Van de boekenplank van Wim ...

THE WORLD OF CYCLING ACCORDING TO G

door Geraint Thomas

Als kersverse Tourwinnaar verraste Geraint Thomas afgelopen zomer iedereen door bij zijn huldigingstoespraak ploeggenoot Wout Poels bij al zijn voornamen te noemen. De renner met de extreem korte bijnaam ‘G’ die voor het oog van de wereld zijn meesterkecht aanspreekt met Wouter Lambertus Martinus Henricus Poels, het is een typisch staaltje Britse humor.

Het uitvergroten van tegenstellingen, het strooien met persoonlijke details in een ongebruikelijke context en met een onverwachte timing, de Engelse cultuur zit er vol mee zoals we rond de Brexit-soap ook voortdurend in negatieve zin meemaken.

De stijl die Geraint Thomas op het podium in Parijs liet zien komt ook sterk terug in zijn engelstalige boek The World of Cycling According to G, dat al in 2015 is verschenen. Het is geen biografie maar geeft, op een luchtige en openhartige manier beschreven, zijn kijk op de wielerwereld weer.

Uit bijna alles blijkt dat Thomas nog altijd de pure wielerliefhebber is, die zelf nog het meest verbaasd is dat zijn volgende koers geen clubwedstrijdje meer is maar een World Tour race. Net zoals hij na zijn Tourzege de indruk leek te wekken nog niet heel ver af te staan van de jongensdroom om ooit ook maar één keer als Tourdeelnemer op de Champs Élysées te mogen finishen.

De gemiddelde wielerliefhebber ziet de Tourwinnaar van 2018 misschien nog als een betrekkelijke nieuwkomer. Echter dit beeld klopt niet met de werkelijkheid dat Thomas al in 2008 zijn eerste van twee Olympische titels, in de ploegenachtervolging, won.

Dit was een jaar na zijn debuut in de Tour, waarin hij bijna als rodelantaarndrager eindigde. Het was de bedoeling dat de piepjonge Thomas na de eerste bergetappe zou afstappen, maar zonder specifieke voorbereiding haalde de ‘liefhebber’ uit Wales toch Parijs.

In plaats van een nieuwkomer is Geraint Thomas dus gewoon een exponent van de Britse ‘revolutie’ in het wielrennen op de weg, samen met generatiegenoten zoals Mark Cavendisch, Bradley Wiggins en Chris Froome.

Na in het begin van deze eeuw als junior geselecteerd te zijn voor de eerste lichting van de British Cycling Academy, verhuisde hij van Wales naar Manchester. Daar deelde hij een appartement met onder andere Cavendish, die voor zijn huisgenoot van toen ook de bijnaam ‘G’ heeft bedacht.

De rest is geschiedenis voor de allround-wielrenner die Thomas is geworden: baanrenner, ronderenner, coureur voor de klassiekers, super-domestique, onderdeel van de sprinttrein. In zijn boek worden al deze facetten op speelse en onderhoudende wijze besproken.

Tussen de regels door valt te lezen wat Thomas zelf als de succesfactoren voor zijn wielerloopbaan ziet. Zo koestert hij zijn jonge jaren in Wales, waar hij is gehard in het beklimmen van de vele heuvels, vaker dan vaak geplaagd door het overheersend regenachtige klimaat in ‘Cymru’.

Ook veelzeggend is zijn opmerking dat er vanaf het begin altijd renners waren die een maatje te groot voor hem waren, maar dat hij er na verloop van tijd steeds weer in geslaagd is om bij zijn concurrenten ‘erop en erover’ te gaan.

Wat betekent dit, nu Thomas in de wielerwereld de top van de apenrots heeft bereikt? Heeft de man uit Wales zijn top bereikt, of liggen er voor hem nog meer grote overwinningen in het verschiet?

Of we aan het einde van een grote ronde opnieuw naar een authentieke huldigingstoespraak van ‘G’ mogen luisteren is niet te voorspellen. Waarschijnlijker is het, dat er na zijn grote succes van dit jaar een nieuw boek zal verschijnen. Wacht even, dit tweede boek is er zelfs al: ‘The Tour According to G’.

Hopelijk staan er net zulke grappige anekdotes in als in zijn eerste boek. Zoals over de ploeggenoot die handtekeningen uitdeelt aan fans, in een blokletterhandschrift zodat het lijkt of hij op school net zijn naam heeft leren schrijven.

En waar Geraint Thomas, in de stijl van die typisch Britse humor, er niet raar van zou opkijken als de betreffende collega er ook nog tussen haakjes zijn leeftijd achter zou zetten.

Foto 2: © Cor Vos

Door Ad van der Linden, 6 december 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web