Uit de ordners van Jan …

Mijn ordners bevatten behalve heel veel wielertijdschriften ook talloze programmaboekjes van de koersen in binnen- men buitenland die ik in mijn leven heb bezocht. Van heel simpel, een paar gestencilde A4-tjes tot prachtige full colour exemplaren. Ik kies er willekeurig een uit. Een fraai uitgevoerd rood-wit-blauw boekje gedateerd 22 juni 1980, toen de nationale titelstrijd voor de profs op de weg werd verreden in het Zuid/Limburgse Geulle.

Ik schreef daarover eerder op de slogblog: ‘Als een van de veertigduizend toeschouwers bij de nationale kampioenschappen 1980 in Geulle wist ik bij voorbaat al dat de nieuwe kampioen in het legendarische rood-geel-zwarte TI-Raleigh shirt zou rijden. Maar wie zou door ploegleider Peter Post naar voren zou worden geschoven om aan het eind van de dag de rood-wit-blauwe trui aan te kunnen trekken?’

Speaker Chris Delbressine riep al in het begin van de wedstrijd dat Post die dag Johan van der Velde, Gerrie Knetemann en Joop Zoetemelk als troeven zou uitspelen en naarmate de koers werd het duidelijk dat de Raleighs een gigantisch overwicht hadden.

Ze waren met zes man vertegenwoordigd in de kopgroep van zestien, die zich na ruim honderd kilometer had geformeerd. Raas, Knetemann, Pronk, Van der Velde, Wijnands en titelverdediger Lubberding hadden af te rekenen met het koppel Jo Maas en Hans Langerijs van de DAF-ploeg en de eenlingen Kuiper, Pirard, Jonkers, Maassen, Schipper, De Rooij, Lammertink en Adri van Houwelingen.

De grote afwezige in die groep was Zoetemelk. Die was al sinds een sleutelbeenbreuk in de Ronde van de Middellandse Zee op zoek naar de juiste vorm en had die een week voor de Tourstart nog steeds niet gevonden. In de 23ste ronde demarreerde Ad Wijnands uit de kopgroep.

De Maastrichtenaar bereikte een maximale voorsprong van een minuut en veertig seconden. Pas in de 29ste ronde begon de groep achter hem onrustig te worden. Het was Jos Schipper die achter de uitloper aanging. Van der Velde, Raas, Van Houwelingen en De Rooij volgden in zijn spoor.

Nadat Wijnands was ingelopen, leek Johan van der Velde te gaan lossen. Hij liet een gaatje vallen, maar zette toen aan en ging erop en erover. In no-time had de Brabander een voorsprong van twintig seconden te pakken. Zijn voorsprong liep met steun van de Raleighs snel op en het was duidelijk dat de rest voor de tweede plaats reed. In zijn rood-wit-blauwe trui zou Johan in de weken daarna een groot aandeel hebben in de Tourzege van Joop Zoetemelk (foto 2).

Het was Jan Raas die de zaak verder organiseerde en de rest legde zich direct bij zijn leidersrol neer. Met uitzondering van Jos Schipper, die keer op keer demarreerde en zo de tweede plek wist te veroveren. Theo de Rooij won de sprint van het restant van de kopgroep en legde aldus beslag op de laatste podiumplaats.

Een dag eerder had de Gelderse boerendochter Hennie Top haar eerste nationale titel behaald. Leontien van der Lienden, die later de moeder zou worden van Boy en Danny van Poppel, werd tweede en Mary Barendrecht completeerde het podium.

Bij de amateurs ging de titel naar Jakske van Meer uit de Wouwse Plantage. Zijn provinciegenoot Peter Damen werd tweede en de Limburger Wim Jennen moest zich tevreden stellen met het brons.

Als ik 38 jaar later dit programmaboekje weer doorblader komt het allemaal weer terug. De mooie momenten van een verzamelaar.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 10 december 2018 11:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web