De wasserette van Henk …

Na drie jaar voor TVM te hebben gereden, sloot Marc Siemons zijn profcarrière af bij La William-Duvel. Marc was de tweede van de drie wielrennende zoons van Corry en Frans Siemons, uitbaters van het luxe bordeel Sauna Diana in Zundert, die beroepsrenner was.

Met twee wielergekke ouders en neven als Cees Koeken en Adri Wouters lag die keus wel voor de hand, maar naast zijn wieleravonturen studeerde Marc rechten in Tilburg. Hij studeerde af als meester in de rechten en werd strafpleiter.

Volgens hemzelf mocht zijn wielercarrière geen naam hebben, want er staan geen aansprekende overwinningen op zijn erelijst. Maar in het wielrennen is dat geen indicatie van de waarde die een wielrenner heeft.

Een knecht is een onlosmakelijk onderdeel van de beroepswielersport en als je dat werk goed doet, dan heb je in ieder geval de waardering van de ploegleiding en de kopmannen waar je je in koers soms helemaal voor uit elkaar moest trekken.

Frans en Corrie hadden een bijzondere band met de TVM-ploeg van Cees Priem. De vermaarde dubbeldekker van Sauna Diana was tijdens de Tour altijd in de buurt van de ploeg met Frans als chauffeur en Corrie voor de catering.

Er was een sterke familieband en toen Jan de oudste van de drie Siemons-telgen na de pensionering van zijn ouders het bordeel ging runnen, deed hij geen vergeefs beroep op zijn geleerde broer om hem daarbij als mededirecteur te komen helpen.

De advocatentoog ging in de kast en de twee broers waren elke dag tot in de kleine uurtjes in de weer om de klanten tevreden te stellen, de meisjes zo goed mogelijk in hun moeilijke beroep te faciliteren en last but not least zo veel mogelijk centjes te verdienen.

Het had nog jaren kunnen voortduren, maar de dag dat terroristen met een gekaapt verkeersvliegtuig de gebouwen van de twin towers binnenvlogen en dood en verderf zaaiden, was ook voor de familie Siemons een dramatische dag.

Niet alleen vanwege die ramp in New York, die niemand onberoerd heeft gelaten, maar vanwege het feit dat Marc die dag te horen kreeg dat hij kanker had en er geen kans op genezing was. Een half jaar later overleed Marc Siemons op slechts 35-jarige leeftijd.

Van zijn laatste sponsor was dit truitje. Een kleine ploeg met renners die voornamelijk kermiskoersen reden. Een vak apart waar bijvoorbeeld Michel Cornelisse, die ook enkele jaren voor deze sponsor reed, heel bedreven in was.

Dit truitje zit in mijn verzameling als een aandenken aan een bijzondere renner die ik van harte een langer leven had gegund. Al was het alleen maar om zijn drie kinderen te zien opgroeien. Soms kan het leven heel wreed zijn.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 21 november 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web