Betsema (foto 2) doet het ook hartstikke goed, want zij won bij de vrouwen.

Het nieuws van de week is natuurlijk het bericht dat Dave Brailsford en zijn renners van Team Sky na het seizoen 2019 op zoek moeten naar een nieuwe sponsor. Multimiljardair Rupert Murdoch heeft zijn mediaconcern verkocht aan een Amerikaanse branchegenoot en die hebben niks met wielrennen.

Is dat schadelijk voor de wielersport? In mijn optiek zitten er zowel voor- als nadelen aan. Brailsford zal met namen als Froome en Thomas zeker een nieuwe suikeroom vinden, maar of die bereid is circa 35 miljoen euro op tafel te leggen mag worden betwijfeld. Zeker met de mogelijkheid van een harde brexit.

Als hij het met de helft moet doen is dat nog een fantastisch budget, maar dan kan hij toch niet op dezelfde financiële voet doorgaan. Dat betekent een verzwakking van de ploeg, waardoor de dominantie wellicht minder groot zal zijn.

Een mogelijk nadeel kan zijn dat ook andere hoofdsponsors aan de budgetten gaan knibbelen en de hele beroepswielersport het wat zuiniger aan moet gaan doen. Daar zijn vooralsnog geen tekenen van, maar het is nog geen 2020.

Genoeg feiten om onder de kerstboom over te mijmeren met voor mij als voordeel dat ik volgende week zondag een uurtje langer op bed kan blijven.

Fijne zondag gewenst.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 16 december 2018 11:00

Laatste Het was me "t weekje wel............

Fijne Zondag !!!!
Geplaatst door HARRY HERMKENS, 16 december 2018 12:41:23

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web