Van de boekenplank van Wim …

KOERSEN IN HET DUISTER

door David Millar

Dit is een autobiografisch boek over doping en hoewel veel wielerliefhebbers daar de buik van vol hebben, is het zeer aanbevelenswaardig het te lezen. Niet alleen voor de aanhangers van onze sport, maar ook voor renners, dopingjagers, journalisten en iedereen die denkt een mening over het probleem te mogen hebben.

Waarom? Omdat het - tamelijk uniek - is geschreven door een toprenner die het hele proces in een haarscherpe analyse beschrijft.

Het gaat vooral over de rol die het gebruiken van ongeoorloofde middelen heeft in de psyche van de renner. Hoewel Millar heel veel verzachtende omstandigheden aanvoert, steekt hij ook heel duidelijk de hand in eigen boezem.

De Schot vindt de wortels van zijn eigen gebruik terug in zijn jeugd en zijn leven buiten de sport. Dingen waar hij invloed op heeft gehad en dus voor verantwoordelijk is.

Behalve dat is het boek ook een aanklacht tegen de wielerwereld als zwart/wit denkende samenleving en tegen de dopingbestrijders. Millar, een toprenner en briljant tijdrijder, is ooit betrapt geweest, vervolgens langdurig geschorst om daarna weer in het peloton terug te keren.

Dat was in 2006, toen het dopinggebruik nog wijd verbreid was en zich nog tal van affaires hebben voorgedaan. Hij was niet meer zo sterk als voorheen, maar wel clean en een fel propagandist voor het uitbannen van doping in de sport.

Het peloton had toen geen boodschap aan hem, want over zijn missie om aan te tonen dat topwielrennen zonder doping mogelijk is, haalden de Schuhmachers, de Rebellins, de Rasmussens en al die andere overtreders de schouders op.

David Millar heeft het boek geschreven samen met journalist Jeremy Whittle, waarbij ik vermoed dat Millar zijn gedachten en visies in lange sessies aan Whittle heeft verteld en dat die er beroepsmatig een leesbaar geheel van heeft gemaakt.

In een recensie schrijft The Telegraph dat je door het lezen zowel gechoqueerd als aangenaam verrast zult worden. Ondanks de diepte van de wanhoop is het een onverwacht optimistisch verhaal. Op het eind ben je weer helemaal verzoend met het wielrennen, net als David Millar zelf.

Oorspronkelijke titel: RACING THROUGH THE DARK

Foto 2: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 29 november 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web