Herinneringen bij een foto …

Na een zeer lange zomer vol met mooie zomerse dagen zitten we nu in de aanloop naar de winter. De wegrenners genieten van de rust na een lang seizoen en er zijn alleen nog wat wedstrijden in het verre Azië.

Kortom, de tijd is aangebroken voor de veldrijders en de zesdagencoureurs. ‘Zesdaagsencoureurs’ zou correct Nederlands zijn, maar de renners zeggen zesdagencoureurs en het is hun vak en hun wereld en daarom pas ik mij aan.

Niet dat je er veel van merkt dat de zesdaagsecarroussel weer draait, want de pers is allang niet meer geïnteresseerd in de ‘Mannen van de Nacht’, zoals de heren vroeger werden genoemd toen ze voor een dergelijk evenement nog 144 uur aaneen in touw waren.

Deze foto dateert uit die tijd en we zien een van de merkwaardigste koppels dat ooit in een zesdaagse is opgetreden. Het gaat hier om de Belg Rik Van Steenbergen en de Deen Palle Lykke Jensen.

Twee bekende zesdagenrenners uit de jaren zestig en daarom een foto zoals die in die tijd regelmatig van zesdagenkoppels werden gemaakt. Want er waren renners die altijd met dezelfde partners reden en er waren renners die een partner kregen toegewezen van de matchmaker.

Zo reed Van Steenbergen in die jaren meestal met zijn landgenoot Miel Severijns en Palle Lykke altijd met die andere Deen, Freddy Eugen. Maar om commerciële reden werden ze in 1965 in de Zesdaagse van Bremen aan elkaar gekoppeld. Wat was die commerciële reden?

Het nieuw gevormde koppel had namelijk familiebanden. De jonge Lykke was verliefd geworden op de dochter van de twee keer zo oude Van Steenbergen en er werd getrouwd. Zo werd Palle de schoonzoon van Rik en Rik de schoonvader van Palle.

Daar kon je mee adverteren, dachten de uitbaters in Bremen en het publiek stroomde toe, als was het een kermisattractie, vergelijkbaar met een doodgeboren Siamese tweeling op sterk water of de dame met de baard. Bizarre abberaties uit het pre-televisietijdperk.

Een dergelijke combinatie was alleen mogelijk omdat Rik toen hij trouwde nog maar 17 jaar was. Hij moest trouwen want hij was stout geweest en bij zijn vriendinnetje een kind verwekt. Een grote schande in die tijd waar nog net niet de doodstraf op stond.

Zo had de geile snoodaard al op 35-jarige leeftijd een mooie huwbare dochter en dat was die jonge frisse Deen niet ontgaan. Ze trouwden en maakten van Rik de jongste opa van België. Die had er geen moeite mee, omdat zijn jeugdzonde zoveel jaar later nog publiciteit en dus de nodige frankskes opleverde.

Want uiteraard won het span de Zesdaagse van Bremen in 1965. Niet alleen omdat het allebei geweldige zesdagenrenners waren, maar ook omdat de concurrentie van harte meewerkte aan de stunt. Zoals Peter Post die er op de achtergrond wel om kon lachen.

Als slagerszoon wist Peter dat je met een plakje worst voor de kleine de klanten kon paaien om weer terug te komen. En natuurlijk voor de kwaliteit van de waren en daarvoor was het publiek bij Peter Post, schoonvader Rik en schoonzoon Palle aan het juiste adres.

Foto: archief T&T Tekst & Traffic

Door Fred van Slogteren, 27 november 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web