Het balhoofdplaatje van Otto …

In het Verenigd Koninkrijk bestaat een zeer hoge koninklijke onderscheiding en degene die er mee wordt vereerd, mag zich Ridder in de Orde van de Kousenband noemen. Als een van de laatsten is dit jaar onze koning Willem Alexander onderscheiden.

Ridder in de Orde van de Kousenband is een wat frivole benaming en het bijbehorende ereteken wordt bij officiële gelegenheden dan ook niet op de borst gedragen, maar om het been, waar een kousenband behoort te zitten.

Om het dragen geloofwaardig te maken wordt er altijd een kuitbroek bij gedragen alsook de verdere kostumering uit de tijd waar deze orde uit stamt. Wie de gelegenheid krijgt het kleinood van dichtbij te bekijken, leest de tekst: Honi soit qui mal y pense.

Die tekst refereert aan een uitspraak van koning Edward III, die 670 jaar geleden tijdens een hofbal, dansend met de gravin van Salisbury, spontaan op de knieën ging om haar afgezakte kousenband even boven de knie en dus onder de hoepelrok om haar dijbeen te gespen.

De hovelingen gniffelden en de koning werd fluisterend een geile snoodaard genoemd. His Majesty ving daar iets van op, maar in plaats van in woede te ontsteken sprak hij de bovengenoemde zin, die zoveel betekent als: ‘Schande voor hem die er iets kwaads achter zoekt’.

Waarom hij dat in het Frans deed en niet in zijn moerstaal komt omdat in de hogere kringen van toen bij voorkeur Frans werd gesproken als uiting van beschaving en voornaamheid. In de hogere kringen was dat in Nederland tot ver in de negentiende eeuw eveneens de gewoonte.

De kousenband is geheel bovenaan gedrapeerd rond het wapen in de Coat of Arms, een schild dat uitsluitend hofleveranciers, in dit geval het fietsenmerk Humber, mogen voeren.

Het Frans is in Britse hofkringen al lang geen voertaal meer en het Engels, waar men zich destijds wellicht voor schaamde, is het belangrijkste communicatiemiddel in de wereld geworden. Zelfs in de Tour de France, waar in de laatste zeven jaar zes maal een Brit heeft gewonnen.

De Engelstaligen in het huidige peloton hebben daarnaast ook nog een taaltje tot hun beschikking, waarvan de woorden in geen enkel woordenboek voorkomen. Bradley Wiggins (foto 2) gaf hier een mooi voorbeeld van toen hem tijdens een persconferentie werd gevraagd of hij soms doping gebruikte.

FUCKING WANKERS, siste hij woedend terwijl hij de tafel met alle microfoons erop omkieperde. FUCKING WANKERS, en boos beende hij weg.

Dat was niet zo beschaafd van Sir Bradley, maar eigenlijk zei de eerste Britse Tourwinnaar precies hetzelfde als wat King Edward de Derde in 1344 uitbracht: Schande voor hen die zulke gedachten naar voren brengen.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Otto Beaujon, 16 november 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web