Herinneringen bij een foto …

Van mijn wielervriend Hans Middelveld kreeg ik eens een aantal foto’s van amateurploegen die in 1962 aan de start stonden van Olympia’s Tour. Toen nog een evenement waar heel veel media-aandacht voor was.

Een van die ploegen was die van sponsor Dextro Energen, een merk druivensuiker waar je tijdens een lange autorit een tabletje van op je tong liet smelten om te voorkomen dat je oogleden zwaar werden van de slaap.

De ploeg hier afgebeeld stond onder leiding van Wim van Beek, in de jaren zeventig een dorpsgenoot van me. Ik meen dat hij een broer was van Gerard van Beek, een talentvol baan- en wegrenner die in 1950 dodelijk verongelukte tijdens de Zesdaagse van Berlijn.

Wim van Beek had midden in het dorp Wilnis een CV-verwarmingsbedrijf. We hadden een onderhoudscontract bij hem lopen en eens per jaar kwam hij langs voor een servicebeurt, want dat was onderdeel van de overeenkomst.

Het was een kortdurig werkje waarvoor hij op zolder wat in het binnenste van de ketel zat te rommelen, nadat hij met veel lawaai de wit plaatstalen behuizing had verwijderd.

Nadat die er weer netjes omheen was gehangen keek hij er geruime tijd zorgelijk naar om vervolgens mee te delen dat onze ketel op zijn laatste benen liep en hij toevallig enkele zeer aantrekkelijk geprijsde soortgenoten in de aanbieding had.

Hoewel ik geen moer verstand had van zijn ambacht wist ik hem iedere keer na lang doorvragen, je bent journalist of je bent het niet, weer de uitspraak te ontlokken dat de ketel het nog wel een jaartje zou uithouden.

Door Van Beek zag ik regelmatig bekende wielrenners door het dorp fietsen, want hij was in zijn vrije tijd ploegleider van de Dextro Energen-ploeg. Een sterke formatie, met in de amateurklassiekers en in Olympia’s Tour van die tijd altijd wel een kanshebber in de gelederen.

Zoals ook in deze ploeg aangetreden op de baan van het Olympisch Stadion voor Olympia’s Tour 1962. Hij had van links naar rechts de volgende renners meegebracht: Van links naar rechts: Mik Snijder, Bert Boom, Gerard Wesseling, Jurrie Dokter, Piet Verwey en Hennie Schouten.

Zelf stond hij er dus ook bij, evenals mekanieker Jasper Bouma en verzorger Joop van Slooten, als stafleden van een ploeg die dat jaar geen beslag kon leggen op een podiumplaats, hoewel Mik Snijder in 1961 nog Olympia’s Tour had gewonnen.

Maar dat was met Peter Post als ploegleider en Hoover als sponsor. Voor de nog actieve wielrenner Post een eerste vingeroefening voor hij ploegleider van Raleigh werd, terwijl Hoover destijds een groot merk stofzuigers en wasmachines was.

De mannen van Post zagen er dan ook schoongewassen uit en de concurrentie, zeg maar de Remington-ploeg (schrijfmachines en scheerapparaten) onder leiding van Gerrit Schulte, als het ware werd opgezogen.

Wim van Beek is al jaren dood, net als Jasper Bouma. Ook Van Slooten zal gezien zijn leeftijd toen wel niet meer leven, maar het zou kunnen dat de zes renners nog allemaal in leven zijn. Hoogbejaard, dat wel, maar daarom heet deze rubriek ook Herinneringen bij een foto.

Door Fred van Slogteren, 13 november 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web