Uit de wasserette van Henk …

Soms kom je een renner tegen van wie je een mooi truitje krijgt maar van wie je ook een verhaal hoort waar je niet vrolijk van wordt. Anjo van Loon uit Oosterhout was behalve een heel goed coureur ook een grote pechvogel.

Ondanks veel talent verliep zijn carrière dramatisch en is voortijdig tot een eind gekomen. Als amateur reed hij voor grote ploegen als Driessen Optilon van ploegleider Henk Steevens en daarna voor Amstel Bier van de vaderlijke Herman Krott.

Een prachtige springplank voor een mooie profcarrière, zou je denken als de rennersnamen leest die voor die ploegen hebben gereden. Niet dus. De resultaten van Anjo als amateur waren van dien aard dat een grote man als Peter Post hem graag wilde hebben voor zijn Panasonic-ploeg.

Maar in zijn eerste jaar bij Post kreeg Anjo ernstige gezondheidsklachten. Geen dokter die wist wat het was en er werden zelfs hartproblemen verondersteld. Een specialist in het Amsterdamse VU ziekenhuis ontdekte tenslotte dat het om kinkhoest ging.

Dat is een kinderziekte waar bijna iedereen in zijn eerste levensjaar voor wordt ingeënt en hoogstzelden bij volwassenen voorkomt. Hij genas volledig, maar kreeg daarop prompt een ontsteking aan zijn zitvlak, waardoor hij na een operatie weer maanden uit de roulatie was.

In 1989 kon hij weer voluit trainen, maar werd tijdens een trainingstocht door een auto aangereden en belandde met een gebroken scheenbeen, een op drie plaatsen gebroken enkel en een kaakfractuur in het ziekenhuis. Het was einde carrière voor de pechvogel, die vervolgens jaren bezig is geweest om tegen de schuldige automobilist te procederen.

Hij wilde terecht een gerechtvaardigde schadevergoeding en die kwam er uiteindelijk. Dat die vervolgens grotendeels werd opgeslokt door de advocaat die de procedures namens hem had gevoerd, had hij niet voorzien, anders was hij er wellicht niet aan begonnen.

Anjo had nog steeds last van het ongeluk, zoals hij al weer jaren geleden vertelde toen ik hem voor het laatst sprak, en was al twee keer geopereerd aan een hernia en een derde keer stond toen op het programma.

Dat Anjo de kwaliteiten had om het ver te brengen, bewijst dit truitje. De bergtrui van de Ronde van Vaucluse, een zware driedaagse etappekoers in de Provençe, een koers die sinds 1998 niet meer op de kalender staat.

Die wedstrijd heeft een geweldige erelijst waarop onder andere namen staan als Indurain, Mottet, Simon en Rooks. In dat rijtje zou de naam Van Loon niet misstaan hebben als de pechduivel niet zo vaak zijn pad had gekruist.

Benieuwd hoe het nu met Anjo gaat.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 5 december 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web