Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

De naam Romany klinkt Italiaans, maar heeft als je het goed beschouwt ontegenzeggelijk ook een zigeunerinslag. Zigeuners hadden de beschikking over een eigen stalen ros, de Tinker een sterk behendig paardje dat daarom ook wel bekend stond als ‘Romany Horse’.

Deze Romany is echter een van de vele huismerken die ons land rijk is en wereldberoemd in de regio West-Brabant. De rijwielzaak van Ad van Overveld ligt aan de Onze Lieve Vrouwenstraat in Zegge.

Dit dorpje ligt zegge en schrijve slechts luttele kilometers ten noordoosten van Roosendaal. Mijn kennis is niet toereikend om zo maar een aantal aansprekende renners op te sommen die op een Romany rijden of gereden hebben.

Slechts één naam schiet me te binnen, maar dat is dan ook een wereldkampioen die al zijn opponenten aan de zeg(g)e kar bond. De duatleet Huub Maas was gezegend met een grote dosis talent en zijn wereldtitel behaalde hij in 2002 in het Oostenrijkse Weyer.

Een duatleet beoefent een andere sport dan een triatleet. Hij gaat namelijk niet te water voor een stukkie zwemmen, maar hij loopt en hij fietst afwisselend en in sommige varianten in een combinatie.

Bij dat WK in 2002 liep Huub eerst veertien kilometer, vervolgens fietste hij 76 kilometer om het daarna af te sluiten met zeven kilometer hardlopen. Huub Maas werd maar liefst drie keer Nederlands kampioen.

Ik heb een Romany in mijn verzameling, van staal en verchroomd en die staat helemaal achteraan op mijn zolder. Wie mijn situatie thuis kent weet dat dat tamelijk onbereikbaar is, vandaar dat ik de hier afgebeelde foto van een retro Romany van internet heb gehaald. 

Ik heb me laten vertellen dat Romany ‘toekomst’ betekent en dat ziet er voor het komend jaar best zonnig uit. Op 23 Maart 2008 bestaat de zaak van Ad van Overveld 85 jaar en dat kunnen niet veel fietsenzaken hem naZEGGEn.

Door Fred van Slogteren, 30 november -1 0:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web