Uit de wasserette van Henk …

Elke avond tijdens het weerbericht in het NOS Journaal wordt er een foto getoond die het weerbeeld van die dag moet illustreren. Zo zag ik in de afgelopen week een foto van de haven van het Zeeuwse stadje Goes voorbijkomen.

Toen moest ik aan Kees Bal denken, de oud-wielrenner die vooral in het geheugen is blijven hangen vanwege zijn zege in de Ronde van Vlaanderen in 1974. Aan de haven van Goes staat het gerenommeerde restaurant Karel V, waarvan Kees met zijn vrouw José de uitbater is.

Kees Bal was een zeer getalenteerde wielrenner die het in de wielersport heel ver had kunnen schoppen als hij wat serieuzer was geweest. Hij was bovendien een mooie jongen die beeldschoon op zijn fiets zat en wiens talent door de groten van het toenmalige peloton werden geprezen.

Maar Kees had niet helemaal het karakter van een houwdegen en had belangstelling voor veel meer dingen in het leven dan alleen het wielrennen. Zeker toen hij langdurig geblesseerd was en net als in het lied ‘Guus kom naar huus’ van Alexander Curley de bloemetjes eens flink buiten ging zetten.

Toch vond de grote Eddy Merckx hem voldoende waardevol om hem in zijn ploeg op te nemen, waar hij ook op tachtig procent van zijn grote vermogen De Kannibaal optimaal van dienst wist te zijn.

Zijn beste jaren waren die in dienst bij de Franse ploeg Gan-Mercier, waar hij met Joop Zoetemelk, Gerard Vianen en Gerrie Knetemann het Nederlands smaldeel vormde dat sterk heeft bijgedragen aan het imago van een echte succesploeg.

Dat was in de periode 1972 tot en met 1975 en behalve de Ronde van Vlaanderen won Kees ook de Ster der Beloften en etappes in de Ronde van Engeland, de Dauphiné en de Tour de l’Aude. Hij had in 1974 ook de Catalaanse Week kunnen winnen als hij niet had moeten buigen voor het ploegbelang dat voorrang gaf aan kopman Joop Zoetemelk.

Kees was er toen woest over, maar dat is al lang verleden tijd. Hij heeft na zijn wielertijd een mooi leven opgebouwd en is trots op zijn verleden als wielrenner. Dit truitje droeg hij in het laatste jaar van zijn carrière. Een zwakke afspiegeling van zijn grote talent.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 14 november 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web